A tým | Adriatická liga - 06.11.2010 17:00

KK Cibona Zagreb. KK Cibona Zagreb.Domácí
85
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
86

Komentář k zápasu

Velice dramatické utkání se zapsalo zlatým písmem do dějin nymburského basketbalu. Poprvé v naší dlouhé historii jsme při soutěžním utkání porazili euroligový tým a ještě k tomu na jeho palubovce v Záhřebu. Vítězství se nerodilo lehce, i když jsme po více než polovinu času byli lepším týmem než domácí. Ukázali jsme nakonec velkou morální sílu, když jsme dokázali zvládnout vypjatou koncovku, do které jsme nevstupovali jako tým ve vedení. Naopak. Minutu před koncem jsme prohrávali o čtyři body. Pak ale absenci nervů prokázal Afik Nissim a posledními pěti body otočil skóre a otevřel cestu k salvám radosti všech hráčů a členů realizačního týmu.

V utkání, ve kterém rozhodl o vítězství jediný bod, byl každý bodový příspěvek hráče důležitý. Kdyby například Sokol nebo Adam Koch nedali své dva body, prohráli bychom. V tomto zápase zářili všichni hráči, kteří byli na palubovce. Řečí statistik, byl našim lídrem Aleš Chán, který odehrál 33 minut s valorizací 26. Jeho osm doskoků, z toho 6 útočných, bylo ve druhém poločase jako živá voda pro naše střelce. Druhým mužem statistik byl Tre Simmons, který deptal soupeře chladnokrevnou střelbou z dálky a obranou největší hvězdy Cibony Bogdanoviče. Také jeho individuální akce a zakončení z průniku byly vodou na náš mlýn. Dalším mužem zápasu byl vzrůstem nevysoký, ale svým sobotním výkonem obrovský Afik Nissim, který jednak výborně střílel s dlouhé vzdálenosti (trojky 4/3), ale také rozdával výborné přihrávky. Nesmírně důležitým hráčem na palubovce byl Pavel Pumprla, který svým neustálým vířivým pohybem kolem Bogdanoviče zamezil, aby se vůbec na něho dostala nějaká kloudná přihrávka. Jeho tři získané míče měly cenu zlata. Dalšího Oskara za nejlepší výkon na bloku by určitě získal Michal Křemen. V konci zápasu, kdy každá chybička byla fatální, dokázal na pravé straně smáznout jako tabuli mokrou houbou střelu Radoševiće a za chvíli ještě vypíchnout míč na levé straně hřiště. Díky těmto dvěma narušením útoku domácích jim zbývalo do konce postupného útoku jen 7 vteřin, které totálně zazdili. Svou defenzivní úlohu plnil Radek Nečas, který byl několikrát nucen bránit Bogdanoviče a vždy úspěšně. Mike Lenzly trojkou vykřesal naději v čase, kdy jsme museli dotahovat náskok domácích.

Na straně domácích se příliš neprosadil Bojan Bogdanović. Jeho úlohu převzali Zupčić s trojkovou střelbou 4/4 nebo Vrbanc, o kterém se předzápasový report o hráčích soupeře tolik nevyskytoval. Jeho 11 bodů dostalo Cibonu do vedení. Pod košem měli v prvním poločase převahu domácí a například Pasalič z vnitřního prostoru několikrát zacílil přesně.

Do utkání jsme vstoupili velice dobře a především jsme si nenechali vnutit styl hry soupeře a z dobré obrany jsme vyráželi do rychlých protiútoků. Radek Nečas vypíchl v pozápasovém rozhovoru ještě jednu důležitou skutečnost: „Soupeř hodně spoléhal na Bogdanoviče, ale toho jsme pokryli dobře. Tím jsme je vyvedli z jejich herního konceptu a ostatní hráči museli hrát v trochu jiných rolích než doposud. Jakmile měli něco vymýšlet, byla jejich hra kostrbatější.“ I když jsme v průběhu prvního poločasu prohrávali drtivě na doskoku (9:20), držely nás dvě naše přednosti. Jednak jsme se dokázali prosadit střelecky a za druhé jsme minimalizovali počet ztracených míčů. Pouze dvě ztráty proti deseti domácích o něčem vypovídají. Přesnost naší hry se nevytratila ani po přestávce. Sice jsme si připsali dvojnásobný počet ztracených míčů, ale celkový počet šesti ztrát je více než vynikající. Ve třetí čtvrtině jsme se příliš netrefovali a domácí začali mírně stahovat náskok, až ho ke konci období přetavili v mírné vedení. Pět bodů však není nic proti tomu, aby se výhra v zápase nedala získat.

Za stavu 85-80 pro domácí minutu před koncem pivot Chán proměnil jen jednu šestku. V druhé půli fantastický domácí rozehrávač Stipčevič (2 trojky za 30 vteřin) vzápětí nedotáhl nájezd a na druhé straně Nissim chladnokrevně proměnil svou třetí trojku ze čtvrtého pokusu. Do konce zbývalo 45 vteřin a domácí byli vpředu o jeden jediný bod. Proti útoku hostů si vzal slovo Michal Křemen, který nejdřív blokem a pak vypíchnutím nechal soupeři na zakončení jen sedm vteřin. Ti však po výpomoci Nymburka na nájezd nakonec nestihli v limitu vystřelit. A byl tu osudový útok zápasu. Jeden okamžik pro jednoho muže. Míč si 19 vteřin do konce vzal Afik Nissim a po průniku ke koši si proklestil cestu k těžké střele z jumpu, z pozice mimo šestku. O desku však znovu nezaváhal - 85-86. Domácím zbývalo na poslední útok jen několik vteřinek, ale Stipčevič se při pokusu o zakončení dopustil kroků.

Body: Zubčić 19, Radošević 18, Vrbanc a Stipčević 11, Bogdanovič a Pašalić 10, Johnson 6 - Simmons 23, Chán 21, Nissim 17, Pumprla 8, Nečas 7, Křemen a Lenzly 3, Sokolovský a Koch po 2, střelba za 2 body: 36/21 : 52/27, trojky: 20/12 : 13/7, TH: 12/7 : 17/11, doskoky: 24/11 : 16/12, asistence: 16:14, zisky 1:9!!, ztráty: 16:6!!, fauly: 19:17, valorizace: 92:95, čtvrtiny: 22:22, 21:25, 19:12, 23:27

Další informace, které byly psány přímo při zápase najdete zde  
Košarkaški centar Dražen Petrović

Košarkaški centar Dražen Petrović

Adresa:
Savska cesta 30
Zagreb

Hala pro 5.400 diváků, slavnostně otevřená 30.6.1987. 
V roce 2006 přejmenována na halu Dražena Petroviće. 
Bylo zde otevřeno i malé muzeum tohoto hráče. 

GPS: 45° 48' 9,137" N ; 15° 57' 48,326" E

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.