A tým | Adriatická liga - 06.11.2010 17:00

KK Cibona Zagreb. KK Cibona Zagreb.Domácí
85
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
86

Názory po utkání

Ronen Ginzburgtrenér Nymburka
Ronen Ginzburg
O TOM, Z ČEHO SE VÍTĚZSTVÍ ZRODILO
Za prvé z toho, že jsme měli vyvážený útok, což zní docela překvapivě, když to říkám. Aleš Chán nám ale dodal takový rozměr, který jsme dosud neměli. A za druhé to byla obrana, kde byl naším cílem Bogdanovič (21letý nejlepší střelec soutěže s 25 body na zápas). Věděli jsme, že něco dát musí, ale před zápasem jsem hráčům řekl: Nemůžeme ho ubránit na nulu, ale pokud mu dovolíme jen deset vydřených bodů, bude to dobré. A přesně to se stalo. Stihl jen deset vydřených bodů a často měl na jejich hru zničující dopad. A pak jsme museli zastavit rozehrávače Stipčeviče. Na konci to všechno leželo na něm, když nás málem porazil sám.

O DŮLEŽITOSTI DOSKOKU
O doskoku jsme mluvili celý týden a i při zápase pořád dokola. Věděli jsme, že budeme při jejich výšce mít na doskoku problémy, tak jsme do něj postupně vložili větší úsilí. Když se koukáte na bilanci 36-30 pro ně, musíte se nejdřív dívat, kolik střel minuli, a kolikrát z toho měli ještě útočný doskok. Kdybychom prohráli, těch 11 útočných doskoků Cibony by bylo asi toho hlavním důvodem. Ale oni jsou prostě velcí.
 
O UBRÁNĚNÍ BOGDANOVIČE
Tady bylo klíčové týmové úsilí, protože když se chystal ke střele, tak třeba Pavel Pumprla byl v osobce u něj, ale každý musel být připraven mu vypomoct na nájezd a zase se rychle vrátit ke svému hráči. Ale nebránil ho jen Pumprla, který na něm nicméně odvedl skvělou práci. Byli to i Křemen nebo Lenzly.
 
O TAKTICE V OBRANĚ 
Za prvé jsme museli ochránit naše podkošové hráče a taky křídla, protože ta jejich hodně chodí dovnitř. Proto jsme bránili zepředu a snažili se nenechat jim lehké přihrávky na hráče dolů. V tom jsme uspěli. Při jejich pick and rollu jsme věděli, že musíme dostat míč z rukou rozehrávače Stipčeviče a hlavně Bogdanoviče - pořád ho napadat bylo zásadní. Takže šlo o obranu pick and rollu a nedovolení křídlům hrát dovnitř. A uspěli jsme i v tom, že Bogdanovič měl dost těžkých střel.
 
O POUHÝCH 6 ZTRÁTÁCH, Z TOHO JEN 2 V PRVNÍ PŮLCE
Plynulo to z vyvážené hry. Když byl na hřišti Aleš Chán, měli jsme nejvíc bodů ze hry dovnitř. Celkově jsme hráli v útoku dobře a tam jsme ze všeho nejvíc zápas vyhráli.
 
O CHÁNOVI, KTERÝ ŘEKL, ŽE NECÍTIL DŮVĚRU KOUČE KATZURINA, ALE CÍTÍ JI TEĎ
Aleš by především neměl mluvit o jiných trenérech. A teď řeknu tohle: Aleš musí být ve výkonech hlavně konzistentní, neustále na vysoké úrovni. Ne že tenhle jeden zápas stačí. Poslední dva týdny od návratu ze zranění trénoval fakt hodně a já jsem ho už nutně potřeboval zpátky do hry. Za jeho absenci jsme v minulých zápasech "zaplatili". Když jsem sestavoval tým, vzal jsem ho jako hráče, který by měl hrát. S Cibonou zahrál skvěle, ale musí si věřit, pokračovat v tvrdé práci a - být stálý ve výkonech.
 
O TOM, CO UMÍ AFIK NISSIM
Trénoval jsem ho a znám ho jako své boty, opravdu dlouho. Chvíli trvá, než se tým seznámí s jeho přednostmi, ale i se slabšími stránkami. To všechno musí tým pochopit, nikdy totiž nemáte dokonalého hráče. O Afikovi jsem věděl, že to je povahou vítězný typ, díky němu jeho týmy vyhrály spousty zápasů a vyhrál také některé pro mě. (Ohledně zápasu s Cibonou)... Teď ale nemluvím o té poslední střele. Mluvím o těžké trojce za stavu 85-81 pro Cibonu. On se nebojí vzít na sebe zodpovědnost. A hráči jako Šutys (Nečas) a další vysocí mu hodně pomáhají, aby se dostal do dobrých pozic.     
 
O TOM, ŽE SIMMONS I NISSIM V DRUHÉ PŮLCE NĚKDY AŽ PŘÍLIŠ TLAČILI NA PILU
Nemůžete hrát stoprocentně dokonale. Někdy se do toho skutečně tlačili moc, a proto jsem je v tu dobu také stáhl ze hřiště. Tohle ale nejde vždycky naplánovat. Hlavně vím, že to nebylo o Chesterovi, Afikovi, nebo Alešovi, ale o týmu. Co Šutys dokáže v obraně, Michal Křemen, Michael Lenzly a další, bylo prostě skvělé.
zdroj www.probasket.cz

Zdravko Radulovićtrenér Cibona Zagreb
Zdravko Radulović
V závěru jsme se rozhodli jít bránit 85:84 v posledním útoku, bohužel jsme ale neuspěli. Češi se zaslouženě dostali do vedení, my jsme konec zápasu odehráli mojí chybou hloupě
Michal Křemenhráč Nymburka
Michal Křemen

Zápas byl vynikající. Dneska se sešlo více skutečností, které rozhodly o našem vítězství – dávali jsme koše z dálky, dokázali jsme v důležitých momentech ubránit soupeře a nikdy nás nezlomil náskok domácích. V koncovce sice oni dávali koše, ale my jsme vždycky dokázali odpovědět. To bylo pro samotný závěr velice důležité.

V čem byl největší rozdíl oproti minulému utkání s Krkou?

Jednoznačně ve střelbě z dlouhé vzdálenosti. A pokud jsme nedávali, tak ve druhé polovině Čen (Aleš Chán) doskočil a proměnil.

Ty jsi se podepsal pod jeden z nejdůležitějších bodů zápasu: blok a vypíchnutí míče v předposledním útoku domácích….

Vyskočil jsem asi metr a zblokoval jsem ho (s úsměvem). Asi si to nechám vytetoval na lýtko.

Říkáš to jako samozřejmost, ale byl to přeci důležitý moment….

Asi v té době to bylo pro vývoj zápasu důležité, ale v celém zápase se takových akcí povedlo hodně.

Jak prožíváš vítězství?

Stejně jako všichni, mám velkou radost. Na této palubovce tolik mančaftů nevyhraje, je to dobrý skalp.

Je to tvoje životní vítězství během tvého působení v Nymburce?

V Nymburce už bylo hodně důležitých vítězství a tenhle zápas k nim můžeme přiřadit.
Radek Nečashráč Nymburka
Radek Nečas

Rozhodující bylo, na rozdíl od minulého zápasu, že jsme do utkání vstoupili dobře. Dali jsem nějaké koše, ale bylo to dáno i tím, že Cibona nebyla tak agresivní jako Krka v posledním utkání. Soupeř hodně spoléhal na Bogdanoviče, ale toho jsme pokryli dobře. Tím jsme je vyvedli z jejich herního konceptu a ostatní hráči museli hrát v trochu jiných rolích než doposud. Jakmile měli něco vymýšlet, tak jejich hra byla kostrbatější.

Kde se v nás vzala taková morální síla?

Možná bych to nenazýval tak velkými slovy. Přeci se nemůžeme pohybovat jak na horské dráze. Po minulém utkání nás všichni zatracovali, že na to nemáme a teď zase o morální síle. Já myslím, že tým svou sílu měl i má. Ovšem je třeba, abychom hráli tu naši hru a nenechali si vnutit hru soupeře. Kromě několika minut, kdy nás domácí přehrávali to tak bylo.

Rozhodly zlepšené doskoky na druhé polovině?

Částečně ano. Útočné doskoky domácích v prvním poločase byly, ale nebylo jich tolik, aby to rozhodovalo zápas. Ve druhé polovině bylo cenné, že jsme dokázali dostat do koše i ty střely, které si napoprvé svou cestu do koše nenašly. Čendovy útočné doskoky má pouštěly vít do plachet.

Jak jsi prožíval závěr zápasu?

To byl takový spád, že jsem ani nestačil myslet na to, co se děje a jaké je skóre. Sice jsme si nakreslili poslední akci, ale ve skutečnosti se to sehrálo úplně jinak. To ale nevadí, hlavně že to vyšlo.

Je to cenné vítězství?

Vzhledem k tomu, že na této palubovce se nebude tak často vyhrávat, Tahle výhra má pro nás ještě jeden benefit. Na začátku sezony jsme vyhráli tři zápasy v řadě a pak jsme dva za sebou prohráli. Kdybychom prohráli i třetí, nebylo by to pro psychiku moc dobré. Teď věříme, že můžeme porážet i euroligové týmy. Navázat na to můžeme v příštím kole, kdy budeme hostit Partizan, další euroligový tým. 

Afik Nissimhráč Nymburka
Afik Nissim

V první řadě to pro nás byl velký test po zápase v minulém týdnu proti Krce. Od první minuty jsme ukázali, že chceme hrát tvrdě. I přesto, že jsme hráli proti euroligovému týmu, i přesto, že jsme hráli venku, ukázali jsme svůj charakter, ukázali jsme tvrdou hru i to, že si umíme s takovým soupeřem poradit. Byli jsme velice soustředění a celý zápas byl vyrovnaný. Na konci takového zápasu se může stát cokoliv a my jsme byli ten večer lepší.

Pojďme se vrátit k těm posledním vteřinám zápasu, nejprve k tvoji trojce?

Co bych k tomu dodal. Prostě jsme já a Tre šli do rychlého protiútoku a já jsem chtěl aby střílel můj parťák. Jenže on mi míč vrátil, protože viděl, že jsem na chviličku volný. Já si v zápase věřil, i když to byl trochu risk. Ovšem bez určitého stupně rizika bys nemohl střílet nikdy.

Dobrá, trojka je tam, kde má být, ale ty jsi pokusil Štěstěnu ještě jednou, za dva body. Co k tomto momentu říct. Byl jsi nervózní?

Předně musím říct, že ty moje dva body vzešli hlavně z dobré Michalovy obrany, kdy svým blokem rozhodil útočnou hru domácích a zabránil, aby se rozdíl natáhl na tři body. Moje poslední akce už byla jen vyústěním celé naší snahy. Měl jsem na ruce poslední střelu a možná není ani dobré o tom nějak přemýšlet. Hrál jsem jeden na jednoho proti jejich rozehrávači a vědět jsem, že proti němu mohu skórovat z výskoku. Tak jsem to zkusil a všechny jsem nás udělal šťastné.

Aleš Chán předvedl podle některých médií životní výkon. Jak si vysvětluješ jeho hru, když v posledních dnech a týdnech kvůli zranění nehrál?

Ano, Aleš byl několik týdnů mimo hru. Ovšem při trénincích, bylo vidět že Aleš trénuje velice poctivě a chce ukázat, co v něm je a že chce ukázat, že je vynikajícím basketbalistou. Já mu mohu jen zatleskat.   

Jak je pro nás toto vítězství důležité?

V první řadě je to důležité pro naše sebevědomí, protože víme, že užerme vyhrát kdekoliv. Obzvláště v této lize, kde může kdokoliv porazit kohokoliv. Obraťme list. Tak to bude chodit v celé sezoně. Jen jeden zápas končí, už se musíme soustředit na další náročný zápas a vůbec nezáleží, jestli jste vyhráli nebo prohráli.

Zápas proti Partizanu bude přitahovat pozornost z různých médií. Jak se před takovým zápasem cítíme jako tým?

Pro nás je to další zápas proti skvělému a kvalitnímu týmu. To je stejné jako proti dnešnímu soupeři. Přijít plně koncentrovaní, hrát naši hru a vyhrát. To je jednoduché, ne? Vždy je pro hráče výbornou motivací, když hraje proti tak skvělému týmu jako je Partizan. 

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.