A tým | Adriatická liga - 13.11.2010 16:00

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
73
KK Partizan Beograd KK Partizan Beograd Hosté
69

Názory po utkání

Vlada Jovanovićtrenér Partizan Beograd
Vlada Jovanović

Gratuluji Nymburku k výhře. Máme velký problém odehrát tři dobré zápasy za sebou, hrát týmově a koncentrovaně. Při pohledu na statistiku je vidět, že jsme dnes měli horší střelbu za tři body, ale také horší než máme obvykle. Také jsme prohráli na útočném doskoku.

Ronen Ginzburgtrenér Nymburka
Ronen Ginzburg
Hráli jsme proti velmi dobrému týmu. Myslím, že není třeba mluvit dlouze o Partizanu, protože v minulých zápasech ukázali, že budou skvělým euroligovým týmem. Pro Nymburk i český basketbal je tato výhra velice důležitá, protože je to poprvé, kdy jsme se střetli s takovým euroligovým týmem. Nejsme zvyklí hrát proti takové tvrdé obraně, ale myslím, že jsem, odvedli dobrou práci v obraně. Trochu jsme v utkání riskovali.
Cítil jste se v zápase být chvíli nahoře a chvíli dole?

(asistent Oren Amiel k tomu hned na začátku poznamenal s úsměvem: „Neno, kouč přeci nemůže být jednou nahoře a jednou dole…“)

Opravdu, nebyl jsem tak jako třeba fanoušci jednou dole za chvíli nahoře. Třeba o přestávce mezi první a druhou čtvrtinou bylo potřeba hráče nabudit, aby si nic nedělali z toho, že po vydařeném začátku o svoje relativně vysoké vedení přišli a aby stále věřili ve svoje síly.

Takže jste se opravdu nikdy necítil být dole?

Ne, na to není čas. Člověka průběh zápasu tak vysiluje, že nemůže nijak uvažovat o svých náladách. Nesmí ten zápas prožívat, ale řídit. Já se v té době, kdy se možná některý nám fandící divák cítí beznadějně, musím soustředit na to, co udělat, abychom se vrátili k taktické hře a svého soupeře porazili.

Připadal vám začátek 8:0 a 10:2 jako trochu nenormální?

Ne. Pokud hrajete proti takovému týmu jako je Partizan, tak se skóre může otočit během půlminuty. Proto jsem v té době nijak nepřemýšlel, jestli to je divné nebo normální.

Můžete označit nějaký klíčový bod zápasu?

Jednoznačně to byla na konci prvního poločasu naše defenziva a od 25.minuty to byla opět naše defenziva, která ovládla zápas. Ve druhém poločase jsme změnili naši strategii. Pustili jsme se do zónové obrany, více jsme se soustředili na hru pod košem a nechali jsme soupeře volnější na perimetru.

Nebyla to trochu riskantní varianta?

Přiznejme si – byla. Ale pokud hrajete proti euroligovému týmu nejde pokrýt úplně všechno. A konečně odvážnému štěstí přeje, tak nějak to v Čechách říkáte!?

Kdy jste začal věřit, že vyhrajeme?

Věřil jsem tomu před začátkem utkání, kouč přeci musí věřit svým hráčům. Jistotu mi přidalo, když jsme zvládli ve třetí čtvrtině obrat z mínus devíti na plus dva body rozdílu ve skóre.

Aleše Chána jste využil v základní sestavě. Věřil jste, že předvede opět ten samý výkon jako minulý týden?

Ano, pochopitelně. Jak jste si mohli všimnout, tak pokud byl na palubovce on, hráli jsme hodně pod koš. Je to něco, co nám v minulosti chybělo.

Takže teď to máme?

Aleš se dostal až teprve letos do zápasů s takhle silnými týmy. On neměl do té chvíle možnost ukázat, čeho je schopen. Já jsem mu věřil a to je také ten důvod, proč jsem Aleše na začátku sezony chtěl do týmu. Byla velká škoda, že se v přípravě zranil a nemohl už dříve odhalit svoje dovednosti. Aleš musí tyto výkony ale odvádět při každém zápase kontinuálně a teprve potom si můžeme říct, že se dostal na vyšší level.

Patří ještě někomu speciální dík?

Měl bych speciální poděkování našemu fyzioterapeutovi Jiřímu Šmídovi (tedy Abému) a lékaři Michalu Hamtilovi, kteří odvedli velký kus práce při „uzdravování“ Pavla Pumprly. Ještě dnes jsme byli hodně pesimističtí, že by Pavel nastoupil, ale oni na něm odvedli obrovský kus práce a aby jeho záda připravili na zápas.

Na závěr bych chtěl ještě podotknout, že dnešní výhrou ještě nic neskončilo. Před sebou máme úterní zápas se Sevillou, který bude také nesmírně těžký. My teď máme na stavu mínus dva hráče, tedy naše soupiska není tak široká. Já doufám, že si to všichni hráči uvědomili a nic ve své regeneraci neponechají náhodě. Dneska to oslavíme, ale hned zítra přepneme opět na tvrdou přípravu, abychom vyhráli i další zápas. 

Jan Veselýhráč Partizan Beograd
Jan Veselý

Nymburk odehrál velice dobrý zápas. My jsme hráli bez koncentrace jak v útoku tak v obraně. Dnes nemůžeme být s naší hrou vůbec spokojení.

Rozhodil vás druhý získaný faul?

Nemyslím si, že by mě zlomil druhý faul. Spíše mě rozhodilo to, že jsme hráli v Česku a podlehl jsem tomu. 

Aleš Chánhráč Nymburka
Aleš Chán
Jaký byl souboj s Jawaiem?

Bylo to strašně fyzicky náročné. Bez toho, aby ho člověk fauloval se dá velice špatně bránit a odstavovat. Když na něj nemůže hrabat rukama, má on s míčem obrovskou výhodu. Tím, že je menší, má níž těžiště než já. Proto se musím snažit ho donutit k obrátce tam, kam chci a tam se ho snažit zablokovat. Myslím, že to byl nejsilnější hráč, proti kterému jsem kdy hrál. Já nejsem drobek, mám 122 kilo, ale on je obrovský. Myslím, že 140 nebo 145 kilo živé váhy v něm je.

Dal by se k někomu přirovnat?

Možná k Roderickovi Plantovi, když hrával v naší lize. Je sice mnohem mladší, mnohem atletičtější než Roderick Platt, ale oba hráli hodně na tělo a silově. Jenže Jawai je ještě dvakrát silnější než byl Platt. Snažil jsem si vzpomenout, co na takového hráče zabírá a to aplikovat i na Jawaie. Myslím, že ve druhé polovině se mi to už podařilo. Když jsem prohrával na kila, musel jsem si vypomoci výškou a chytrostí.

Kdo byl horší Jawai nebo Katić, který ho střídal?

Já myslím, že Katićem jsme problémy neměl. Jen jednou se otočil do levé strany a to jsme špatně odhadl.

Jawai hodně používal lokty, rozhodčí mu to nepískali…..

To je v pořádku, člověk se musí přizpůsobit. My jsme věděli, že Partizan hraje fyzicky, v každém zápase hrají silový basket. Když přijede klub s takovým jménem, nemůžeme předpokládat, že by se pískaly ofenzivní fauly.

Byl jsi před zápasem nervózní z toho, že budeš takového hráče bránit?

Kdyby to bylo dva, tři roky zpátky, tak bych byl asi hodně nervózní, ale minulý rok jsem se vyhrál v Prostějově. Já každé utkání beru tak, že má jeden balón, dva koše a jdeme proti pěti hráčům. A to jsou také jenom lidi. Je úplně jedno, jestli berou milion dolarů nebo pět tisíc dolarů měsíčně. Člověk nemá čas při zápase přemýšlet o tom, kdo proti němu stojí.

Anulovala by se případnou porážkou od Partizanu výhra na Ciboně?

Ne, to si nemyslím. Vítězství nad těžkými soupeři jako je Cibona nebo Partizan je spíše závazek do dalších utkání. Neměli bychom potom prohrávat s takovými týmy jako je Krka nebo podobně. Četl jsem, že toto byl zápas roku, nejdůležitější zápas sezony a byla to pravda. Pro dnešek to byl nejdůležitější zápas. Tím, že jsme je porazili, je každý další zápas tím nejdůležitějším zápasem sezony. Byla by totiž strašná škoda vymazat vítězství proti Partizanu doma někde třeba v Aleksandrovaci. 

Audio záznam Alešova hodnocení zápasu (další názory)

Nainstalujte si Flash přehrávač.

Vratislav Šísteksportovní manažer a vedoucí týmu Nymburka
Vratislav Šístek
Kdy nastal zlomový bod utkání?

Žádný takový se v podstatě nedal najít, My jsme si získali maximálně šestibodový náskok, o který jsme zase ve třetí čtvrtině přišli. Utkání bylko velice vyrovnané. Mohl vyhrát soupeř stejně tak jako my. Nám ohromě pomohlo domácí prostředí, diváci a fantastický výkon Aleše. K němu se přidali všichni ostatní hráči. Myslím, že tým zahrál nad svoje možnosti. Výkon byl prostě fantastický.

Byl důležitým momentem zápasu obrat nepříznivého skóre ve třetí čtvrtině?

To byl jeden bod zápasu. Druhý byl ve čtvrté čtvrtině, když jsme se dostali do vedení, myslím, o sedm bodů. Pak už ten čas pro soupeře hrozně rychle letí. To se přesně ukázalo. Začali sólovat, nehráli soustředěně a měli tři ztráty za sebou. To bylo rozhodující. Důležité bylo, že oni museli dotahovat.

Co jste říkal po začátku 8:0?

Věřil jsem, že utkání bude vyrovnané a doufal jsem, že se nedopustíme nějakých triviálních chyb. To se nám na rozdíl od soupeře podařilo.

Měl jste někdy obavy o vedení?

V podstatě jsem se uklidnil až tři minuty před koncem, kdy jsme měli k dobru těch sedm bodů. Věřil jsem, že vedení už nepustíme, protože jsem vidět, že soupeř je už načatý.

Je to dobrý počin před úterním zápasem?

Je to cenné vítězství, ale ubralo nám hodně sil. Nám tedy trochu obavy, aby nám síly nechyběly už za pár dní v dalším zápase. Zápas v úterý je pro nás důležitější. V Adriatické lize je to 26 zápasů, tady se bude rozhodovat jen v šesti utkáních. Jedno klopýtnutí doma nám může cestu v EC komplikovat.

 
Audio záznam dalšího hodnocení zápasu

Nainstalujte si Flash přehrávač.

Jiří Zídektiskový mluvčí
Jiří Zídek

Kterého vítězství si vážíte více: nad Cibonou venku nebo nad Partizanem doma?

Vzhledem k tomu, že jsem v Záhřebu nebyl, tak asi toho dnešního. Pro každého, kdo se zajímá o basketbal je Partizan s Honzou Veselým, čímž se povědomost českého národa o tomto týmu ještě zvyšuje, jistě atraktivnější soupeř. Navíc Partizan v minulé sezoně odehrál fantastická utkání ve finále Adriatické ligy i Eurocupu.

V tomto zápase sváděl Aleš Chán těžký souboj s jejich pivotem. Vy jako bývalý pivot určitě máte, co k tomu souboji říct.

Pochopitelně musím Aleše pochválit. Po dlouhodobém zranění, kdy se potýkal s několikanásobným poraněním lýtkového svalu, byl po zranění Petra Bendy hozen do vody přímo doprostřed jezera. On se neutopil, ale udělal si proti dvěma euroligovým týmům výborné jméno. Hrál chytře, inteligentně. Jawai je velmi explozivní a silný typ pivota, ale Aleš o několik centimetrů vyšší, má delší paže a hrál přesně to, co hrát měl. Jawai to měl nesmírně těžké, aby Aleše přestřelil. Já bych nechtěl mluvit jen o Jawaiovi. Když šel na lavičku, přišel Katić, který je podle mě velice nepříjemný hráč a udržet ho od útočného doskoku, kde je on velice silný, nekompromisní a tvrdý, svědčí opět o dobré Alešově práci.

Kdo byl tedy lepším pivotem Katić nebo Jawai?

Katić tvrdě maká pod oběma koši, ale přeci jen má své limity níž než jeho pivotmanský kolega.

Jak byste hodnotil výkon Honzy Veselého?

Honza je ve stejné pozici jako vloni. Je to jeden z nejlepších hráčů Partizanu i v Evropě, co se týče fyzického fondu. V tom se nezměnil. Změnili se jeho spoluhráči, změnil se trenér a to není pro typ hráče jako je Veselý, který potřebuje souhru týmu, příliš dobré. On je jediný, který z loňských hvězd zůstal a nepomohlo mu ani jeho nedávné zranění.

Kdy jste měl v zápase nejvyšší tepovou frekvenci?

Na konci. Utkání jsme měli dobře rozehrané a bylo důležité ho dotáhnout do vítězného konce. A to je proti tak kvalitnímu týmu nesmírně těžké. Jen jsem si říkal, aby nám to neproklouzlo mezi prsty.

Podíváme-li se v nedávné době na Turow nebo Vršac, prohráli jsme zápas v koncovce. Je zvládnutá koncovka na Ciboně nebo dnes proti Partizánu plodem našich zkušeností, které nám před tím chyběly?

Bezesporu. Naši hráči byli v těch vzpomínaných zápasech zelenáči, neměli jsme se o co opřít. Teď už má české jádro za sebou spoustu těžkých zápasů a nesmírně dramatických koncovek, takže vyrovnaný závěr už ho nechává podstatně klidnějším než před několika lety.

  
Audio záznam dalšího hodnocení zápasu 

Nainstalujte si Flash přehrávač.

Pavel Pumprlahráč Nymburka
Pavel Pumprla

Byl jsi před zápasem nervózní? Cítil jsi nějaký vyšší závazek po vítězství nad Cibonou?

Nervózní jsem nebyl, ani jsem to v rychlém sledu událostí nestihl. Na utkání jsem se hrozně těšil, a proto jsem se chtěl před tímto zápasem dát zdravotně dohromady. Bylo vidět, že výhra v Záhřebu nás nesvazovala naopak povzbudila a dala sebevědomí.

Bránil jsi Honzu Veselého a mezi vámi je určitý výškový rozdíl. Jak se to proti němu hrálo?

Minulý rok na reprezentaci jsme se v přípravě spolu hodně času bránili, takže se trochu známe. Na Honzovi bylo vidět, že ho ruka stále limituje a že mu těch několik dní tréninku chybí. Bohužel pro něj se mu zápas moc nepovedl. Přál bych mu lepší výkon, ale přitom abychom my vyhráli.

Byly jeho ztráty zapříčiněny i tím, žes ho ze začátku nenechal hrát?

Hráč si přestane trochu věřit, když jde brzy ze hřiště. V tom se poznají velcí hráči. Honzovi je zatím dvacet let a s přibývajícími zkušenostmi bude i v takové situaci klidnější.

Proslýchalo se, že Partizan přijel do Čech hodně namyšlený. Těší tě o tom ví, že tady neuspěl?

Určitě, ale takový tým ani jinak mluvit nemůže. Když jede euroliugový tým na palubovku méně ostříleného týmu, musí pomýšlet jedině na vítězství.

Co je cennější vítězství: Cibona nebo Partizan?

Na Ciboně to má skvělou příchuť, že jsme vyhráli venku, což je v této soutěži mnohem těžší. Na druhou stranu Partitám má přeci jen v poslední době lepší jméno…… Takže bych řekl, že to dnešní vítězství.

 
Audio záznam dalšího hodnocení zápasu

Nainstalujte si Flash přehrávač.

Afik Nissimhráč Nymburka
Afik Nissim
Byl to skvělý, ale opravdu náročný zápas. Jsem moc pyšný na to jak jsme ho zvládli. Musíme si ale uvědomit, že je teprve začátek sezóny, v příštím týdnu startujeme Eurocup, a tak naše sousředění musí být nadále vysoké.
Co bylo důležité pro naší dnešní výhru?
Byla to naše obrana. Dobře jsme bránili a tím jsme si dělali i náš útok jednodušším.
Myslíš, že bys to mohl popsat jak svou největší výhru?
To ne, vyhrál jsem titul, nějaké poháry, nicméně na tu dnešní výhru jsem pochopitelně hrdý. Jsem hrdý na to, že jsem součástí tohoto týmu a doufám, že budu hrdý i v úterý proti Seville!

Chester Tre Simmonshráč Nymburka
Chester Tre Simmons
Byl to fakt těžký zápas, ale ve finále to byla zábava. Partizan je skvělý tým, s perfektní organizací, plný kvality a my jsme věděli, že musíme odevzdat co nejlepší výkon. Soupeř má dobré hráče a hraje hodně agresivně, to jsme věděli a nenechali si vnutit jeho hru. Jsem přesvědčen, že takhle a možná ještě lépe budeme moci zahrát i proti dalším silným soupeřům.
Jaký byl klíč k dnešní výhře?
Obrana. Hlavně v poslední čtvrtině byla klíčová. V útoku jsme předvedli kolektivní výkon a rozmumněli si.
Nebyl si v některých momentech nervózní a nebál se o výsledek?
Absolutně ne. Tohle je přesně co mám rád, takovéhle zápasy jsou pro mě to nejlepší! Nejsem v týmu od toho, abych se bál, ale abych hrál.


Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.