A tým | Eurocup - 14.12.2010 20:30

Cajasol Sevilla Cajasol SevillaDomácí
68
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
89

Komentář k zápasu

Hodně fanoušků Nymburka věřilo, že budeme schopni ve Španělsku vyhrát, daleko menší procento věřilo, že bychom byli schopni smazat šestnáctibodové manko z prvního domácího zápasu. A ruku na srdce, kdo věřil ve vítězství o DVACET JEDNA bodů?

 

Ovšem výše vítězství není nijak překvapivá. Naši hráči do puntíku splnili taktické úkoly, bojovali, hráli chytře v útoku a hlavně se poučili z prvního zápasu. V něm nám velké potíže činila vysunutá obrana Španělů, při které jsme se dopouštěli fatálních chyb. V odvetném utkání, Španělé vytěžili ze své pověstné obrany maximálně tři získané míče. Naše obrana byla past, ve které uvízlo velké množství útoků domácích. Útočné doskoky pomáhaly jednak získávat čas, který hrál jednoznačně pro nás, na další a další útok a také jsme z nich skládali body na celkové vítězství. V útoku jsme zakončovali po akcích, které byly výborně připravené a byly vedeny jednak z podkošového prostoru a také z perimetru, odkud jsme stříleli jednu důležitou trojku za druhou. Významné bylo i probuzení Tre Simmonse (20 bodů, ranking 27). 

Během utkání jsme prohrávali jen v samotném začátku o dva body a pak v sedmé minutě o bod. Jinak bylo vždy na pravé straně ukazatele skóre vyšší číslo. Každou čtvrtinu jsme vyhráli a jen v poslední dal soupeř dvacet bodů, jinak jsme ho vždy udrželi pod touto metou. Naopak naši hráči jen ve třetí čtvrtině nedali více než dvacet bodů, i když ani tady mnoho nechybělo (19). Dalším z klíčových momentů našeho vítězství byla obrana Kirksaye a Bullocka. Tito dva hráči nám v minulém utkání dali 27 bodů, dnes jen šest. Valorizace byla pro oba v Pardubicích +31 v Seville –5 a to je rozdíl, který musel být někde vidět. V podstatě jediným hráčem, který si v obou zápasech počínal dominantně byl Paul Davistou. V obou zápasech měl nejvyšší valorizaci ve všech španělských hráčů. V dnešním zápase bychom mu neměli odpustit hrubý zákrok na Vlado Štimace, který poblíž stojící rozhodčí ani neposoudil jako nedovolený.

Nebylo by fér vyzdvihnout některého z našich hráčů, protože všichni kteří zasáhli do zápasu, odevzdali to, co se od nich čekalo. Nejlepšími střelci byli Simmons a Nissim, na doskoku Pumprla, Nečas i Simmons. V asistencích Simmons sedm! A ve ziscích Štimac 3. Jediné, co se nám dnes nedařilo, byla střelba trestných hodů. V ní jsme jen s obtížemi překonali úspěšnost 50% (56), ovšem v ostatních střeleckých „disciplínách“ jsme slavili jednoznačný úspěch. Jak ve střelba za dva tak za tři body jsme byli o 15 resp. 17 procent lepší. Vyhráli jsme v asistencích, na doskoku, ve ztrátách i ziscích.

Skóre zápasu otevřeli domácí, když se prosadili přes Štimace, ovšem na druhé straně si to mohl náš podkošový hráč vynahradit, vyvěsil si Satoranského, ale bonus ve formě jednoho trestného hodu nevyužil. Další náš koš byl opět s faulem Satoranského, ale ani Afik následnou šestku nedal. Zhruba v polovině 5.minuty jsme po koši s faulem zvýšili už na 14:8 a domácí trenér si bral oddechový čas. Po něm potřetí za sebou neproměnil náš hráč bodový bonus. Domácí po time outu ožili, naši neproměnili tři střely v řadě a domácí se dostali v čase 6:32 do vedení 15:14, když byl Ivanov dvakrát volný. Na vývoj skóre reagoval Neno také oddechovým časem, který přišel jen dvě minuty po sevillském. Skóre otočil trojkou Nissim, když ho domácí obrana nechala na perimetru volného tak dlouho, že by si přečetl i noviny. Po pěkné kombinaci Soky – Afik jsme vedli 15:19 a v čase 8:20 se snažil Bojan Popovič, který vystřídal dvěma fauly zatíženého Satoranského, zastavit utíkajícího Nissima. Rozhodčí to k nelibosti nepočetného publika ohodnotil jako nesportovní faul. Afik obě šestky dal, ale útok se nám nepovedl, stejně jako útok soupeře. V čase 9:36,5 dali domácí dvě šestky a poslední útok čtvrtiny zůstal na nás. Podle osvědčeného scénáře dal Afik necelých pět vteřin před koncem z nájezdu koš. Ve druhé čtvrtině se domácí drželi v těsném závěsu, což znamenalo dva až šest bodů. Domácí po trestných hodech (prvních 12 měli úspěšných a poprvé nedali až v čase 16:24) zkoušeli vytaženou obranu. Tu jsme ale překonávali s grácií. Poslední koš druhé čtvrtiny dal v 18.minutě Davis a upravil na 33:37. Poslední tři minuty byly pro domácí jako děsivý sen, ze kterého se v podstatě už neprobudili. Závěr druhé čtvrtiny jsme totiž vyhráli 12:0. V čase 17:40 upravoval Pampi trojkou na desetibodový rozdíl (33:43). Další rychlý protiútok jsme zahájili koulením míče, když ho tímto šťouchem postrčil Pampi a Vlado už pak neměl problémy. Poslední koš stál také za to. Do konce zbývalo 2,4 vteřiny. Naši vyhazovali zpoza koncové čáry. Přihrávka našla Pampiho, ten vyskočil a dunkem ukončil první příjemný poločas.

Třetí čtvrtina byla nejupracovanější. Nezačali jsme zcela ideálně, ale protože kazili i domácí, skóre se nijak turbulentně neproměňovalo. Po pomoci rozhodčích snížili domácí na 37:51, ale úplně volný Simmons na druhé straně upravil trojkou na 37:54. V polovině třetí čtvrtiny jsme dotáhli vedení až pod 20 bodů (39:58) a trenér Sevilly si vzal oddechový čas. Po něm nás domácí ubránili 24 vteřin a Kirksay trojkou potěšil domácí fandy. Zcela chladnokrevně kontroval metr za trojkou Nissim, avšak domácí další trojkou nechtěli utíkat od dobře rozehrané partie. Pak Davis „otevřel“ Štimace, kterého musel střídal Aleš se třemi fauly. Domácí přešli do zónové obrany, ale ta jim nepřinesla žádný úspěch. V závěru třetí čtvrtiny jsme díky dvěma útočným doskokům spojitě útočili skoro minutu a půl a na konci třetího útoku dal Simmons další trojku. Rozdíl ve skóre byl dvacet bodů (48:68). Poslední čtvrtinu začal Pampi nejprve kličkovanou a poté maximálně třívteřinovým expresútokem a vedli jsme 48:72. Domácí vyrovnali hru, ale po vynikajícím pohybu míče proměnil Křemen střelu z dálky (čas 33:15). Po necelé minutě pak Michal jednoruční smečí zakončil rychlý protiútok. Minutu a půl před koncem zápasu nás dvakrát domácí nachytali při vyhazování zpod koše a snížili na rozdíl 16 bodů (66:82). Byla to však jen labutí píseň. Díky přesným trestným hodům a neplodným útokem domácích jsme v rozdílu přesáhli dvacet bodů.

Body: Davis 13, Sastre a Triguero 10, Urtasun a Ivanov 9, Popović a Satoranský 4, Kirksay a Bullock 3, Katelynas 2, Cabanas 1 – Simmons 20, Nissim 19, Pumprla 13, Nečas 10, Štimac 9, Chán 6, Sokolovský a Křemen 5, Lenzly 2, trojky: 17/4:17/7, za 2 body: 35/16:44/27, TH 29/24:25/14, fauly: 20:24, doskoky 12/22:13/23, ztráty: 18:16, zisky: 9:11, asistence 13:19, ranking 75:95, čtvrtiny: 17:23, 16:26, 15:19, 20:21

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.