A tým | VTB liga - 06.01.2013 13:00

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
73
Nižnyj Novgorod Nižnyj Novgorod Hosté
81

Komentář k zápasu

V prvních metrech dalšího těžkého závodu zaspali na startu a až do cíle pak doháněli soupeře. Ten ovšem před cílovou rovinkou nakopnul přídavné motory a došel si pro páté vítězství (81-73) ve VTB lize. To, které chtěl právě na úkor Nižného Novgorodu urvat doma český mistr z Nymburka. Proti němu však stál kníže Primož ze slovinského rodu Brezeců, který 22 body, 7 doskoky a 6 získanými fauly nejvíc tlačil svůj tým za druhou výhrou proti Středočechům, jež drtil z výšky svých 216 čísel.

Ač přehoz na něj, přes zepředu zuřivě bránícího Bendu, hned na začátku dobře zdvojil Nečas, od příštích návštěv pod domácím košem už to byl právě Brezec, kdo rozvracel obranu, jež si na něj musela všemožně vypomáhat. A i když z úvodního náporu Novgorodu jeho obránci Benda (už po 3 minutách) i Naymick vyvázli "jen" se dvěma fauly, s nimiž vyžili až do konce půle, útok ruského celku, často zpod koše dirigovaný vehementní gestikulací Slovincovou, vegetoval právě z jeho fyzické převahy.

Hodně díky ní si vytvářel volné pozice, snadná zakončení i pokusy z trestné linie. Jakoby nestačilo to, i rozehrávači měli fyzicky navrch nad Pavkovičem a Carterem, což v obraně střízlíkům z nymburské rozehry hodně ztěžovalo život.

Kritický úsek přišel mezi 4. a 6. minutou, kdy hosté trefili 4 trojky. Z téměř neprostupné obrany se pak v 9. minutě vyšvihli až na 28-11. A hned 12 bodů neslo podpis Brezece. 

Domácí, kteří na rozehře začali s Carterem a na křídlech s Welschem a Hrubanem (už po 4 minutách musel odstoupit se zřejmě naraženým bokem), v úvodu řadu střeleckých pokusů nedohazovali nebo je namířili do přední obroučky, ze 4 ztrát v první čtvrtce byly první tři "kroky" a v útoku tým leckdy limitovala přemíra driblování rozehrávačů i horší spacing (tým v zápase 8 asistencí).

Ten byl místy zajímavý u hostů. Při snaze Nymburka bránit u všech hráčů proti přihrávce se i podkošoví muži vytahovali za svými protějšky na perimetr. A když pak hosté poslali své malé hráče pod koš, aby tam na ně dopravili míč při výškové výhodě například proti Pavkovičovi, měli tam k tomu dostatečný prostor. Novgorod se několikrát snažil o důsledné využití "mismatche" až tak důkladně, že pak nestihl zakončit.    

Co Nymburk házelo dolů, byla i absence snadných košů a bídné využívání brejkových situací, což je u letošní sestavy významný rozdíl oproti loňsku. Zejména atletický a dynamický Taylor měl opakovaně s úspěšným zakončením protiútoků potíže. A uprostřed stahování v úvodu druhé čtvrtky si navíc poté, co se nechal zavřít do rohu a přišel o míč, vykoledoval technickou chybu. 

Nymburk se i ze 17bodové díry přesto dokázal vykopat. Do poločasu si pomohl třemi trojkami, 11 šestkami i minimálním počtem ztrát (1 v druhé čtvrtce). Ruku k dílu nejvíc přiložili Rančík (do poločasu 9) s Carterem (10). Na druhé straně se do půle (42-46) o 18 bodů postaral Brezec, nikdo další nestihl víc než 6.  

Ve třetí čtvrtce se o další přiražení začal opět starat celkově 21bodový Rančík, po hříchu jediný konzistentnější střelec z dálky (ač tentokrát měl trojky 10/3). Palyzu si křídla hostů při probíhání přes vymezené území do jeho "míst" na trojce poctivě přebírala a dobrou pozici v zápase těžko hledal.

Domácí se díky stále lepší obraně, kdy hostům zbývala v útoku už téměř jen hra přes Brezece, bod po bodu přibližovali a na začátku poslední čtvrtky srovnali na 62-62. Místo nadechnutí k rozhodujícímu úderu však byli za 3 minuty spláchnuti zpod koše šňůrou 10 bodů Novgorodu, jež rozhodla o konci jejich nadějí.

Nymburk si v tu dobu v útoku nedokázal vytvořit dobré pozice, zakončení zblízka povypadávala z obroučky a volné i odražené míče končily v rukou hostů.

Ti dominovali na útočném doskoku (14, z toho 5 Brezec), naopak domácí do půle v útoku doskočili jen dvakrát (celkem v zápase 10) a nebýt úsilí o dobytí koše v poslední minutě, v klíčové čtvrté čtvrtce by neměli ani jeden.

V dresu hostů Brezece (za 15 minut druhé půle dal 4 body, za 16 minut první 18) doprovodili 12 body Throtter, Jakovenko i Thompson. U domácích se k Rančíkovi připojili 12 body Carter a 8 Benda s Palyzou.

Novgorod přežil téměř dvojnásobný počet ztrát (13 proti 7 domácích) i 12 minutých šestek z 29 (hlavně vinou střelecké bídy v závěru). Efektivní byl z trojek: 14/8 (do půle 9/7) ku 26/7 Nymburka.

Duel sledovalo téměř 1300 fanoušků, kteří před započetím bitvy byli svědky oficiálního rozloučení nymburského klubu s jeho dlouholetou oporou, momentálně zraněným Ladislavem Sokolovským, který je nyní hráčem Opavy.
 
"I přes druhou domácí porážku je postup do play-off stále otevřený, zůstává ještě dost zápasů," nevzdává útok na vyřazovací část kouč Ronen Ginzburg. Podle něj vůbec poprvé za roky potýkání s ním udělal Primož Brezec Nymburku tak velkou škodu jako tentokrát. A to především v první půlce. 

"Celou sezonu hraje velmi dobře a tým s takovým hráčem má často na hřišti výhodu. V první půlce jsme proti němu neudělali v obraně dost. Po změně stran jsme už na něj zvýšili agresivitu a změnili některé věci, takže téměř neskóroval. Zase nám ale při zdvojení dali asi dvakrát koš zvenku." 

Nymburk se v zápase většinou jen těžko propracovával k útočným doskokům, kterých přitom hlavně při dotahování bylo třeba. 

"První věc byla, že jsme se snažili především pokrýt brejky. A druhá byla, že proti takovým týmům, zvlášť s některými našimi pětkami, máme problémy v útoku a na útočný doskok se prostě nedostaneme. S menší pětkou jsme ale víc problémů měli spíš na obranném doskoku. Bohužel naše sestava se ještě zmenšila po vynuceném odstoupení Hrubana. Není to tedy tak, že bychom hráčům řekli, aby na útočný doskok nechodili, ale s malou pětkou to bylo těžké." 

Po rozvázání spolupráce se střelcem Abramsem ještě ubyla nebezpečnost týmu z perimetru. "Hráče na pozici 2 hledáme, ale problém je, že na trhu nejsou vhodné typy. Ztráta Abramse pro takové zápasy jako tenhle je citelná," uvedl kouč. 

Ten odpověděl i na otázku další nuly v kolonce minut i vteřin v evropských zápasech Pavla Houšky, který i v NBL zatím točí skromnějších 15 minut. 

"Já rozumím té situaci, ale je to složité. Máme pět velkých hráčů a často někdo nemůže hrát. Teď je to on. Pavel ale přišel na dlouhodobou smlouvu a jeho čas přijde, do sestavy zapadne. Na tréninku maká, nemůžu o něm říct nic špatného. A v zápasech NBL většinou hraje dobře." 

"V takovém klubu, jako je Nymburk, kde máte víc hráčů na jedné pozici, je třeba velké sebevědomí v těch málo minutách, co hráč dostane. Věřím, že Pavel postupně bude hrát víc, ohledně jeho výkonů nemám výhrady, vždy jde jen o rozhodnutí, koho v daném zápase potřebujeme," popsal kormidelník svůj náhled na situaci dvojnásobného MVP Mattoni NBL. 

Body: Rančík 21, Carter 12, Palyza a Benda 8, Taylor a Pavkovič 5, Welsch, Naymick a Pomikálek po 4, Nečas 2 - Brezec 22 (5 útočných doskoků), Jakovlenko, Throtter a Thompson po 12, Golovin 9, Korobkov 8, Panin a Saveljev 3, střelba za 2 body: 36/19:40/20, trojky: 26/7:14/8, TH: 20/14:29/17, doskoky: 31:41, asistence 8:15, fauly: 24:20, ztráty: 7:13, čtvrtiny: 16:28, 26:18, 17:16, 14:19 
komentář převzat ze serveru Basketmag.cz   


Sportovní centrum Nymburk

Sportovní centrum Nymburk

Adresa:
Sportovní centrum Nymburk
Sportovní 1802
Nymburk

GPS: N 50° 10' 40.893" E 15° 03' 33.201"

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.