A tým | Kooperativa NBL - 04.05.2018 18:00

DEKSTONE Tuři Svitavy DEKSTONE Tuři SvitavyDomácí
68
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
94

Komentář k zápasu

Semifinálové utkání číslo tři nám přineslo vyšší počet nastřílených bodů a celkové vítězství o dvacet šest bodů, opět nejvíce z všech tří utkání v sérii.

Pokud někdo vkládal do souboje číslo tři v semifinálové série se Svitavami nějaké větší naděje na zdramatizování série, pak jeho představy vzaly za své už brzy po začátku zápasu. K tradičně dobré obraně jsme přidali konečně i dobrou střelbu. Už po první čtvrtině jsme měli na svém kontě dvojnásobek bodů, co domácí a v poločase jsme vedli 55:32.
 
Střelecky se dařilo především dvěma hráčům. Martin Kříž měl po šesti minutách zápasu deset bodů a celkově pak skončil na osmnácti, čímž si vytvořil letošní maximum v NBL. Na dva body se přiblížil svému absolutnímu maximu v nejvyšší soutěži, kterého dosáhl v dresu Kolína v sezoně 2012/13 v utkání proti Ostravě. Protože Martin v zápase ve Svitavách přidal ještě deset doskoků, připsal si svůj druhý double-double v sezoně. Ten první, za 13 doskoků a 11 bodů, získal v zápase proti Opavě v březnu. Střeleckou fazónu ve střelbě z dálky objevil po zranění také Dardan Berisha, který zásobil ofenzivu Nymburka čtyřmi trojkami z osmi pokusů. Nad deset bodů se ještě dostali Boris Barać a Vojtěch Hruban.
 
I když Svitavy dokázaly zakončit několik útoků po rychlém přenesení hry, bylo z toho jen pět bodů. Naši hráči byli v tomto směru jako obvykle aktivnější a přineslo jim to skoro pětinásobek bodů. Při jednom takovém útoku si zasmečoval i Dardan Berisha. Asi nejpovedenější dunk se povedl úřadujícímu králi smečařů Kendricku Rayovi, který si troufl, i když pod košem číhal Roseboro.  
 
Svitavští hráči zapracovali, alespoň soudě ze statistických přehledů, na jednom ze dvou klíčových faktorů z minulých dvou zápasů a to na počtu našich útočných doskoků. V tomto utkání jsme jich měli 11, nejméně ze všech tří zápasů, ale zase na druhou stranu jsme měli padesátiprocentní úspěšnost střelby z pole. V prvních zápasech rozhodovaly i ztráty, těch měli tentokrát domácí čtrnáct, což je jen o patnáct setin horší než dlouhodobý průměr letošní sezony.
 
Na vývoji zápasu se určitě podepsalo i odstoupení Romana Marka kvůli podvrtnutému kotníku už krátce po začátku zápasu. K němu se přidaly i těžkosti podkošového Brentona Petwaye s ramenem. Na naší straně musel v poslední čtvrtině necelé tři minuty před koncem odstoupit Tomáš Vyoral, když se potkal ve cloně s tělem Roseboroa. Stát se to v ledním hokeji, asi by se strhla nějaká mela. Zákrok to byl zbytečný. Uvidíme, jak se Tomášovo rameno podaří nebo nepodaří na sobotu rozpohybovat. Z hlediska vývoje utkání neměla stopka pro Tomáše žádný význam, i když do Svitav necestoval ani zažívacími problémy paralyzovaný kapitán Pumprla, o Petru Bendovi nemluvě. Možná na tomto místě poznamenejme, že Petr už v pátek dopoledne ztratil šedou ozdobu své nohy.
 
Utkání se rozhodlo už v prvním poločase. Naše obrana byla zpočátku skoro neřešitelným problémem pro domácí hráče, kteří ztráceli míče a měli těžkosti se uvolnit pro volnou střelu. Svitavy sice daly hned na úvod dvě trojky, ale my jsme dokázali oplatit stejně dvěma trojkami a k tomu jsme přidali ještě širokou plejádu dalších zakončení především z rychlého protiútoku po ziscích nebo obranném doskoku. Po šesti minutách jsme vedli 22:8 a bylo vidět, že jsme pomalu našli i střeleckou fazonu. Svitavy faulovaly naše hráče i při skórování a několik košů s faulem ještě více rozdělovalo skóre obou týmů. Pod deset bodů rozdíl ve skóre už nikdy za zbytek zápasu neklesl i přesto, že se na konci první čtvrtiny rozehrál Smithson.
 
Úvod druhé čtvrtiny pokračoval podobně, jako skončilo hrací období před tím. Našim se dařilo v útoku a rozdíl ve skóre se už po třech minutách dostal na dostřel k dvacítce. A po dvou volných a čistě proměněných střelách Borise, pochopitelně po souhře celého týmu, jsme tuto hranici překročili. Jediné, co bylo nepříjemné, nikoliv však osudové, že jsme měli už v polovině druhé čtvrtiny pět týmových faulů. Druhou čtvrtinu jsme vyhráli o šest bodů a celkově jsme vedli o 23 bodů 55:32. „Dneska už to na výhru moc nevypadá. Je to o dvacet tři bodů proti Nymburku …. dohrát ten zápas se ctí. Musíme zlepšit obranu, protože jsme doma dostali 55 bodů,“ odpověděl Roman Marko na otázku redaktora TVCOMu v poločase utkání.
 
Druhá půle už byla ve znamení udržování našeho náskoku. Do poloviny třetí čtvrtiny jsme svůj náskok ještě zvedli na třicet bodů (37:67). Tento rozdíl se udržoval až do konce třetí čtvrtiny. V poslední části jsme opět přešli spíše do úsporného režimu. Nejprve dal trojkou z pravého rohu Dardan a upravil na 44:78, na nejvyšší vedení v zápase. Trochu pochopitelná nekoncentrovanost našeho týmu a několik ztrát znamenalo, že Svitavy poslední čtvrtinu vyhráli o pět bodů, což na konečném skóre moc nezměnilo.
 
Body: Roseboro 14, Teplý 10, Smithson a Stria 8, Petway a Puršl 7, Kotásek 6, Marko a Jelínek 3, Kerr 2 - Berisha 19, Kříž 18 (10 doskoků), Barać 16, Hruban 13, Bohačík 8, Ray a Peterka 6, Vyoral 5, Lawrence 3, střelba za 2 body: 37/14:34/21, trojky: 37/9:28/10, TH: 18/13:31/22, doskoky: 33:45, asistence: 17:24, ztráty: 14:13, zisky: 5:12, fauly: 22:20, čtvrtiny: 17:34, 15:21, 12:20, 24:19
Sportovní hala Na Střelnici, Svitavy

Sportovní hala Na Střelnici, Svitavy

Adresa:
Sportovní hala Na Střelnici
Pražská 2162/2
Svitavy
Tel: 461 530 266

Kapacita haly je 420 sedících a cca 400 stojících diváků.

GPS: 49° 45' 39.262" N, 16° 27' 37.372" E

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.