A tým | Kooperativa NBL - 03.10.2018 18:30

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
108
BK Opava BK Opava Hosté
78

Komentář k zápasu

Souboj dvou loňských finalistů Nymburka a Opavy poznamenaly absence důležitých hráčů na obou stranách. Utkání jsme měli od počátku pod kontrolou a především na útočné polovině jsme neměli konkurenci. Konečný výsledek 108:78 odpovídal poměru sil na hřišti.

Opava nechala doma dva své nejdůležitější hráče Šiřinu a Gniadka a právě díky druhému z nich ještě o trochu snížila svou průměrnou výšku. Také na naší straně chyběl nejvyšší hráč Alex Davis, kterého trápily zdravotní problémy. Na utkání nepřišel ani indisponovaný AJ English, a když v prvním poločase usedl na střídačku zraněný Geno Lawrence, přiblížil se poměr českých hráčů a cizinců na naší straně standardu Opavy.
 
K výškovému rozložení se na tiskové konferenci vyjádřil Jaromír Bohačík slovy: „Dneska hrál malý tým vzrůstově proti ještě menšímu týmu.“ Absence dvou hráčů před utkáním překvapila hodně lidí. Za všechny se to řekl Martin Peterka: „Byl jsem před utkáním hodně překvapený, protože ráno na tréninku jsme byli všichni a vypadalo to, že budeme všichni i na zápas. Nám hráčům to bylo svým způsobem jedno, my jsme hráli tak, jak nás trenér na hřiště vypustil. Pro trenéra to asi bylo těžké.“ Úzká rotace našich hráčů se projevila v závěru, kdy nastupovali hráči, kteří obvykle v české lize v poledních čtvrtinách většinou sedí na lavičce. Jedním z nich bývá i Vojta Hruban, kterému vyšší fyzická zátěž nevadila. „Je začátek sezony, zápasů není tolik a hlavně je to zatím bez cestování. Proto jsme na to fyzicky dobře,“ řekl Vojta.
 
Jak už jsme psali, zápas jsme si kontrolovali od jeho začátku, i když určité nepřesnosti v zakončení by se na úvod daly najít častěji než je obvyklé. Do utkání vstoupil nejlépe připravený Petr Benda, autor osmi bodů z prvních dvanácti. „Dnes mě spoluhráči dobře nacházeli, měl jsem jednoduché koše,“ řekl skromně Petr Benda a doplnil, jak se dostal do střelecké pohody: „Chytil jsem se prvními střelami a pak už se to nabalovalo.“
 
V průběhu celého zápasu jsme zlobili Opavu trojkami, které nebyly náhodné, ale přicházely po přesně vypracovaných akcích, kdy po několika rychlých přihrávkách nedokázala soupeřova obrana dorotovat k volnému hráči. Pak už jen mohl přibíhající obránce sledovat dráhu letu míče a přát si, abyjeho balistická křivka nekončila v koši. Za první poločas jsme zaznamenali 8 trojek, které se pochopitelně odrazily do poločasového skóre 61:44.
 
Do hodnocení se vkrádala hlavně nespokojenost s obranou. Každý z dotázaných po zápase cítil potřebu se k obraně vyjádřit. Například Petr Benda řekl: „Na obranné polovině se hledáme a není to, co bychom měli předvádět. Pokud bychom hráli takhle v Lize mistrů, budeme zápasy prohrávat. Dostat od Opavy bez dvou stěžejních hráčů doma 80 bodů, je hodně. Máme co zlepšovat.“ O defenzívní činnosti mluvil na tiskové konferenci i trenér Oren Amiel : „Je třeba zapracovat na obraně a já věřím, že se nám to povede, až budeme mít všechny hráče pohromadě.“
 
Rozdílný názor v obou táborech panoval na doskakování. Zatímco Opava brala tuto činnost jako svou nejlepší, domácím se pochopitelně obranný doskok nelíbil. „Dvacet dva míčů je krásné číslo a je vidět, že se na této činnosti zapracovalo,“ chválil svoje hráče za útočné doskoky trenér Czudek. Pro Martina Peterku byla v tomto smyslu hra Opavy překvapivá: „Opava hrála na doskoku dobře. Nečekali jsme to, vloni nebyli tak výrazní.“  „Je to sice nečekané, ale tím, že jsme si vytvořili na začátku nějaký náskok, nehrálo toto negativum žádnou podstatnou roli a zápas dopadl dobře,“ nechtěl se pitvat v doskoku a obraně Jaromír Bohačík.
 
I když hra možná v některých úsecích nebyla úchvatná, celkově se diváci mohli bavit. Jednak je vždy potěší dobrá trojková střelba, zvlášť proti týmu, který je střelbou z dálky pověstný a ještě speciálně po té, co je obrana soupeře vyšachována výborně nacvičenými akcemi. Několikrát si diváci zahučeli při zblokované střele a ovace sklidily i dvě smeče Martina Kříže a Vojty Hrubana v závěru. „Už jsem taky moc nemohl,“ smál se po utkání Vojta při rozhovoru o jeho smeči, která byla posledním košem utkání, a dodal: „Nebyl to žádný zázrak, bylo jasné, že se do žádných větších akcí pouštět nebudu,“ poznamenal Vojta slovy z filmu. Fanoušci si to tak úplně nemysleli a jeho zakončení ovacemi pochválili.
 
Kdybychom se krátce podívali na průběh zápasu, viděli bychom, že Opava chytla začátek a konec první čtvrtiny, kdy dokázala z jedenáctibodového náskoku ubrat polovinu. Exhibičně jsme zvládli prvních pět minut druhé čtvrtiny, když ze stavu 29:24 se skóre posunulo na 48:28. A to jsme se trojkami připomněli až v závěru tohoto období. Do té doby válel hlavně Martin Peterka, dva drzé koše přidal Smith. Bylo jasné, že 32 bodech druhé čtvrtiny se musely trojky podílet ve vyšší četnosti. Dali jsme jich celkem pět a všechny mezi 14. a 19. minutou.
 
O poločasové přestávce jsme pravděpodobně dostali v šatně instrukce k obraně. Opava dala pouze deset bodů, my 21, což stačilo k tomu,  aby se náskok posunul ke třiceti bodům. Poslední čtvrtina už byla nejvíce poplatná výši náskoku. Aby se zamezilo poklesu tempa pod únosnou mez, vzal si trenér Amiel oddechový čas. Naše hra se trochu přizpůsobila a rozdíl ve skóre se už nenatahoval, nicméně na pohodlné vítězství to stačilo.
 
Body: Hruban 19, J. Bohačík 16, Benda a M. Peterka po 14, Kříž 12 (15 doskoků!!), K. Smith a Pumprla po 10, Vyoral 8, Novotný 3, Lawrence 2 - Klečka a Bujnoch po 14, Dragoun a Kvapil po 9, Kouřil 8, Švandrlík a Zbránek po 7, Slavík 5, Jurečka 3, Kurečka 2, střelba za 2 body: 42/30:46/21, trojky: 35/12:39/8, TH: 14/12:15/12, doskoky: 51:41 (útočné z toho: 17:22), asistence 30:12, ztráty: 15:13, fauly: 17:20, čtvrtiny: 29:24, 32:20, 21:10, 26:24)
Sportovní centrum Nymburk

Sportovní centrum Nymburk

Adresa:
Sportovní centrum Nymburk
Sportovní 1802
Nymburk

GPS: N 50° 10' 40.893" E 15° 03' 33.201"

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.