A tým | Kooperativa NBL - 06.12.2018 18:00

BK Opava BK OpavaDomácí
79
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
81

Komentář k zápasu

V Opavě jsme doslova urvali vítězství, i když domácí měli v závěru několik příležitostí poslat zápas minimálně do prodloužení. To se však nestalo, a proto jsme si domů odvezli jedenáctou letošní výhru, tentokrát těsnou 81:79.

Opava nastoupila bez tří hráčů Šiřina, Zbránek a Dragoun, našim chyběl Vojta Hruban, ale k dispozici byl nový hráč Cosey. Právě snaha zapracovat jednoho úplného nováčka a jednoho „falešného“ nováčka v našem týmu Myerse do systému hry stála za některými „neprověřenými“ akcemi, a protože Opava je tým, který se především doma nevzdává, chopila se příležitosti a utkání se snažila co nejvíce zdramatizovat. 

Rozdíl v zápase se pohyboval bez dvou minut v koridoru od -3 do +6 (z našeho pohledu). Tou dvouminutovou výjimkou byl začátek třetí čtvrtiny, kdy jsme se prostříleli na chvilku k desetibodovému vedení. Před několika stovkami „lidových rozhodčích“ v hledišti se tedy hrál vyrovnaný zápas, který jsme nedokázali nikdy navýšit tak, aby náskok byl už likvidační. Vždy nás po takové snaze zradila nějaká ta ztráta, neproměněné šestky nebo chybné rozhodnutí v útoku. Na druhou stranu jsme Opavu nepustili do takového vedení, aby nebylo v dosahu více než jednoho koše. 

Více byl po utkání zklamaný domácí trenér Czudek: „Taková šance vyhrát nad Nymburkem jako dneska už zase dlouho nebude. Můžeme říkat, že jsme sympaticky prohráli, ale počítají se body a těch jsme dali míň. Nám se první osmička hodně vzdaluje a dneska jsme si mohli pomoci. Rozhodly útočné doskoky, a Geno, který nás obcházel jako popelnice. Musíme dál pracovat a dívat se dopředu.“ Jeho protějšek na tiskové konferenci Oren Amiel přiznal: „Byla to pro nás lekce. Musíme hrát tvrdě a rychleji. Nicméně vítězství se počítá, a protože nás za dva dny čekají Pardubice a za další tři zápas Ligy mistrů proti Dijonu, budeme zase tvrdě pracovat na zlepšení našeho výkonu.“

Utkání bylo v první polovině vyrovnané. Na úvod se hrálo jakoby v obráceném gardu, protože prvních našich devět bodů padlo po třech trojkách. Dokonce jsme v prvním poločase vystřelili více trojek než Opava, která je v této činnosti nejlepší v lize. Úspěšnost byla čtyřicetiprocentní, domácí měli o deset procent vyšší. Při zcela vyrovnané střelbě za dva body (oba týmy 10-24) o našem dvoubodovém vedení v poločase rozhodly trestné hody. Těch jsme proměnili o dva více. V prvních dvaceti minutách jsme měli účinnější útočný doskok, kterým jsme si pomohli ke 12 bodům proti čtyřem domácích. 

Náš očekávaný nápor přišel na úvod třetí čtvrtiny. Lehce jsme se vyhoupli do desetibodového vedení 41:51 díky dvěma trojkám Gena a Pampiho. A mohli jsme jít dál po zisku Pampiho a následném faulu při střelbě na Martina Kříže. Leč dvě zahozené šestky nás limitovaly. Pak přišly tři naše ztráty v krátkém sledu, a když už jsme tak soupeři vnucovali, aby se na nás dotáhl, přišla v polovině třetí čtvrtiny trojka Klečky na 51:53. Zatím jsme stále vedli, ale po další trojce stejného snajpra jsme o bod prohrávali (56:55). Vedení na naši stranu zase překlopil svými premiérovými body Cosey a pomalu rostoucí skóre přiživil ještě dvěma šestkami Alex. Poslední dva koše však patřily domácím, kteří využili naši už šestou a sedmou ztrátu ve třetí čtvrtině. 

Na úvod poslední čtvrtiny se Opava držela v maximálně tříbodovém vedení. Přetočit se ho povedlo po třech a půl minutách poslední čtvrtiny, košem s faulem Peterky. Klečka trojkou kontroval a další minutu se hrálo za stavu 71:68. Šest bodů v řadě nastřílel Geno Lawrence a otočil skóre na 71:74. Když pak po ztrátě Opavy a dvou útočných doskocích našich hráčů dostal Petr Benda míč do koše, vedli jsme o pět (71:76) 2 minuty a 14 sekund před koncem normální hrací doby. Na Klečkovu dvojku odpověděl Geno trojkou a do konce zbývalo 1:38. Klečka s Kouřilem se postarali o snížení ztráty Opavy na 77:79, ovšem Geno se rozhodl, že závěr bude v jeho rukách a dalším dvoubodovým košem z nájezdu zastavil přibližování domácích. Naše špatné vyhození z autu dospělo až do faulu Kříže na Bujnocha, a protože to bylo více než čtvrtý faul ve čtvrtině, šly se házet trestné hody. Hráč Opavy však na čáře trestných hodů dvakrát selhal. Další náš útok skončil po útočném faulu Bendy. V útoku se na druhé straně prosadil přes Wrighta snadno Kouřil a stav byl 79:81. Do konce zápasu zbývalo 18 sekund. Po našem vyhození byl na půlce třemi hráči Opavy sevřen míč vyvážející Boči a pravidlo o alternativním držení míče přisoudilo výhodu domácím. Ti tak mohli vyrovnat a zařídit prodloužení nebo dokonce trojkou nebo košem s faulem mířit k vítězství. Na svou akci měli přibližně 13 sekund. Útok vedl Kouřil. Jeho neproměněný nájezd však doskočil Švandrlík a sekundu před koncem už nestihl přesně vystřelit. Sice reklamoval faul, ale s nepříliš přesvědčivým protestem neuspěl. 

Body: Klečka 23, Gniadek a Švandrlík 13, Kouřil 12, Kvapil 11, Bujnoch 3, Jurečka a Slavík 2 - Lawrence 22, Bohačík 12, Vyoral a Peterka 10, Wright 9, Benda a Kříž 4, Myers a Pumprla 3, Davis a Cosey 2, střelba za 2 body: 41/19:45:23, trojky: 28/10:27/9, TH: 15/11:11/8, doskoky: 36:46, ztráty: 10:16, asistence: 17:17, fauly: 17:17, čtvrtiny: 19:22, 22:21, 19:16, 19:22
Hala Opava

Hala Opava

Adresa:
Hala Opava 
Žižkova 8
Opava
(Městské sady)

Kapacita: 2898 sedadel
www.hala-opava.cz

GPS: 49°56' 58,59" N ; 17°53'05,77" E

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.