A tým | Kooperativa NBL - 10.01.2019 20:00

DEKSTONE Tuři Svitavy DEKSTONE Tuři SvitavyDomácí
64
tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball Nymburk Hosté
68

Komentář k zápasu

Svitavy opět zůstaly po prohře 64:68 těsně před branou vítězství. Podle očekávání bylo utkání těžké a o konečném vítězství rozhodla naše větší trpělivost a nepanikaření ani při nepříznivém vývoji zápasu.

 

Deset minut ve třetí a na počátku čtvrté čtvrtiny bylo pro konečné skóre rozhodující. Za tuto dobu jsme se z mínus jedenácti bodů dostali do desetibodového vedení. Výborně zafungovala obrana, protože domácí ve zmiňovaném úseku nastříleli pouze čtyři body, my dvacet pět. Velice nám pomohly dvě trojky Martina Peterky, především ta první, kterou náš pivot upravil skóre na 42:34, přišla po 13 minutých pokusech z perimetru.

 

Do zápasu jsme nastoupili s ryze českou sestavou, když na rozehrávku poslal trenér Amiel Tomáše Vyorala. V průběhu celé první čtvrtiny se oba týmy hlídaly a rozdíl ve skóre se vešel do rozmezí tří bodů. O body se na naší straně starali pouze střelci za dva body, z trojky jsme to po první čtvrtině měli 0/8. Situaci v našem týmu trochu komplikovaly dvě osobní chyby Vojty Hrubana a po chvíli i Petra Bendy už v prvních pěti minutách zápasu.

 

Na počátku druhé čtvrtiny si Svitavy pomohly dvěma trojkami. První proměnil Marko, když od něho obránce jen na chvilku odstoupil. Druhou trefil Matěj Svoboda až v těsném konci limitu na útok. To znamenalo vedení Turů 27:22. Pak Vojta spáchal třetí faul, který považoval za nespravedlivě posouzený a rozhodčí ho na cestu na střídačku vyprovodil ještě technickou chybou. Krom toho, že si Vojta udělal čtvrtý faul už v 15.minutě utkání, to znamenalo 3 trestné hody pro Svitavy. Hráči Svitav si mysleli, že první šestky se budou házet za faul a ta jedna za technickou chybu až jako poslední. Což ale po změnách pravidel před letošní sezonou tak není, protože po technické chybě nezíská míč tým, který se neprovinil, ale pokračuje se ve hře. Proto se jim nelíbilo, když míč k provedení trestných hodů dostal Luboš Kovář. Chtěli ještě hráče vyměnit, ale to už jim rozhodčí nedovolili. Luboš však své spoluhráče, k naší škodě, nezklamal a proměnil všechny tři. Svitavy se tak dostaly do nejvyššího vedení v zápase o osm bodů (30:22). Už to vypadalo, že trenér Amiel nechce do hry zapojit Gena Lawrence, ale za tohoto stavu ho poslal na palubovku. Hned připravil výbornou akci pro Martina Kříže, který neméně pěkně zakončil. Další koš přidal Benda a první snahu domácích o vytvoření nějakého rozhodujícího náskoku jsme zastavili. Jen na krátko. Domácí ještě využili nesportovní faul Wrighta na Puršla a odskočili na poločasových 37:30.

 

Do druhého poločasu jsme vyrukovali s vytaženější obranou. Technickou chybu tentokrát schytal trenér domácích Růžička, ovšem my jsme neproměnili ani trestný hod, ani akci po pokračování útoku. Trest přišel vzápětí. O’Brien poslal Svitavy poprvé do dvouciferného vedení, a když po půl minutě přidal Slezák další koš ze šestky, vedli domácí nejvyšší rozdílem v zápase (42:31). Z následného protiútoku konečně protrhl Mičego střeleckou smůlu z perimetru a po třinácti celým týmem zahozených trojkách konečně jednu proměnil. Najednou se obraz hry změnil. Hráči Svitav měli těžkosti zakončit do 24 sekund, když stále hledali nějakého volného hráče pro střelbu, utíkal jim čas a poslední střílel už v časové tísni. My jsme se zásluhou šestek dostali na rozdíl dvou bodů. Pak sice přehrál Puršl Peterku v souboji jedna na jedna, ale náš pivot to svitavským vrátil vzápětí trojkou. Minutu a půl před konce třetí čtvrtiny jsme se po střele ze střední vzdálenosti Davise dostali po dlouhé době do vedení. Povedenou čtvrtinu zakončil Kříž po přihrávce Hrubana. (44:47)

 

Vojta otevřel i skóre posledního hracího období, když v prostoru trojkového oblouku udělal rychlé dva kroky, utekl obránci a pak se pohodlně vznesl na obroučku. Tuři nedali a z rychlého protiútoku upravil Cosey už na 44:51. Na desetibodový rozdíl trojkou pečetil opět Cosey. To už si vzal oddechový čas trenér domácích Růžička… za minutu jsme si brali oddechový čas my. Od začátku utkání zářil zelenými botami na palubovce O’Brien a když zazářil i dvěma slepenými trojkami, dal hned důvod k poradě našeho týmu. Vojtovi se povedlo z pěkné otočky zastavit snižování náskoku (52:60), ale po chvíli neproměnil ani jednu šestku. Vůbec trestné hody byly dnes Achillovou patou našeho výkonu - hned tři hráči nedali ze dvou pokusů ani jednu a celkově jsme jich zahodili z osmnácti pokusů přesně polovinu. Svitavští se snažili ztéci náš koš trojkami, povedlo se to až Slezákovi čtyři minuty před koncem zápasu (55:60). Na koš Pampiho z otočky, Krojce z průniku a na Pampiho smeč odpověděli domácí jen jedním košem. Devítibodový náskok jsme už pak uhlídali, i když nám ještě Marek Welsch poslal ve finále pět bodů v řadě.

 

Body: O'Brien 18, Puršl 11, Slezák 9, Kovář 7, Welsch a Svoboda 6, Marko 5, Aiken 2 - Benda 10, Bohačík 9, Hruban, Wright a Pumprla po 8, Kříž a Peterka 6, Cosey 5, Davis a Vyoral 4, střelba za 2 body: 34/15:44/25, trojky: 28/7:23/3, TH: 15/13:18/9, doskoky: 42:41, bloky: 5:2, ztráty: 14:9, zisky: 4:9, fauly: 15:18, čtvrtiny: 17:14, 20:16, 7:17, 20:21

 
Sportovní hala Na Střelnici, Svitavy

Sportovní hala Na Střelnici, Svitavy

Adresa:
Sportovní hala Na Střelnici
Pražská 2162/2
Svitavy
Tel: 461 530 266

Kapacita haly je 420 sedících a cca 400 stojících diváků.

GPS: 49° 45' 39.262" N, 16° 27' 37.372" E

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.