A tým | Mattoni NBL - 24.04.2010 18:00

tymy/nymburk_n.jpg ČEZ Basketball NymburkDomácí
105
BC Kolín. BC Kolín. Hosté
61

Názory po utkání

Muli Katzurintrenér Nymburka
Muli Katzurin

Měli jsme horší start do zápasu, nedokázali jsme dobře pokrýt Rodericka Platta pod košem. Ve druhé čtvrtině jsme začali hrát daleko lépe v obraně a druhý poločas jsme našli cestu, jak Kolín zcela zastavit. Ve druhém poločase hrál celý tým, každý hráč s nadšením, dávali do hry srdce a bylo jedno, jestli jsme vedli v zápase o dvacet nebo třicet bodů. To bylo pro mě velice důležité a věřím, že hráči budou takto hrát po celé play-off. Stav série je 1:0 a my se musíme připravit na další zápas.

Co bylo klíčovým prvkem výhry?

Myslím si, že to byla hlavně naše lavička, protože jí máme širší než Kolín. Máme tu výhodu, že při střídání hráčů přichází stejně kvalitní hráč, jako odešel.

Kdy přišla v zápase změna?

Změna přišla ve druhé části druhé čtvrtiny, kdy jsme Kolín začali zastavovat na jejich útočné polovině a ve třetí čtvrtině jsem nastoupili plní nadšení, pokračovali jsme v trendu nastaveném ve druhé čtvrtině.

Kdo byl klíčovým hráčem?

Jsem nadšený z toho, že mohu říct, že klíčovým hráčem dnes nebyl nikdo. Klíčovým hráčem byla celá naše lavička. Samozřejmě byli hráči, kterým se dařilo ještě o trochu více, například Pavel Pumprla, Mike Lenzly nebo Phil Ricci, který v závěru odehrál i se čtyřmi osobními chybami zápas na výbornou. Dařilo se také Láďovi Sokolovskému, zrovna tak Nečas, který v poslední době standardně podává vynikající výkony. Dobrý zápas zahrál i Pavel Slezák. Takhle bych mohl pokračovat dál a padla by nakonec všechna jména. Nebylo to o jednom hráči a to mě opravdu těší. Stačí se podívat do statistiky, všichni do jednoho skórovali a ukazatel valorizace je rozprostřen po celém týmu.

Roderick Platt vstoupil do utkání dobře, pak se vytratil. Co se stalo?

Myslím si, že Ricci na něj zahrál velice dobrou obranu. Máme dobré hráče na to, aby ubránili Platta. My však vynikáme v týmové defenzívě a proti tomu se hraje špatně. Obrana na Platta nebyla o jednotlivci, ale o spolupráci celého týmu.

Co bude důležité pro příští zápas?

Nejdůležitější bude to, abychom měli na paměti, že se jedná o play-off. I když jsme vyhráli o 45 bodů, to neznamená, že v dalším zápase to musí dopadnout stejně. Stav na zápasy je 1:0 a je úplně jedno, jestli jsme ten dnešní vyhráli o bod nebo o padesát. Ten další začíná zase od stavu 0:0 a to je třeba stále mít na paměti.

Bodový rozdíl je ale z mentálního hlediska dobrý pro týmovou chemii….

To ano, bodový rozdíl je větší, ukázali jsme, že máme lepší tým než Kolín, ale druhý zápas bude začínat za stavu 0:0 a jak dopadl předchozí zápas neznamená vůbec nic. 

Co bude důležité pro příští zápas?

Důležité bude, abychom byli mentálně dobře připravení a psychicky odolní. Nesmíme se nechat překvapit nebo zaskočit, protože Kolín může změnit taktiku v každém zápase. Pokud Kolín zahraje jinak než dnes, nesmí nás to zaskočit. Jak už jsem dvakrát řekl, zápas začíná za stavu 0:0

Predrag Benáčektrenér Kolína
Predrag Benáček

Gratuluji Nymburku k vítězství. Třicet minut hráli velice dobře a profesionálně, my jsme drželi krok jen první čtvrtinu a potom jsme se odevzdali. Jednoznačně byla vidět kvalita, která je na straně Nymburka. Jsme zklamaný z toho, že šest našich hráčů bylo v mínusu (valorizační body - pozn.) a to byla příčina naší vysoké porážky.

Nedodrželi hráči nějaké taktické pokyny?

Myslím spíše, že to byla klasická ztráta koncentrace a na konci zápasu jsem už nechal odpočívat všechny americké hráče.

Proč jste nechal Američany odpočívat?

O výsledku už bylo v podstatě rozhodnuto a je lepší, když nechám hráč české hráče. Naši zahraniční hráči už mají na svém kontě hodně odehraných minut. Ve středu to bude nový den, nový zápas a všechno se může vyvíjet úplně jinak.

Proto jsme stáhl v závěru i Platta, který jediný držel prapor?

Roderick hraje často téměř celý zápas, a tak bylo důležitější ho nechat odpočívat a nahradit českým hráčem. Kdo ví, kde bude Platt příští rok, ale Jelínek tu bude.

Co bylo v zápase vašim největším problémem?

Neměli jsme řešení na agresivní obranu a tlak na naší rozehrávku. Američané se s tím dokáží trochu vyrovnat, ale u českých hráčů je to složitější.

Tedy nejvíce vás tlačila bota na rozehrávce?

Ano, Roman Marko ani Brat Jones nesehráli dnes dobrý zápas, ani Pavlík nebyl ve své kůži… Bez pivota se dá hrát, ale bez rozehrávače ne. Nevadí. V tomto zápase jsme prohráli, ale ve středu to může být jinak. 

Michal Hubálekhráč Poděbrad
Michal Hubálek

Na začátku jsme se domácích nezalekli, to nám trenér kladl na srdce. V první čtvrtině jsme byli Nymburku nejen důstojným soupeřem, ale v některých chvílích jsme ho i přehrávali. Dobrá osobní obrana nás poslala do vedení. Škoda, že jsme to nevydrželi do konce utkání. 

To si vzali domácí ve druhé čtvrtině nějakou strašidelnou masku, že jsme se jich začali bát?

Neřekl bych, že jsme se jich začali bát, ale Nymburk má silnou lavičku a tím to bylo. Taky bylo vidět, že o poločase dostali od trenéra za vyučenou, protože do druhého poločasu vstoupili daleko lépe.

Bylo to jen zlepšenou hrou Nymburka?

Ve třetí čtvrtině jsme začali hrát zónovou obranu a to nám nějak dnes nesedlo. Nymburk nás rozstřílel a to nás zalomilo.

Jak bude vypadat průběh dalšího zápasu?

Doufám, že bude o hodně lepší. Začátek by mohl být stejný a pak už jenom ve stejném duchu vydržet až do konce. 
Petr Bendahráč Nymburka
Petr Benda

Měli jsme špatný vstup do zápas. Celou první čtvrtinu jsme se nemohli dostat do tempa a bylo to vidět i na našem výkonu. Od 13.minuty jsme už diktovali svoji hru.

Platt byl na začátku zápasu hodně nabuzený. Čím to bylo?

On měl zpočátku docela štěstí. Nejméně tři střely propasíroval přes dva obránce. Pak dal nějaký koš s faulem…. Jako pivoti to bereme na sebe, nemělo by se nám stávat, aby jeden hráč dal 15 bodů za poločas. Pro vývoj zápasu bylo důležité, že se nechytl jiný z jejich Američanů. Pokud dá jeden hráč Kolína třicet bodů a my vyhrajeme o 45, nemůžeme si stěžovat.

Kde se zrodilo naše vysoké vítězství?

Byli jsme výrazně lepší v přechodu na útočnou polovinu. Rychlé protiútoky soupeře ničily, vůbec nám nestačili. Od 13.minuty jsme dávali jeden lehký koš za druhým a to rozhodlo.

Říkáš lehké koše, ale ty jsou lehké možná jen na konci….

Všechno vychází z výborného obranného doskoku, po kterém následuje rychlý přechod do protiútoku. Před čtvrtfinále jsme to hodně trénovali, hodně jsme běhali a myslím, že se to vyplatilo.

V příštím zápase přijede stejný Kolín, bude to stejně hladké vítězství?

Doufám, že opět vyhrajeme a pokud budeme hrát jako dneska, nemám o výsledek obavy. Pro mě osobně bude jedním z hlavních cílů zabránit, aby Platt nedal tolik košů jako v tomto utkání. 

Radek Nečashráč Nymburka
Radek Nečas

Ze začátku nás Kolín zaskočil nebo spíše než Kolín Roderick Platt, který nám dělal v prvním poločase velké problémy. Jakmile slezl ze hřiště, dostali jsme se do zápasu. V prvním poločase jsme i dost ztráceli míče a nedostávali jsme se do rychlých protiútoků. Kolín buď úspěšně zakončil nebo útočně doskočil, když jsme se snažili vypomáhat. Ve druhém poločase se to rozběhlo a výsledek už znáš.

Trenér vás chválil, že jste hráli naplno bez ohledu na výši náskoku. Bylo to tím, že jste se v první čtvrtině zdravě naštvali?

Asi to nebylo naštváním. V posledních zápasech se nám nedařilo střelecky, takže jsme byli rádi, že nám v tomto zápase body padaly a každý si to užíval. Také nám k tomu pomohl soupeř. Když trenér Benáček viděl, že vítězství už nedosáhne, stáhl svoje hlavní opory.

Co bylo v utkání nejdůležitější?

Dneska rozhodl vstup do druhého poločasu, kdy jsme dali několik košů v řadě a Kolín se netrefil. Rozdíl se vyšplhal na dvacet bodů. Kdyby se stále hrálo kolem deseti bodů, mohl být zápas nervózní.

Kolín začal třetí čtvrtinu se zónou, která nám v minulých zápasech činila problémy. Připravovali jste se na tento druh obrany nějak speciálně?

Nám zóna vadila především v jejich hale, která je menší a je tam daleko těžší pronikat pod koš nájezdy. V Kolíně jsme hru nevolili dobře, dneska zase Kolín nehrál zónu nejlépe. My jsme několik prvních střel proměnili, díky tomu přestávali hosté věřit v sílu své obrany a to je zkáza bránícího týmu.
Jan Pavlíkhráč Kolína
Jan Pavlík

Absolutně jsme nezvládli druhý poločas. Když v prvním poločase odmyslím pár rychlých protiútoků po našich blbostech, nebyl náš výkon špatný. Druhý poločas jsme nezvládli vůbec. Musíme se z toho poučit a nedělat stejné chyby. Nesmíme ztrácet balóny a nesmíme pouštět Nymburk do rychlých protiútoků.

Co bylo nejhorší?

Zbytečně jsme se báli, nehráli jsme svoji hru, spoléhali jsme na to, že Roderick se prosadí pod košem a to byla velká chyba.

Bude tedy v dalším zápase důležité rozprostřít body na více spoluhráčů?

Stoprocentně. Roda musíme využívat, je to velká síla pod košem, ale my, co jsme dneska moc nepřispěli, se musíme nad tím zamyslet. Neznamená, že bychom měli přispět jen body, ale také i lepší hrou.

Co vy sám chcete zlepšit?

Určitě nasazení, střelbu,…. Vytknout si mi dnes dá úplně všechno. Ovšem zlepšení jednotlivce nepomůže, my musíme hrát jako tým, abychom uhráli proti Nymburku solidní výsledek. Dneska lavička kluky ze základu v podstatě nepodpořila. 

Vratislav Šísteksportovní manažer a vedoucí týmu Nymburka
Vratislav Šístek

První kolo play-off je za námi, vyhráli jsme, takže nemůže vládnout nic jiného než spokojenost. V zápasech play-off nejde o výši bodového rozdílu, musíme držet výhodu domácího prostředí. Vzhledem k tomu, že i příští zápas hrajeme v Nymburce, předpokládám, že série nebude mít dlouhého trvání a skončí podle předpokladů 3:0.

Proč byl začátek zápasu tak překvapivý?

Vstoupili jsme do utkání vlažně, jakoby všichni věřili tomu, že nemůžeme dnes prohrát. Po důrazných slovech trenéra jsme přitlačili na pilu a výsledek se dostavil.

Jak bude vypadat další zápas?

Vím kam míříš, v Kolíně jsme vyhráli po náročném boji. Ovšem play-off je něco jiného než liga a to se ukázalo už dneska. Ve středu budeme hrát zase na vítězství nikoliv na skóre

Kdo byl dnes nejlepší?

Odpovím jinak. Důležité bylo, že se dostalo všech deset zdravých hráčů na palubovku. 

Poslední zápas

ČEZ Basketball NymburkBK ARMEX Děčín
28.05.201989:60Více informací

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Basketball Nymburk YouTube Channel

SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.