V TÉTO SEZONĚ POTŘETÍ

V TÉTO SEZONĚ POTŘETÍ

S Děčínem budeme ve středu začínat šestou desítku vzájemných zápasů. Předcházejících čtyřiačtyřicet jsme vyhráli a všichni věříme, že i ten další bude vítězný.  

Krátká historie Děčína 

První oddíl košíkové byl založen hned po válce (1945) a následující rok odehrál Sokol Děčín přátelská utkání s místními středoškolskými výběry a nejbližšími sokolskými družstvy (Ústí n.L., Teplice, Litoměřice,...). V sezoně 1951/52 a o rok později hrál Děčín druhou ligu a to pod hlavičkou Lokomotivy. Poprvé se v první lize objevil Děčín na rok v sezoně 1974/75 a poté ještě v sezonách 1986/87 a 1988/89. Od sezony 1993/94 se stal Děčín pravidelným účastníkem prvoligové soutěže v české soutěži. Největšího úspěchu dosáhl Děčín v roce 1998 a 2009, kdy získal třetí místo. V minulém ročníku se Děčínu tolik nedařilo. Po základní části skončil na 5.místě a v play-off vystavily stopku už ve čtvrtfinále Pardubice s poměrem zápasů 0:3.

Letošní sezona

V letošním ročníku Mattoni NBL se Děčínu vydařila základní část. Po celou dobu se tým stále pohyboval na předních příčkách společně s Prostějovem a Pardubicemi. Ve dvaceti kolech nakonec Severočeši vyválčili šestnáct vítězství. Na domácí palubovce prohrál Děčín pouze jednou a to hned v prvním kole s Prostějovem o šest bodů. Nakonec to byla největší prohra v celém průběhu základní části. Zatímco další dvě porážky se daly v podstatě očekávat (v Novém Jičíně – o 3 body a Prostějově – o 2 body, prohra s Kolínem byla překvapením, i když byla jen o čtyři body. 

Nadstavba nezastihla zatím Děčín v optimálním rozpoložení. Svěřenci trenéra Budínského zatím dokázali z pěti utkání nadstavby vyhrát pouze jedno, když využili momentálně slabého výkonu Nového Jičína a vyhráli na Moravě 73:67. Děčínští sehráli v přeloženém zápase prvního kola doma proti nám solidní part. Nakonec rozhodl našimi skvěle odehraný úsek mezi 23. a 30 minutou, kdy jsme dokázali smazat průběžnou devatenáctibodovou ztrátu a do konce třetí čtvrtiny vyrovnat. V dramatickém závěru se zaskvěl Radek Nečas, přes kterého na konci putovala většina míčů a Radek je pak ochotně dostával do koše.

Hráčské rošády před sezonou nebyly nikterak výrazné. Odešli: Marek Balík, Andrej Červenka, Pavel Novotný nebo Peter Mulighan. Přišla děčínská basketbalová legenda Levell Sanders, který hrál na severu Čech v letech 2003 až 2007. Poté strávil Ell dva roky v Pardubicích a rok v Novém Jičíně. Děčín posílil i na opačném postu. Z Opavy přišel 217 cm vysoký David Douša. Jeho posledním zápasem však bylo utkání proti minulému zaměstnavateli 11.prosince a pak smlouvu s Děčínem ukončil. Dalším novým hráčem se stal před sezonou Robert Landa, který poslední roky strávil v Liberci s Kondory. Do šesti zápasů zasáhl také dvacetiletý Jan Jiříček. V průběhu sezony přišel do Děčína z Kolína Luboš Stria.   

Trenér Budínský sází především na čtveřici hráčů: Hatcher, Sanders, Alič a P.Houška. Pro zajímavost posledně jmenovaný se stal nejúspěšnějším sportovcem Děčínska v roce 2010. Každý ze čtveřice hráčů má odehráno více než 650 minut. Nejproduktivnějším střelcem je Will Hatcher s 362 body, druhým je Pavel Houška 344 body a více než dvě stě bodů má ještě Sanders a Alič. Jen tři body chybějí do této mety Mirkovi Soukupovi. Na doskoku pod oběma koši vládne Pavel Houška, za pozornost stojí také 51 útočných doskoků Soukupa. Z dálky mají nejlépe nabito Hatcher (trojky 105/42) a Alič (trojky (113/61). Ze soupisky ještě vyberme mladého hráče Pomikálka, který byl v obou zápasech Děčína proti Prostějovu úspěšným hráčem svého týmu. Nastřílel 13 resp. 12 bodů, své maximum však má proti Plzni (16 bodů). 
 
vloženo: 05.04.2011 06:36 / přečteno: 15134x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.