START MATTONKY NA SEVERU

START MATTONKY NA SEVERU

Dnes v šest večer pro nás začíná čtrnáctá sezona v Mattoni NBL duelem v Ústí nad Labem, vloni jedenáctým týmem soutěže.

Houška 2003

Na start do Mattonky se těším a jsem rád, že jedeme na první zápas právě do Ústí, alespoň mohu zavzpomínat na staré dobré časy,“ potěšilo ústeckého rodáka Pavla Houšku.

 

U obou týmů došlo ke změně na pozici trenéra. Martin Stavěl byl ještě vloni asistentem, letos se stal hlavním trenérem.  Změnil se také kádr Ústečanů, do kterého nově přišli:  David Šteffel, Adam Žampach, Jan Bejček, Kwamain Mitchell, Vernon Lewis, Keith Steffeck a mladík Richard Musel. Kolonie amerických hráčů mohla být větší, ale v pátek se klub rozloučil s Landonem Clementem, který očekávání nenaplnil. „Jsem na soupeře zvědavý, protože jsem zatím na ně slyšel samou chválu,“ poznamenal k novému kádru soupeře Pavel Houška.

 

S týmem Ústí nad Labem jsme zatím odehráli třiatřicet zápasů. „Na zápasy proti Nymburku v dresu Ústí moc pozitivních vzpomínek nemám. Většinou to byla těžká utkání, která pro nás neskončila slavně,“ lovil ve vzpomínkách bývalý hráč Severočechů Pavel Houška. Když Ústí naposledy vyhrálo, bylo Pavlovi 17 let a 3,5 měsíce a v tomto zápase ještě za Ústí nehrál. Pro zajímavost: jedním z nejlepších střelců byl Lukáš Houser, dnes generální manažer Děčína. Krom tohoto vzpomínaného zápasu, vyhrálo Ústí ještě tři zápasy před tímto.

 

Ve vzájemných duelech najdeme ještě dva specifické souboje. Na první si pamatuje i Houši: „Nerad si vzpomínám na zápas v Ústí, kdy za Nymburk hrál Adam Hess. Myslím, že to bylo před Vánoci a Adam nám sám nadělil 55 bodů.“ Ano, Pavel si vzpomněl naprosto přesně, bylo to 22.12.2004 a byl to rekord Mattoni NBL. Další zápas, který se zapsal do povědomí basketbalových historiků, už Pavel nepamatuje, protože před tím přestoupil do Děčína. Dvaadvacátého března 2008 skončil zápas poměrem 133:63, tedy závratným rozdílem 70 bodů. Je to stále bodově „nejvýživnější“ zápas Nymburka a třetí v historii všech utkání Mattoni NBL od roku 1998. Aktéry byl ze současných hráčů Nymburka Rado Rančík (17 bodů) a Petr Benda (11 bodů).  

 

Na palubovce bude moci zavzpomínat jen Rado, protože Petr Benda je po operaci kolene. „Měli bychom zápas zvládnout i bez Petra… a tímto Petra zdravím a přeju, ať se mu noha dá rychle do cajku,“ vzkazuje svému podkošovému parťákovi Pavel Houška.

 

První zápasy mívají někdy trochu jiný průběh než další ligová kola a malinké napětí před prvním zápasem vždy ovládne všechny aktéry. „Tahle nervozita opadne rychle, hned po prvních minutách utkání,“ věří Pavel Houška, který kromě rodiny a několika svých přátel očekává kolem tisícovky diváků: „Budou zvědaví na svůj i na náš tým,“ dodal Pavel na závěr.


Houška 2002 
Pavel Houška před 11 lety při zápase (26.10.2002) v nymburské hale ZŠ Komenského 
 
 
vloženo: 07.10.2013 06:05 / přečteno: 9987x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.