JEDEN KROK OD FINÁLE

JEDEN KROK OD FINÁLE

ČEZ Basketball Nymburk se přiblížil na jedno vítězství od postupu do finále Mattoni NBL. V Opavě před skvělým prostředím téměř vyprodané haly vyhrál po velkém boji 84:76 a ve středu zaútočí na vlastní palubovce na dvanácté finále v řadě.

V sobotu večer zůstalo jen několik desítek míst opavské haly neobsazených. Skvělou atmosféru zápasu chtěla dotvářet i skupina asi 30 nymburských bubeníků a vlajkonošů a velký opavský svátek basketbalu mohl začít.


Několik prvních útoků na obou stranách skončilo ziskem míče bránícího týmu, než se po minutě a půl poprvé trefil domácí Blažek a to hned za tři body. Následován byl úspěšným pokusem Ladislava Sokolovského. Rodící se minitrhák v úvodu zápasu zasekl nymburskou trojkou Dylan Page, přesto si Opava po první pětiminutovce držela vedení.


To se přelilo na nymburskou stranu zásluhou Američanů Page a Tre Simmonse. Hosté si chtěli začít budovat náskok, ale nadšeně bojující Opava se držela v závěsu. Kdyby Sokolovský v rychlém sledu za sebou neminul dvě trojky, mohlo být pro ni ještě lépe. Takhle Nymburk vyhrál první čtvrtinu o čtyři body.


Druhá část se dlouho vyvíjela podle představ. Tým Kestutise Kemzury navyšoval náskok, domácí se v útoku prosazovali ztěžka. Nymburk se prezentoval dobrou obranou a rychlým přechodem do útoku. Zakončoval jak z perimetru (Page, Simmons, Massamba), tak i z pod koše, kde se nejčastěji prosazoval Rašid Mahalbašič. Byl z toho sedmnáctibodový náskok.


Dvě minuty před koncem poločasu ale přišla ztráta koncentrace. Šňůrou devíti bodů se Opava rychle vrátila pod dvouciferné skóre. Trestné hody Mahalbašiče pak ustanovily poločasový rozdíl na stavu 48:38 pro Nymburk, což nebyl zrovna náskok, který by dával favoritovi zápasu klid.


To se potvrdilo. Opava hnaná obrovskou podporou z tribun, byla v páté minutě třetí čtvrtiny na dostřel pouhých čtyř bodů. Pak se na palubovku vrátil Rašid Mahalbašič a svými body hodně pomohl Nymburku znovu se od soupeře více bodově odpoutat, aby nehrozila ztráta vedení. Po třech čtvrtinách měl rakouský pivot na kontě 19 bodů. Nakonec byl s třiadvaceti nejlepší střelec zápasu a přidal i sedm doskoků.


Osm minut před koncem se na opavské straně za tři body trefil jeden z hlavních tahounů domácích Blažek a Opava ztrácela jen 11 bodů. Po další trojce Gniadeka o minutu a půl později drželi domácí stále jen desetibodovou ztrátu a z perimetru hodlali favorita trápit dál. Po Klečkově další trojce byl náskok Nymburka po delší době opět jednociferný.


Pak šel ze hry Simmons, který si během šesti vteřin udělal třetí a čtvrtou osobní chybu. Hodně přísně pak rozhodčí pískli Pavlu Houškovi útočný faul. Naštěstí Nymburk pak ubránil a doskočil, čímž odmítl ještě větší zdramatizování koncovky. Vzápětí pomohla trojka Simmonse, kterého nechal kouč Kemzura na lavičce jenom necelé dvě minuty. Nebylo na co ho šetřit.


Nymburk už si náskok ve zbývajícím čase pohlídal, i když se bojovalo do posledních vteřin. Obhájce deseti titulů v řadě vyhrál ve skvělém basketbalovém prostředí 84:76 a už jen jedno vítězství ho dělí od postupu do finále. Toho může docílit ve středu od 20:00 na vlastní palubovce.


(fotografie doplněny)

 
vloženo: 03.05.2014 19:55 / aktualizováno: 04.05.2014 10:29 / přečteno: 8567x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.