ZÁPAS OBRAN TO TEDY NEBYL

ZÁPAS OBRAN TO TEDY NEBYL

V utkání dostali hodně příležitostí mladší hráči, a stejně to bylo i v našich pozápasových rozhovorech. Kromě trenérů na naše otázky odpovídali Tomáš Pomikálek, Martin Kříž a Pavel Houška. Hodnocení Matěje Svobody a Theodora Dlugoše pro vás ještě připravujeme.

Kestutis Kemzura – trenér Nymburka

Nebylo pro nás jednoduché vstoupit do zápasu koncentrovaně. Při vší úctě k našim českým soupeřům, když víte, že jste lepší a máte jediný úkol vyhrát, je někdy těžké být soustředění od první minuty. Celkově nejsem spokojen s naší obranou. Dostávali jsme hodně trojek a Kolín byl schopný přes nás chodit v situacích jedna na jedna, což je náš problém po celou sezonu. Po horším začátku jsme ale ubránili několik situaci, přidali body a utekli jsme na pohodlný náskok. Zápas byl opět dobrou příležitostí dát šanci naším méně vytíženým hráčům a mladým talentům. Jsem šťastný za to, jak hráli Matěj Svoboda a Theo Dlugoš. Theo se musí stále ještě hodně učit, protože hraje na velmi důležité pozici. Jako point guard musí vědět víc a mluvit víc, než ostatní hráči. Dnes hrál opravdu dobře. A Matěj je opravdu velmi zajímavý mladý hráč. Věřím, že má před sebou dobrou budoucnost, když bude tvrdě pracovat.

 
Predrag Benáček – trenér Kolína
Predrag Benáček

Naši hráči bojovali po většinu zápasu. Solidních bylo 35 minut. V posledních pěti minutách jsme odpadli a kvalita Nymburka se naplno projevila. Začali jsme dobře, odehráli jsme slušný poločas a řekněme i začátek třetí čtvrtiny, ale musel jsem šetřit hlavně naše Američany a některé další naše opory, které potřebuji v sobotu. Hrajeme velmi důležitý zápas doma s Opavou, který musíme vyhrát, pokud chceme zůstat ve hře o play off. Dnes jsem chtěl odehrát důstojné utkání a co nejvíc pošetřit naše opory, což se povedlo. Gratuluju Nymburku a přeju mu aspoň ještě nějaký větší úspěch ve VTB lize, když už je venku z Eurocupu.

 
V kterých částech zápasu jste byl s výkonem týmu spokojený?

Začátek byl nadstandardně dobrý a solidní byl i vstup do třetí čtvrtiny. Ukázali jsme, že Kolín umí hrát dobrý basketbal, pokud hraje kolektivně. Vysokou úroveň ukázal také rozehrávač Bryant a pokud se mu daří, můžeme hrát se všemi týmy vyrovnaný zápas.

 
Tomáš Pomikálek
Tomáš Pomikálek

Zápas obran to tedy nebyl! Projev obou týmů byl spíše útočně laděný. Kolín měl zpočátku neuvěřitelnou úspěšnost trojek a vůbec střelby. Ani teď nevím, jestli Bryant vůbec něco zahodil. V zápase se splnilo, co se od nás očekávalo a zahráli si hodně všichni mladí.

 
Jak se hraje s mladými kluky?

Mě už mezi ně nepočítáš (smích)? Dneska to byla radost s nimi hrát. Když jsme k nim dostali míč, mohli jsme se jít radovat, protože oni vystřelili a dali. Obzvlášť Theo si svoje pozice po driblinku hodně dobře připravoval a vůbec mu nevadilo, že se blíží konec limitu pro postupný útok.

 
Cítíš se unavený?

Zahrál jsem si dneska docela dobře. Doufám, že mě zítra nebudou bolet kolena.

 

Byl útočně laděný zápas, což trenéři nemívají rádi, vyčinil vám trenér Kemzura po zápase?

Jen jsme si řekli, kdy je zítra trénink a vynadáno jsme nedostali. Sami víme, že bychom osmdesát bodů od Kolína dostávat neměli. Snad to nebude vadit, když jsme dali o 27 více.

 
Bereš to tak, že jste hráli pro diváky?

Asi se to lidem líbilo, i když i v obraně se dají zahrát divácky vděčné momenty. Třeba bychom mohli pochválit Martina Kříže za jeho první blok v historii, jak sám po utkání s úsměvem říkal.

 

Užil sis smeče, které sis povětšinou sám vypracoval nebo nejvýše ceníš alley-opp s Theem?

Více jsem si užil svoje smeče. Při alley-opp záleží hodně na tom, jak přihrávající hodí míč. U smečovaných košů si to člověk musí udělat sám. Ale jinak jsem poplácal v šatně po utkání Thea po rameni, protože se mu nahrávka opravdu povedla.

 
Čekal jsi to, že se tak mladý rozehrávač rozhodne k takové akci?

Já už jsem mu od půlky ukazoval, že to má hodit, takže o tom věděl a koukal na mě. Musím říct, že jsem mu hodně věřil.

 
Michal Vocetka – hráč Kolína

Dneska se moc nebránilo a úspěšnost střelby na obou stranách byla velice vysoká. Co dnes udělali mladý kluci v dresu Nymburka, to bylo až neskutečné… co všechno dokázali proměnit. Matěj Svoboda i Theo Dlugoš perfektně stříleli, dali osm trojek!

 
Splnili jste cíle trenéra Benáčka?

Chtěli jsme tu odehrát utkání s čistým štítem, aby to nebyla ostuda. Více se chceme připravit na Opavu, kde nám půjde o zachování naděje o play-off.

 

Byl Nymburk lepší v exekuci útočných příležitostí nebo v obraně?

Oni si v útoku půjčí všichni balón, kdežto u nás se to někdy zvrhne v individuální hru. Všichni hráči si dali body, je to těžké se na někoho zaměřit. 

 
Samuel Faifr

První poločas byl vcelku dobrý, drželi jsme se v tempu, i když Nymburk se po určité době dostal do tempa. Pak už to byl jasný zápas… takto to tady bývá často. První poločase je vyrovnaný a pak se projeví kvalita domácího týmu.

 
Čekali jste tak špatný začátek domácích?

Začátek nebyl pro Nymburk dobrý, ale víme, že oni mají začátky vlažnější a jak se dostanou do hry, je to nahoru dolů. Mají rychlý přechod do protiútoku, kdykoliv se zdvojí, najdou si volného střelce, který dá trojku.

 
Martin Kříž
Martin Kříž

Soupeř nás na začátku trochu zaskočil třemi trojkami v řadě, my jsme zaspali v obraně a dovolili jsme jim lehko skórovat. Postupem času jsme přitvrdili v obraně, trochu více jsme se rozběhli a pustili si balón. První čtvrtinu jsme prohráli o dva body. Trochu jsme se na začátku hledali. Pro nás mladší to byl dobrý zápas, protože jsme odehráli hodně minut. Myslím, že jsme prostor využili k tomu, abychom předvedli, co v nás je. Kluci, kteří jsou ještě mladší než já, předvedli super výkon.

 
Jak se to s mladými kluky hrálo?

Kdybych řekl, že to ani nijak nerozlišuji, nebylo to úplně přesné. Theo a Matěj jsou na takové úrovni, že si na hřišti rozumíme. Myslím, že jsme zápas dobře rozběhli, že to byl rychlý basketbal tak, jak by mladší měli hrát. Byly k vidění pěkné akce, smeče.

 

Myslíš, že vysoké skóre a trochu slabší obrana je i jedním z projevů hry mladších ročníků?

Není o ani tak o mládí hráčů. Třeba při zóně kluci, kteří s námi nejsou na všech trénincích, nevědí, kde přesně stát. Pak je možné, že soupeř získá nějakou volnou střelu na perimetru. A Kolín zrovna střelce z delší vzdálenosti má.

 
Myslíš, že se takový zápas divákům líbil?   

Doufám, že ano. Padlo hodně bodů, a kdo přišel na basket, nemusel litovat. Zápas ukázal několik povedených akcí.

 
Pavel Houška

Utkání bylo hodně útočně laděné, kdy první poločas byl nemastný neslaný a z naší strany nebyl úplně ideální v obraně. Pro diváky to mohlo být atraktivní utkání. Postupem času jsme se dostali všichni do pohody, mladší kluci se nebáli brát střely na sebe a dost dávali.

 

Pavle, cítil ses mladý, když jsi měl v jeden čas kolem sebe Svobodu, Dlugoše, Kříže a Pomikálka?

Ano, cítil jsem s v duchu písně Karla Gotta – Být stále mlád…. (smích). Myslím, že by to prospělo i Petru Bendovi se proběhnout s mladými (smích).

 
Hraje se ti dobře s mladými hráči? Není to moc rychlé? Stíháš?

Dneska to nebylo zase tak rychlé… ale stíhám dobře. 


Matěj Svoboda a Theodor Dlugoš

 
vloženo: 13.02.2015 09:20 / přečteno: 8978x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.