VE STŘEDU S VICEMISTREM

VE STŘEDU S VICEMISTREM

Ve středu od 18 hodin se v nymburském Sportovním centru utkáme s nejčastějším českým soupeřem - s prostějovskými Orly. V dohrávce 19. kola odehrajeme sedmdesáté třetí utkání s tímto hanáckým celkem.

I když se Prostějov objevil v lize poprvé až v sezoně 2004/05, častá finále s Nymburkem a ukončení činnosti klubu z Nového Jičína, znamenaly, že štafetu nejčastějšího soupeře přebral právě tento tým. Pro zajímavost s Novým Jičínem resp. Mlékárnou Kunín odehráli Středočeši celkem 69 zápasů.


Prostějov je jedním z nejúspěšnějších týmů historie NBL. Sice na svém kontě nemá ani jeden mistrovský titul a poprvé teprve letos získal Český pohár, nevyšel ani jednou z ligového ročníku bez medaile. Za deset odehraných let má na kontě šest stříbrných a čtyři bronzové medaile.


„Není pochyb o tom, že nás zítra čeká velmi silný soupeř. Momentálně asi ten nejtěžší v Kooperativa NBL. Pokud předvedeme podobné výkony jako minulý týden v zápasech na Královce, dostane nás Prostějov do velkých problémů,“ uvedl den před zápasem kouč Nymburka Kestutis Kemzura.


„Už jednou nás v této sezoně Prostějov potrestal za to, že jsme v zápase s ním nehráli na 100 %,“ připomněl trenér prostějovskou prohru Nymburka z konce října, jedinou v této sezoně KNBL. „Na druhou stranu pokud nastoupíme s maximální koncentrací a udržíme ji po celých 40 minut, měli bychom zvítězit. To je náš jasný cíl,“ dodal litevský trenér.


Z dvaasedmdesáti zápasů s Prostějovem dotáhl Nymburk do vítězného konce celkem 63 utkání a v devíti prohrál. Z toho v Českém poháru bylo vítězství šest a jedna prohra a v lize 57 vítězství a osm proher. V Nymburce však tým Prostějova ještě ani jednou nevyhrál a bilance je 34:0 (skóre 2965:2369). Každý zápas s Prostějovem je potencionálně nebezpečný a při současné formě obou týmů nebude snadné udržet čisté konto i v tomto duelu.


Před letošní sezonou provedl Prostějov hodně změn na své soupisce. Odešlo více opor jako Bohačík, Pandula, Švrdlík nebo Kohout, ale tradice a solidní zázemí přilákalo podobně kvalitní „náhrady“ jako David Šteffel, Jan Tomanec nebo Ondřej Peterka. Po ukončení angažmá v Turecku se do Prostějova vrátil Kamil Švrdlík.


Pro hru Orlů bylo velice důležité, že se zachovala hlavní osa hráčů Radek Nečas (nynější kapitán) – Pavel Slezák – Roman Marko. Soupiska je jako tradičně v posledních letech převážně česká, doplňují ji dva Slováci (Marko, Mrviš) a jeden Američan Dylan Talley. Zámořská posila však do utkání nemůže zasáhnout, protože se omluvil z pondělního utkání hvězd v Praze a regule basketbalového Svazu pak neumožňují, aby hráč v dalším ligovém kole nastoupil.


Před sezonou byl trenér Zbyněk Choleva v prognózách na celkové umístění týmu trochu opatrný, ale nijak z ambicí neslevil. „Čeká nás hodně práce, ale základní osa rozehrávačů a pivotů zůstala. Budeme potřebovat chvíli času na sehrání. Ale půjde to. Nechceme v žádném případě vyklidit pozice. Současně si ale musíme uvědomit, že několik týmů bude mít silnější sestavy,“ řekl před sezonou pro server iBasket kouč Orlů. Jeho slova se vyplňují. Prostějov nikdy nebyl tabulce horší než čtvrtý a v poslední době se pomalu tlačil ligovou tabulkou vzhůru až na současné druhé místo (společné s Děčínem).


Předpokládáme, že ve středu bude k vidění kvalitní basketbal odpovídající skutečnosti, že se potkávají první dva týmy. Každý z nich má svou motivaci. Nymburk rozhodně chce zapomenout na horší herní projev posledních dvou zápasů na Královce, Prostějov by rád premiérově zvítězil v Nymburce a dopřál si i podruhé v sezoně slastný pocit vítězství nad jedenáctinásobným mistrem ČR. To nemůže nechat žádného opravdového nymburského fanouška v klidu. Podpora domácího týmu je příjemná pro hráče v každém zápase, ale v takhle těžkém duelu je hodně důležitá.

 
vloženo: 17.03.2015 13:45 / přečteno: 8115x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.