PO 11 LETECH PŘIJEDE AJ

PO 11 LETECH PŘIJEDE AJ

Co pamětníkům nymburského basketbalu vytane na mysl, když uslyší AJ [čti Ej Džej]? Ano, jsou to iniciály americké ikony začátků zlaté éry - Ashante Johnsona. A právě AJ by měl být hostem obou našich finálových utkání proti Děčínu.

Ashante Johnson

Ashante byl první zaoceánskou posilou, kterou se podařilo ulovit v roce 2002. Hráč, který zaujal realizační tým při utkání Severské ligy ve švédském Sundvallu, když byl jedním ze strůjců úspěchu finského celku Pyrbasket Tampere. V Severské lize odehrál Johnson celkem 8 zápasů a nastřílel 228 bodů (průměr na zápas 28,5 bodu). Johnson se mohl chlubit také titulem nejlepšího střelce základní části finské ligy s průměrem 25,8 bodů na zápas a výborně si vedl i na doskocích, kde s průměrem 10,6 doskoků na zápas byl ve Finsku osmým nejlepším.

 

AJ si vedl výborně i v české lize a byl ve své době jedním z nejlepších zahraničních hráčů Mattoni NBL. Do nymburské hry přinesl tento rodák ze San Diega atletičnost, nevynechal jedinou možnost zasmečovat a společně s Maurice Whitfieldem se stal miláčkem publika. Hned v prvním roce o sobě dal vědět s plnou parádou. V evropském poháru nastřílel 26,2 bodů na zápas a v české lize ještě o trochu více. Byl jediným hráčem, který nastřílel ze sezonu 2002/03 více než tisíc bodů a druhého v počtu nastřílených bodů Warricka překonal o 345 bodů! Pouze v jediném utkání (proti Opavě) neměl dvouciferný počet nastřílených bodů. Jedenadvacetkrát si připsat double-double, především za doskoky a body. Čtyřikrát nastřádal dokonce tripple-double, když tou třetí dvoucifernou hodnotou bylo 10 asistencí, dále 10 získaných míčů a dvakrát 10 získaných faulů.

 

V dalších dvou letech už AJ tolik bodů nepřidal. V obou sezonách však přišel o něco později a také konkurence v týmu byla vyšší a o body se dělil větší počet hráčů než v jeho první sezoně. Přesto v sezoně 2003/04 stačily body na 5.místo mezi střelci NBL a na stejném místě skončil i v další sezoně, kdy do Nymburka přišel až v prosinci. Tehdy poslal mimo soupisku Adama Hesse kvůli překročené kvótě cizinců. Situaci zachránilo získání českého občanství pro Maurice Whitfielda.

 

Po zisku stříbrné medaile a dvou titulů mistra ČR Ashante odešel do Japonska, poté do Portugalska, dva roky odehrál v Izraeli, rok v Maďarsku a poslední sezonu 2010/11 strávil v Jordánsku.  V roce 2011 AJ pověsil svou hráčskou kariéru na hřebík. „Teď se věnuji jiným aktivitám,“ prozradil mailem z USA Ashante. „Chtěl bych spolupracovat s nějakým týmem NBA nebo nějakou sportovní agenturou. Letos v létě se musím rozhodnout, zda začnu studovat v zahraničí nebo doma právnickou fakultu, která by mně pomohla, stát agentem,“ plánuje Ashante Johnson svou budoucnost s basketbalem.

 

Podívejte se také na fotografie (a omluvte prosím kvalitu poplatnou technickým možnostem digitální fotografie za oněch časů):  Link AJ-fotografie  .

 Ashante Johnson
 

Zde je přehled jeho kariéry:

1995 – 1997 - NCAA, Utah
1997 – 1998 - NJCAA, Canada JC
1998 – 2000 - NCAA, Kansas University
2000 - USBL 7 round(73), Dodge City Legend Draft

2000 – 2001 - EA Sports California All Stars College Touring Team + Dijon France

2001 – 2002 - Pyrbasket Tampere, Finland
2002 – 2005 - BK GA Nymburk, Czech Republic NBL
2003 - Sacramento Kings NBA, Veteran Camp/Preseason
2005 – 2006 - Aishin Sea Horses, Japan Super League
2006 – 2007 - Sport Lisboa Benfica, Portugal UZO League

2007 – 2008 - Hapoel Ironi Nahrariya, Israel Premier League

2008 – 2009 - Iscar Nahariya, Israel Premier League

2009 – 2010 - Atomeromu SE Paks, Hungary Budapest-A Division

2010 – 2011 - Zain, Amman Jordan Premier League
 

V archivu jsme našli rozhovor ze září 2002, když hráči dokončili přípravu pod vedením Predraga Benáčka.

 
Ashante Johnson na tréninku
Jak se dostal k basketu?

Já jsem s basketem zača už v osmi letech. Maminka mě přihlásila hlavně proto, abych se nenudil a tím pádem abych se nedostal do nějakých problémů. Nakonec mě to samotného chytlo.

 

Jakému jinému sportu by ses věnoval?

Já bych hrál útočné křídlo v americkém fotbalu.
 

Pokus se porovnat přípravu v Nymburce a předcházejícím klubu?

V této přípravě je to asi nejvíce, co jsem ve své kariéře naběhal. Kdyby se běhalo ob den, tak by to šlo, ale takhle je to velmi náročné.

 

Je pro Tebe taková příprava prospěšná?

Já si myslím, že nám to v budoucnosti pomůže.
 

Najdi rozdíly mezi americkým a evropským basketem?

V Americe se dělá před utkáním rozsáhlý skauting. Pomocí video nahrávek se zjišťuje, co soupeř hraje, jaké jsou silné stránky jednotlivých hráčů, jaké signály družstvo hraje. Před každým utkáním má družstvo společné jídlo a společnou závěrečnou přípravu. Za přípravu bezprostředně před utkáním není zodpovědný jenom jednotlivec, ale celý klub.

 

Sledoval jsi český basket před příchodem do Evropy?

Jediné, kdy jsem slyšel o českém basketu, bylo při draftu Jiřího Welsche.

 

O Američanech se říká, že nemají velký rozhled. Věděl jsi před tím, že vůbec existuje Česká republika?

Jediné, co jsem ve Finsku věděl, že je to 2 hodiny letu z Tampere (smích).

 

Setkal ses projevem rasismu?

Ne, nesetkal. Je jasné, že pokud budu hrát basket mimo USA, budu mezi ostatními hráči nápadný. Ani ve Finsku a zatím ani tady jsem neměl problémy.

 

Co děláš ve volném čase?

Odpočívám a snažím se zregenerovat na další zápas nebo na další trénink, společně s posilováním, je to nejlepší způsob prevence zranění.

 
vloženo: 16.05.2016 01:28 / přečteno: 10826x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.