KDO VYHRAJE, BUDE PRVNÍ

KDO VYHRAJE, BUDE PRVNÍ

O tomto víkendu se v nymburské hale bude bojovat o přední místa tabulky jak v Kooperativa NBL, tak v ŽBL. Ve hře je první, respektive druhé místo nejvyšší soutěže.

První zápas dne obstarají ženy, které ve 13:00 hodin přivítají Sokol Hradec Králové mimo jiné s Lenkou Šípovou v boji o druhé místo v tabulce ŽBL, což je při síle ZVVZ USK Praha v podstatě nejvyšší možné umístění. Naši muži o čtyři hodiny později, tedy v 17:00, rozehrají svůj duel s Opavou o průběžné první místo v tabulce KNBL.
 

Týmy Opavy ani Nymburka v této sezoně zatím neprohrály a určitě bude jejich cílem tuto šňůru ještě prodloužit. Náš tým je pochopitelně favoritem bez ohledu na to, že musel v úterý zvládnout 45 minut dlouhé utkání v Champions League proti Bonnu. Nikdo se však za náročný program nechce schovávat. „Jednak jsme na takový systém už zvyklí, a za druhé jsme se tentokrát vraceli autobusem hned po zápase, a proto jsme získali v podstatě den navíc na regeneraci. Máme dostatečný podpůrný aparát na to, abychom hráče do sobotního zápasu připravili v dobré formě,“ v klidu konstatoval trenér Oren Amiel, pro kterého to bude druhý zápas v NBL ve funkci hlavního trenéra.

 

I když Opava v Nymburce vyhrála naposledy v roce 2003, žádný lehký zápas nikdo nečeká. „Opava v posledních dvou, třech sezonách patří mezi čtyři nejlepší týmy české ligy a s touto myšlenkou musíme do zápasu nastoupit,“ poukazuje i kouč Amiel na jednak na sílu soupeře ale také nutnost být soustředěný na celý zápas. Že naši hráči dokáží „jet“ celých 40 minut  naplno se mohlo minulý týden přesvědčit  BK Olomoucko.

 

V Opavě se mnoho změn v kádru neudálo, hlavně zůstal trenér Petr Czudek. Dobře vystihl podobu změn klíčový hráč soupeře Jakub Šiřina v rozhovoru pro server nbl.cz slovy: „Pokud jde o nás, my jsme oslabili po stránce zkušeností, ale zase přišlo dravé mládí.“ Odchody byly jen dva. Skončil Jakub Blažek a do civilního sektoru zamířil Martin Cvek. Přišli tři mladíci: rozehrávač Lukáš Bukovjan, small forward Jakub Slavík, power forward Jiří Štěpánek. Na prvně jmenovaného nemají dobré vzpomínky naši junioři U19 z posledního turnaje Final Four. V prvním zápase nás právě Bukovjan zasypal 27 body a byl jedním z tahounů soupeře při výhře v semifinále MČR. Všichni tři noví hráči mají hlavní pracovní úvazek u prvoligového B-týmu, kde točí solidní minuty.

 

Vzhledem k malé obměně v kádru Opavy se dá předpokládat i malá změna ve stylu hry. “Náš sobotní soupeř opět ukazuje, že patří mezi nejlepší čtyři týmy v lize. Opava vyznává podobný styl hry už delší dobu. Každý zápas v posledních dvou, třech letech proti nim je náročný. Aktuálně to bude souboj o první místo v tabulce, ale význam utkání nepřeceňujeme. Je to jen jeden na dlouhé cestě. Titul se nedá vyhrát už na konci října,“ řekl Oren Amiel.

 

Pravdou je, že Opava nás porazila na naší domácí palubovce naposledy před více než 14 roky, ale poslední porážka vůbec tak vousatá není. Slezané náš načapali na hruškách ve třetím zápase loňského semifinále výhrou o čtyři body a prodloužili nám sérii o pátý zápas. Opět se vrátíme k serveru nbl.cz a uvedeme, co říkal lídr Opavy Jakub Šiřina o porazitelnosti Nymburka: „My a Pardubice jsme v minulé sezoně ukázali, že se porazit dá. Nám se to navíc podařilo v play-off. Ostatní týmy si z toho snad můžou vzít příklad, nehrát s Nymburkem ustrašeně a odevzdaně a naopak do něj jít. O tom, jestli mistr bude letos zranitelnější, je ale příliš brzy mluvit. Má zase úplně nový tým, nicméně nějaké oslabení tam bude, protože guardi Sant-Roos i Allen, kteří odešli, byli oba skvělí hráči.“

 

V porovnání některých statistických údajů jsme na tom s Opavou dost podobně. Například v rankingu (užitečnosti) jsme první, Opava je za námi o 22 bodů druhá. Ve střelbě z pole je pořadí stejné a tam jsme o 7% přesnější. Ve tříbodové střelbě jsme si pořadí s Opavou vyměnili. Jednak mají vyšší četnost, ale i vyšší úspěšnost. Opava má vůbec nejvyšší počet pokusů za tři v lize – skoro 30 vystřelených trojek na zápas!!, přičemž proti Ostravě vystřelili průměrně každou minutu jednu trojku!! Naopak diametrálně se liší pořadí v počtu doskočených míčů. My jsme první 41,5 doskoků na zápas, Opava jedenáctá s průměrem 34,8 doskoků na zápas. V kolektivnosti hry (asistence) je Nymburk druhý (22,25) a Opava třetí (21,8). První je Opava v počtu úspěšných rychlých protiútoků. Má jich 64 a proměňuje je s úspěšností 88,9%. My jsme až  pátí s 37 úspěšnými útoky, ale zase s 97% úspěšností (nedali jsme jen jeden).

 

Přijďte se přesvědčit, zda budou postaveny předzápasové statistiky na nohy nebo na hlavu. Utkání začíná v 17:00 a vstupenky lze koupit buď v předprodeji nebo na pokladně haly. Připomínáme, že jede autobus v 16:25 od hlavního nádraží. 

 
vloženo: 27.10.2017 14:56 / přečteno: 8366x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.