OREN: VOLNÁ SEDADLA NEFANDÍ!

OREN: VOLNÁ SEDADLA NEFANDÍ!

V úterý od půl sedmé večer ožije nymburská palubovka dalším třaskavým duelem. V Champions League budeme hostit tureckého vicemistra Besiktas Sompo Japan Istanbul.

Náš úterní soupeř v minulé sezoně našel v play-off turecké nejvyšší soutěže jen jednoho přemožitele a tím bylo Veselého Fenerbahce. Už to hodně vypovídá i síle tohoto týmu, který před sezonou nevyměnil tolik hráčů a ponechal i trenéra. „Je to tým s vynikající soupiskou hráčů, který je podle mě jedním z adeptů na celkové vítězství v Lize mistrů,“ soudí o istanbulském týmu trenér Oren Amiel.

 

Besiktas na svou soupisku (více o klíčových hráčích níže) poskládal pět Američanů, jednoho Brazilce a několik Turků, kteří však důležitější roli hrají především proto, že se se zdravotními problémy potýkají dva hráči - Clark a Boatright. I to je jeden z důvodů proč v Besiktasi angažovali v posledním týdnu Semiha Erdena, zkušeného turecké reprezentanta.

 

Důležitost utkání vidí všichni hráči. „ V téhle skupině, co se zamotává a každý může porazit každého, je důležité vyhrávat doma co nejvíce zápasů,“ říká Martin Peterka a Kendrick Ray doplňuje: „Je to opravdu silný tým, ale pokud přijdeme na hřiště se stejným nasazením jako v posledních zápasech a uděláme vše, jak nám poradí trenér, bude lehčí se se soupeřem vypořádat.“    

 

Besiktas podle dosavadních výsledků zatím nevypadá možná na první pohled nebezpečně. V domácí soutěži dvakrát vyhrál a dvakrát prohrál a v Lize mistrů ztratil hned první domácí zápas s Avelinem a ve třetím kole se do posledních chvil trápil se Zielonou Górou. Jenže to jen zdánlivé. „Besiktas je tým s výbornou soupiskou hráčů, který je schopná získal vítězství v celé Champions League. Zatím ale neměli všechny hráče k dispozici,“ ví trenér Amiel, který má za sebou skauting týmu a jeho hráčů.

 

Za pozornost stojí, že Besiktas má druhou nejlepší obranu ze všech 32 týmů. Jen dvě družstva Monako a Besiktas nedostaly od svých soupeřů více než 200 bodů ve třech kolech. „Trenér Sarica je známý svým důrazem na obranu. Neustále tlačí na své hráče, ale hráli tvrdě a agresivně v obraně,“ vyčetl Oren Amiel z videí z odehraných zápasů Besiktase ve všech soutěžích ale i ze způsobu hry turecké reprezentace, kterou Sarica vede.

 

Recept na výhru je snadný. „Musíme soupeři vnutit svůj styl hry. V útoku musíme být nápadití a být nebezpeční ze všech pozic pod košem i na perimetru. Všechno ale musí vycházet z obrany. Dobrý obranný doskok a zisky, to jsou ty správné výchozí pozice do rychlého protiútoku, kterým se dá překonat i výborná obrana,“ odpovídá trenér Amiel.

 

Kvalita tureckých týmů je vysoká a do Nymburka nejezdí každý den. Proto byste neměli zůstávat doma. „Chceme hrát pro naše fanoušky, každý hráč je rád, když je hala plná. Volná sedadla nefandí,“ vyzývá trenér Oren Amiel všechny, kteří fandí nejen Nymburku ale i basketbalu jako takovému.

 


Klíčoví hráči Besiktase

Trenérem je Ufuk Sarica, který začal hráčskou kariéru v Efesu v roce 1988 a jako hráč prošel dalšími třemi tureckými týmy a končil v Besiktasi v roce 2004. O dva roky později s tímto klubem začal také dráhu trenéra, nejprve jako asistent do roku 2008 a od roku 2016 jako hlavní trenér. Mezi tím stihl být trenérem Efesu a Karsiyaky. V letech 2014-2017 byl asistentem trenéra turecké reprezentace a aktuálně má tým s půlměsícem ve znaku na starosti jako hlavní trenér.

 

Pod košem v základní pětce zpravidla nastupuje brazilský reprezentant Augusto Lima, aktuálně hráč Realu Madrid, vloni zapůjčený do Žalgirisu a letos do Besiktase. Ve Španělsku se pohybuje od svých 16 let a také v roce 2012 získal španělské občanství. V týmu Besiktase je nejlepším hráčem na doskoku.

 

Na pozici čtyři měl nastupovat Earl Clark, hráč, který v NBA odehrál téměř tři stovky zápasů. Zranění však doposud tohoto zkušeného devětadvacetiletého hráče do zápasu nepustilo. Na jeho místo se posunul z pozice tři Kyle Weems, Američan, který je v Evropě od roku 2012 a přes Bonn, Bayreuth, Nanterre a Strasbourg, kde vždy strávil rok, přestoupil před minulou sezonu do Besiktase.

 

Místo na křídle zaujal D.J. Strawberry, který patří nejstarším hráčům soupeře a je v tabulce asistencí nejlepším hráčem. V Evropě hraje od roku 2008 a prošel týmy Fortitudo Boloňa, Lietuvos Rytas, Pau-Lasq-Orthez, Pinar Karsiyaka nebo Cibona Záhřeb, kde jsme se s tímto hráčem poprvé potkali v rámci Eurocupu v sezoně 2012/13. Do Besiktase přišel od řeckého mistra Olympiakos také před minulou sezonou.

 

Na pozici malého křídla nebo rozehrávače operuje Jon Diebler, který se v profesionálním basketbalu pohybuje od roku 2011, kdy odehrál sezonu v Panionisu. Odtud po třech letech v Karsiyace odehrál rok v Efesu a minulý rok v Galatasaray. V týmu Besiktase letos plní roli střeleckého lídra. V turecké lize má průměr 15,5 bodů na zápas, v Champions League dokonce 18,7 bodů na zápas. V sedmi zápasech nastřílel už 28 trojek (z 52 pokusů) při úspěšnosti 54%!!!

 

Na rozehrávku přišel Ryan Boatright. Američan, který však díky arménskému pasu je reprezentantem této kavkazské země. Vloni mistr Chorvatska za Cedevitu Záhřeb však bojuje také se zdravotními problémy a doposud odehrál jen dva zápasy v turecké lize a jedno utkání v Oostende. Ve zbývajících zápasech ho nahrazoval Kenan Sipahi, hráč s kosovským a tureckým, občanstvím, rodák z Prištiny hrající od šestnácti v týmu Tofas Bursa, od devatenácti tři roky ve Fenerbahce, odkud byl na poslední rok zapůjčen do Karsiyaky a před minulou sezonou posílil Besiktas.

 

Mezi ryze tureckými hráči dostává nejvíce příležitostí veterán Erkan Veyseloglu a Sertac Sanli. První z nich kroutí svou 17. sezonu v různých tureckých týmech. Například v Besiktasi je už potřetí, nejdelší dobu odehrál za Banvit, ale má zkušenosti i z Fenerbahce nebo Ankary. Sanli je o osm let mladší a v letech 2010 až 2015 byl členem klubu Galatasaray, ale byl často zapůjčován do různých klubů. Do Besiktase přišel před minulou sezonou.

 

Před necelým týdnem doplnil Besiktas na soupisku tureckého internacionála Semiha Erdena. Letos jedenatřicetiletý hráč býval oporou Partizanu Bělehrad,  Fenerbahce, Darüssafaky, Efesu a také odehrál 70 zápasů v NBA za Boston Celtics a Cleveland Cavaliers. Dnes by měl tento 211 centimetrů vysoký pivot vyztužit podkošovou sestavu - Erden (211 cm), Sanli (211 cm), Lima (207 cm) - pokud by hrál Clark, tak dalších 208 cm. Jak s úsměvem podotkl Martin Peterka: „Besiktas!?!? - tak to bude spousta kropičů a obrovských pivotů!! - ale my víme, že doma můžeme porazit každého!“

 
vloženo: 29.10.2017 23:20 / přečteno: 8233x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.