JAK SE NÁM DAŘILO V SEMIFINÁLE

JAK SE NÁM DAŘILO V SEMIFINÁLE

Pro Nymburk bude letošní semifinále osmým v pořadí. Celkem jsme odehráli 23 semifinálových zápasů, z toho bylo 19 vítězných, Nastříleli jsme 2019 bodů a naše obrana pustila 1715 bodů. V průměru jsme vyhráli každý zápas o 13 bodů a průměrné skóre je 87,8:74,6. 

Do první semifinálové série jsme nastoupili ze třetího místa (1.Mlékárna Kunín, 2.Opava) a našim soupeřem bylo družstvo Opavy, pozdější vítěz play-off. Po prvním neúspěšném zápase v Opavě jsme pak v dalším utkání porazili doma soupeře o deset bodů, ale zbývající dva zápasy jsme prohráli. Ovšem poslední čtvrté utkání v hale ZŠ Komenského bylo velice vyrovnané. Opava sice po první čtvrtině vedla 14:29, i v poločase byl favorit ve vedení o 17 bodů (32:49). Na konci třetí čtvrtiny dal Pavel Kubálek trojku a tím snížil na rozdíl 15 bodů. Ještě na konci 32.minuty jsme prohrávali o 13 bodů, ale pak jsme šňůrou 9:0 snížili na čtyři body. Na dvě šestky Damjanoviče, které stanovily průběžné skóre na 75:77, odpověděl Sokolovský v dresu Opavy. Čtyřicet jedna vteřin před koncem jsme po Kubálkově dvojce prohrávali jen o bod (82:83). Pět vteřin před koncem měl na ruce vyrovnání Pepa Jelínek, ale jednu šestku nedal (86:87). Všem nadějím odzvonilo, když rozhodčí odpískali Václavu Hrubému nesportovní chybu. Na zvrat v zápase nezbýval čas. Bylo to naše první semifinále a zároveň jediné, které jsme prohráli. 
V následující sezoně jsme postoupili do semifinále opět ze třetího místa, když o pořadí na druhém a třetím místě rozhodly lepší vzájemná utkání mezi námi a BVV Brno (pozdější A Plus) trenéra Pospíšila. Sérii jsme zahajovali v Brně a v prvním zápase jsme odešli poraženi o 5 bodů, když po většinu utkání byli domácí ve vedení. V odvetě jsme soupeře doma porazili stejným bodovým rozdílem. V průběhu druhé čtvrtiny jsme vedli už dvouciferným rozdílem, ale ve 27.minutě bylo vyrovnáno a soupeře se na chvíli dostal do vedení. Brno vedlo i v poslední čtvrtině až o 5 bodů. Do vedení nás poslala dvojice Whitfield – Johnson. V souboji trestných hodů jsme nakonec byli úspěšnější my. Třetí rozhodující utkání v Brně jsme vyhráli především díky výborné obraně ve třetí čtvrtině. Tu jsme vyhráli 28:9!! a otočili průběh zápasu ve svůj prospěch. Ani další domácí zápas nebyl procházkou růžovým sadem. Hosté se stále drželi na dostřel. Bodově je drželi pivoti Svoboda (21) a Benda (14), na naší straně legendární duo Johnson (28), Whitfield (20), oba také po deseti doskocích. 
V sezoně 2003/04 jsme poprvé vstupovali do semifinále z prvního místa po základní skupině. Soupeřem nám byla Opava a byla to série, kdy jsme vyhráli nad soupeřem nejvyšším bodovým rozdílem v součtu tří zápasů a to 91 bodů. Byla to také série, ve které jsme dali dvakrát více než sto bodů a v prvním utkání nám do stovky chyběly jen tři body. A ještě jeden rekord se váže k těmto zápasům. V posledním utkání jsme porazili Opavu o 51 bodů, což bylo naše nejvyšší vítězství v semifinále play-off. 
O rok později jsme se podruhé střetli také s Mikyho brněnským týmem. Tato série byla naopak z těch, které jsme vyhráli 3:0 na zápasy nejvyrovnanější. Pouze 30 bodů dělilo v konečném součtu oba týmy. Brno se drželo jak v zápasech doma tak na naší palubovce.  V sezoně 2005/06 jsme se poprvé střetli s Děčínem. Oba dva domácí zápasy jsme vyhráli s přehledem o 26 resp. 31 bodů. Trochu nás Děčín pozlobil jen v zápase na domácí palubovce. Domácí se dokázali oklepat z úvodní ledové sprchy – po první čtvrtině prohrávali již o 15 bodů (16:31). V posledních minutách zápasu se dotáhli na 5 bodů, ale na víc už nebyl čas. 
V sezoně 2006/07 se zrodilo naše nejtěsnější vítězství v semifinálových zápasech. Soupeřem nám bylo potřetí A Plus Brno, které ve čtvrtfinále připravilo Mlékárně Kunín vyřazením nejhorší umístění tohoto týmu v posledních deseti letech, kdy hrálo pod křídly mlékárny. Začínali jsme doma a v prvním zápase jsme vyhráli o 16 bodů. Do vedení jsme se dostali až ve druhém poločase. V zápase se tolik nedařilo Rančíkovi ani Washingtonovi, a tak byl nejlepším střelcem s 12 body Mirkovič a Savanovič. Druhý zápas v Brně jsme téměř po celou dobu dotahovali mírný náskok domácích – průměrně kolem 3-5 bodů. Do vedení jsme se dostali na přelomu 3. a 4.čtvrtiny. Dlouhého trvání to nemělo a 2 minuty před koncem jsme prohrávali o tři body. Mack rozloženou trojku vyrovnal a šestkami Rančíka jsme se dostali do vedení, jež jsme již nepustili. V posledním zápase jsme už dominovali na celé čáře. 
Poslední semifinálovou sérii jsme odehráli proti Pardubicím. Opět to byla série, ve které týmy dělil velký počet bodů. Průměrné vítězství o 25 bodů ukazuje jasně, který tým potvrdil roli favorita série.

Do semifinále play-off nastoupilo v našem dresu celkem 46 hráčů. Nejvíce jich sehrál Stanislav Votroubek (20), druhé místo by obsadil Jirka Novotný (14). Jedenáct zápasů má na svém kontě Ladislav Sokolovský a devět Radek Nečas. To jsou hráči s největším počtem semifinálových zápasů, které i letos obléknou dres Nymburka. Celkem takových hráčů je sedm: Sokolovský, Nečas, Chán, Lee, Benda, Slezák a Schilb. Nejproduktivnějším hráčem byl Ashante Johnson, který v 10 zápasech nastřílel 230 bodů. Na 183 bodech se zastavil jeho parťák Maurice Whitfield. Ze současných hráčů nastřílel nejvíce bodů Nečas (81) a Sokolovský (72). V počtu bodů na zápas stále vede Johnson, ale na druhém místě je Schilb (17) a třetí Rančík (16%). Králem doskoku byl Johnson 8,6 doskoků/zápas, druhý byl skvělý Američan Adam Hess s 6,7 doskoky na zápas. Čtvrtý je se šesti zápisy Radek Nečas. Poslední kategorie – nejvšestrannější hráč. V ukazateli valorizace zvítězil Maurice Whitfel (288 bodů), ale v přepočtu na žáka se na druhé místo se propracoval Blake Schilb (22,33). V celkovém počtu valorizačních bodů je stříbrný Whitfield.

 
vloženo: 05.05.2009 00:00 / přečteno: 11385x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.