PETR BENDA ÚTOČÍ NA REKORD

PETR BENDA ÚTOČÍ NA REKORD

Hrající legenda našeho klubu Petr Benda má na dosah vytvoření nového rekordu Národní basketbalové ligy v počtu titulů. Dosud se dělí o prvenství s naším bývalým hráčem Ladislavem Sokolovským, když oba získali jedenáct titulů. Nyní ale Petra dělí už jen tři výhry ve finále nad Děčínem od zisku rekordního dvanáctého titulu, kterým by ještě vylepšil už tak mimořádnou kariéru.

“Já to budu hodnotit asi až jednou skončím s profesionálním basketbalem. Pak si to možná uvědomím. V současné době to spíše beru tak, že máme titul za cíl jako klub,” řekl Petr Benda. “Je to týmový sport a bez spoluhráčů bych nikdy tolik titulů nezískal,” dodal.

Se Sokolovským, který je nyní v klubu sportovním ředitelem, se nijak nešpičkuje. “To bylo naposledy tak před dvěma roky, kdy říkal, že se k němu blížím. Ale ani jeden z nás to neřešíme. Já tedy doufám, že on to neřeší. Já to neřeším,” řekl Benda s úsměvem. 

“Já to také vůbec neprožívám,” uvedl Sokolovský. “Jestli bych to měl někomu přát, tak to bude právě Petr, protože za svůj přístup k basketbalu si to zaslouží. Takže pokud se mu to povede, tak budu šťastný i za něj a moc rád mu pogratuluji,” dodal.

Ale pokud dvanáctý titul získá, zřejmě si Petr svého kamaráda bude trochu dobírat. “Asi ano. Tohle mi za to bude stát, že si do něj rýpnu, ale jinak to budu brát jako každý jiný titul,” připustil “Benďák”.

Ve finále je náš tým už posedmnácté za sebou. Jen poprvé jsme prohráli, od té doby jsme získali 15 titulů a nyní útočíme na šestnáctý. Petr Benda je u toho od roku 2007. “Prožívám to úplně stejně jako v prvním roce tady v klubu. I když už mám 11 titulů, tak mě to neomrzelo, protože vím, že jako tým děláme svou práci dobře. Mám okolo sebe výborné spoluhráče a každý rok se nám daří zopakovat titul, což není automatické,” upozornil Benda.

I když se spoluhráči už 55 ligových zápasů nenašel přemožitele, nebere zisk titulu jako něco jednoduchého. “Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale je za tím spousta práce a dřiny. V Nymburce jsou nejlepší hráči, mají nejlepší podmínky, ale pokud bychom nepracovali více než ostatní týmy, tak bychom měli větší problém tituly obhajovat,” míní sedmatřicetiletý pivot.

V Nymburce má smlouvu i na další dvě sezony, a tak by teoreticky ještě mohl zkusit zaútočit na český basketbalový rekord v podobě 15 titulů, které mezi ženami získala Eva Vítečková. “Pro mě je zajímavá meta hrát v nejlepším týmu co nejdéle to půjde. Můj cíl je udržovat se mezi nejlepšími. A pokud k tomu budou tituly, to už je druhá věc. Ale pokud budu v Nymburce, tak titulů může přibývat,” dodal.

Kvůli tomu, aby si na klubové scéně mohl prodloužit kariéru, se rozhodl už v roce 2017 skončit v národním týmu. Od té doby se ho sice hodně lidí snaží přemluvit k návratu, ale sám to bere za uzavřenou záležitost. A nezvyklá ho ani možnost jet s českým týmem na mistrovství světa a zahrát si tam proti americkým hvězdám z NBA. 

“Každý si chce zahrát s Američany. Určitě by to byl jeden z nejlepších zápasů mé kariéry, ale pro mě reprezentační kariéra skončila před dvěma roky a dále to otevírat nechci. Jsem rád, že se klukům daří a pro mě je to uzavřená záležitost,” prohlásil Benda. “Já jsem s tím smířený a myslím, že to patří k mým nejlepším rozhodnutím. Pro mě byla vždy čest reprezentovat, ale na těle jsem cítil, že jsem byl daleko unavenější. V tomhle věku by se to nedalo vydržet. Jsem rád, že jsem se tak rozhodl. Prodlužuji si tím kariéru,” dodal.

CELÝ ROZHOVOR S PETREM BENDOU:

Jak prožíváš další postup do finále?

"Prožívám to úplně stejně jako v prvním roce tady v klubu. Beru to jako odměnu pro nás pro hráče, že na konci sezony je nějaké ocenění. Ať už v podobě titulu nebo něčeho jiného. I když už mám 11 titulů, tak mě to neomrzelo, protože vím, že jako tým děláme svou práci dobře. Mám okolo sebe výborné spoluhráče a každý rok se nám daří zopakovat titul, což není automatické. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale je za tím spousta práce a dřiny. V Nymburce jsou nejlepší hráči, mají nejlepší podmínky, ale pokud bychom nepracovali více než ostatní týmy, tak bychom měli větší problém tituly obhajovat."

Máš jedenáct titulů stejně jako tvůj kamarád Láďa Sokolovský. Je pro tebe zajímavé získat ten rekordní dvanáctý?

"Já to budu sumarizovat asi až jednou skončím s profesionálním basketbalem. Pak si to možná uvědomím. V současné době to spíše beru tak, že máme titul za cíl jako klub. Je to týmový sport a bez spoluhráčů bych nikdy tolik titulů nezískal. Nymburk má v české lize výsadní postavení, ale i tým s nejlepšími hráči nemusí vypadat jako tým a nemusí vyhrávat. Náš tým se každý rok hodně mění a dá velkou práci dát tým dohromady a stmelit ho, aby každý hráč pracoval pro kolektiv a ne sám na sebe."

Z tohoto pohledu jak hodnotíš tuto sezonu? Hodně lidí sice říká, že nehrajeme nejlepší basketbal, přesto se daří v lize všechno vyhrávat.

"V každé sezoně, co jsem v Nymburce,  jsme nebyli dominantní po celou sezonu. V každém týmu, nejen v Nymburce, je období, kdy jde výkonnost dolů, ale jde o to, aby pokles výkonnosti nebyl dlouhodobý. I na nás přišla v sezoně herní krize, ale myslím, že to netrvalo tak dlouho. Byli jsme schopni se z toho v relativně krátké době dostat a předvádět dobré výkony. Občas je krizí více za sezonu, ale to se odvíjí od toho, kolik hrajeme zápasů. Pamatuji si, že když jsme k tomu hrávali i VTB ligu, tak útlumů bylo daleko více."

Zpět k tomu dvanáctému titulu. S Láďou se nějak popichujete?

"To bylo tak před dvěma rok, kdy říkal, že se k němu blížím. Ale ani jeden z nás to neřešíme. Já tedy doufám, že on to neřeší. Já to neřeším."

Ale asi si Láďu vychutnáš, když se ti ten dvanáctý povede, ne?

"Asi ano. Tohle mi za to bude stát, že si do něj rýpnu, ale jinak to budu brát jako každý jiný titul."

V Česku je basketbalovou rekordmankou Eva Vítečková s 15 tituly. Je to pro tebe zajímavá meta?

"Pro mě je zajímavá meta hrát v nejlepším týmu co nejdéle to půjde. Pokud na to bude moje výkonnost stačit a bude o mě zájem. To je moje meta, udržovat se mezi nejlepšími. A pokud k tomu budou tituly, to už je druhá věc. Pokud budu v Nymburce, tak tituly mohou přibývat."

Sezonu máte rozjetou na to získat titul bez porážky. Je to pro tebe motivace?

"Já osobně nad tím vůbec neuvažuji. Neřeším, jestli budeme bez porážky nebo se dvěma porážkami, pro mě je důležité, jestli získáme titul. A pokud to bude bez porážky, tak je to bonus navíc. Potvrzení, že jsme v české lize neměli nějaký velký výpadek a že jsme i v nabitém programu s Ligou mistrů byli schopni soustředit se i na českou ligu a předvádět výhry."

Když to srovnáš se sezonami předtím, máš pocit, že se konkurence v lize zlepšuje?

"Malinko šla nahoru a to u týmů z vrchu tabulky. Je vidět, že jim před sezonou vyšly nákupy. Některé týmy jsou delší čas pohromadě. Přední část tabulky je vyrovnanější. My v některých zápasech měli i štěstí, že jsme rozhodli o výhře poslední střelou, nebo soupeř udělal pár zbytečných chyb a my je potrestali. Byly jeden nebo dva zápasy, kdy nám výhra spadla do klína. Soupeři měli šanci nás porazit."

Z celkového pohledu sezony se zdá, že čeští hráči hrají největší roli, co kdy v Nymburce hráli. Vidíš to stejně?

"Hrozně tomu pomohla stoupající úroveň národního týmu. Ten předvádí výborné výkony dané i postupem na mistrovství světa. Čeští hráči tak získávají daleko více sebevědomí a jsou schopni to předvádět i na klubové úrovni po celou sezonu a nemají tolik výpadků. Když se bavíme o Vojtovi Hrubanovi, Jardovi Bohačíkovi či Martinovi Křížovi, tak je vidět, že získávají zkušenosti a dokáží to prodat na klubové úrovni. Nymburk má štěstí, že tady takové hráče má. Je to super, když v českém týmu může hrát osm českých hráčů kdykoli a není na úrovni hry poznat rozdíl, jestli hrají Češi nebo cizinci."

Kolikrát už si dostal otázku, jestli sis nerozmyslel kvůli mistrovství světa svůj odchod z reprezentace?

"Já to většinou odbudu odpovědí, že je to pro mě uzavřená záležitost. A tak to je. Já jsem s tím smířený a myslím, že to patří k mým nejlepším rozhodnutím. Pro mě byla vždy čest reprezentovat, ale na těle jsem cítil, že jsem byl daleko unavenější. Stačilo to a koncem v národním týmu se pro mě otevřela možnost pokračovat na klubové úrovni. Nevím, jestli bych byl schopen předvádět výkony, kdybych 11,5 měsíce z dvanácti byl pořád v zápřahu. V tomhle věku by se to nedalo vydržet. Jsem rád, že jsem se tak rozhodl. Teď jsou tam mladší hráči, výrazné osobnosti. A tím, že jsem se tak rozhodl, si prodlužuji kariéru. Mám v létě čas pracovat na fyzičce."

Takže tě ani nenalomila možnost zahrát si na MS s USA?

"Každý si chce zahrát s Američany. Určitě by to byl jeden z nejlepších zápasů mé kariéry, ale pro mě reprezentační kariéra skončila před dvěma roky a dále to otevírat nechci. Jsem rád, že se klukům daří a pro mě je to uzavřená záležitost."



Ladislav Sokolovský: Jestli to někomu přeji, tak Petrovi

Láďo, prožíváš nějak, že tě Petr Benda může dvanáctým titulem sesadit z první příčky v počtu titulů?

"Vůbec to neprožívám. Jestli bych to měl někomu přát, tak to bude Petr, protože za svůj přístup k basketbalu si to zaslouží. Takže pokud se mu to povede, tak budu šťastný i za něj a moc rád mu pogratuluji."

Dobíráš si ho kvůli tomu?

"Ne. Jestli si ho budu v něčem dobírat, tak v tom, že ho vždycky porazím v trojkách. Počet titulů je téma zajímavé hlavně pro novináře na konci sezony."

Čím to, že se zrovna vám dvěma dařilo sbírat tituly skoro každou sezonu? Jste tak dobří, nebo je to o štěstí na tým?

"Jeden hráč tým nedělá, pro Nymburk to platí dvojnásob. Spíše jsme měli štěstí na týmy, které vždy hrály o titul. Petr to má tedy v jednom klubu. Já tam měl nejprve Brno, pak Opavu a pak Nymburk, který od Opavy převzal štafetu. Ale zase takové týmy si nevybírají špatné hráče, takže jsme si museli zasloužit v takových týmech být. Navíc jsme byli jejich důležitou součástí."

Petr se v Nymburce drží už dvanáct let. Dá se říci, že vydržet v nejlepším klubu tolik let je samo o sobě uznání?

"Je jediný, kdo tu vydržel tak dlouho. Pak jsme za ním já s Radkem Nečasem. To svědčí o tom, že je Petr velmi dobrý hráč a že se dokáže stále motivovat. Z kanceláře to teď vidím dvojnásob. I když není dopoledne trénink, tak tu Petra potkávám, jak jde do posilovny, nebo si zastřílet. Neustále se udržuje ve formě. A další tituly může přidat a třeba dohnat v titulech i Evu Vítečkovou."
 
vloženo: 21.05.2019 07:53 / přečteno: 5502x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.