FINÁLE JE ZDE

FINÁLE JE ZDE

Sezona Kooperativa Národní basketbalové ligy dorazila ke svému vrcholu a v pátek odstartuje finálová série, ve které se potkáme s Děčínem. Zatímco my si o titul zahrajeme už posedmnácté za sebou a útočíme na šestnáctý titul v řadě, Děčín se do finále vrací po dvou letech a vůbec poprvé se pokusí vybojovat zlato. Celkem se tyto dva týmy utkají ve finále počtvrté za posledních pět let.

Děčín se v posledních letech stává naším tradičním finálovým rivalem, ale letos je jeho postup do finále mírným překvapením. V základní části byl sice s bilancí 14 výher a osmi porážek třetí, ale pak se šňůrou 10 porážek propadl. Vedení klubu pak na konci března vyměnilo po 15 letech trenéra, když Pavla Budínského nahradil Tomáš Grepl. Válečníci pod ním vyhráli tři z posledních čtyř duelů nadstavby a opět se dostali na třetí příčku. Ve čtvrtfinále pak Děčín vyřadil loňského finalistu Opavu 4:3 na zápasy a v semifinále postoupil přes Svitavy 4:2 na zápasy.

Severočeské město tak opět postihla vlna basketbalové euforie. Šestý zápas semifinále byl zcela vyprodán a dobrou náladu se Válečníci pokusí využít i proti nám. A to i přesto, že v soutěžním utkání nás Děčín nedokázal porazit od konce roku 2012 už 27 zápasů v řadě. Jen loni v září v rámci přípravy využil našeho oslabeného kádru a zvítězil 88:80. V ligových duelech této sezony jsme ale vyhráli 93:68, 106:88, 94:74 a 97:53.

Kromě titulu hrajeme také o to završit sezonu bez jediné ligové porážky, což se nám v historii povedlo jen jednou v roce 2014. Momentálně jsme navíc neprohráli už 55 ligových utkání za sebou a blížíme se tak vlastnímu rekordu v podobě 59 zápasů bez prohry v letech 2013 až 2014.

Tahounem děčínského týmu je třetí nejužitečnější střelec ligy Lamb Autrey, který v posledním semifinále nastřílel 30 bodů. Mezi další opory patří Klinton Carlson, Ondřej Šiška, náš bývalý hráč Tomáš Pomikálek a v play off má dobrou formu i Jakub Krakovič.

My se tradičně opíráme o celý tým, ale v semifinále byl hlavním tahounem Jaromír Bohačík s průměrem 17,5 bodu na utkání. Komplikací je zranění reprezentačního pivota Martina Kříže, který je po operaci achilovky.  Ostatní hráči jsou na utkání připraveni.

První finále začíná v pátek od 18:00 v nymburském Sportovním centru. Hala se otevírá hodinu před začátkem a vyzýváme fanoušky, aby dorazili co nejdříve a vyhnuli se tak frontám u vstupu. A také, aby si zajistili vstupenky v předprodeji na našem webu, jelikož se očekává, že bude vyprodáno. Autobus od nádraží pojede v 17:25.

Naším hlavním partnerem finálové série je energetická společnost Sev.en EC, a.s., partnery pro první utkání pak jsou společnosti Datonet a Louda, které pro prvních 200 fanoušků připravily speciální dárky i hodnotné ceny pro poločasovou soutěž. Je také možnost si za 80 korun pořídit fandící trumpety. 

Názory na finále:

Pavel Pumprla (kapitán Nymburka): “Účast Děčína ve finále je mírné překvapení. Co se týče celé sezony, tak druhé místo si držely Svitavy a hrály solidně. Děčín měl nepovedené období, měnil trenéra, ale nakonec se vyšvihl. Před dvěma měsíci by to nikdo neřekl. Ale kdo je viděl hrát v play off, tak zas tak překvapený není. Vyřadili Opavu, která z šestého místa byla hodně těžký soupeř. V semifinále pak postoupili přes Svitavy, které měly výhodu domácího prostředí. Účast Děčína ve finále určitě přidá na atmosféře, i když nepochybuji, že první postup Svitav do finále by také přilákal hodně fanoušků. Ale je nepopíratelné, že fanoušci Děčína jsou co se týká zbláznění do basketbalu u nás špička. Z tohoto pohledu to plus určitě je. Jedním z hlavních bodů pro nás bude zastavit Lamba Autreyho. Většinu sezony předvádí dobré výkony a teď to v play off hodně drží. Největší klíč ale bude popasovat se s děčínskou intenzitou hry a jejich stylem. Když to podchytíme, tak ubránit jednotlivce by pro nás už neměl být až tak velký problém. Musíme mít zápas od začátku pod kontrolou a nenechat je, aby si ještě více zvedli sebevědomí 

Martin Peterka (pivot Nymburka): “Před play off bych Děčín na finále netipoval, ale když jsem pak viděl jejich dobré výkony, tak to zas tak velké překvapení není. Jsou teď v euforii, budou si věřit, protože porazili dva silné protivníky. Na druhou stranu měli dlouhé série, takže mohou být už trochu unavení. Hlavně to ale bude o nás, jak k tomu my přistoupíme. Děčín je známý tím, že hraje hodně agresivně, tak čekám velký boj. Musíme se v agresivitě Děčínu minimálně vyrovnat. Lamb Autrey byl rozhodující faktor v předchozích sériích, tvoří hru, je jejich klíčový hráč. Takže z pohledu obrany bude hlavní cíl zastavit jeho. V play off se hodně zlepšil Kuba Krakovič, jsou tam i další hráči jako Carlsson, samozřejmě Pomi, Šimon Ježek, Ondra Šiška, ale hlavní bude zastavit Autreyho. Čekám, že bude dobrá atmosféra nejen v Děčíně, ale i u nás doma. Je to přeci jen finále, hraje se o titul a naši fanoušci by měli přijít v co největším počtu a nenechat se zahanbit a být ještě lepší než ti děčínští.”

Aleksander Sekulič (asistent trenéra Nymburka): “Pro mě postup Děčína do finále není překvapení, protože od dubna hrál opravdu dobrý basketbal. Porazili opravdu dobré týmy a ukázali, že drží pohromadě jako jeden tým. Byli dobří v obraně a trpěliví v útoku. Jsou teď na pozitivní vlně, ale to samé my. Musíme hrát naší hru. Už jsme je v sezoně čtyřikrát porazili, víme, co od nich čekat, i když teď pár věcí změnili. Dobré týmy nejsou o jednom hráči, ale Lamb Autrey ukazuje, že je pro Děčín hodně důležitý, zvláště v poslední době. Když se dostane do dobré pohody, tak umí být hodně nebezpečný. Nemůžeme se ale zaměřit jen na něj, protože všichni na hřišti jsou nebezpeční a největší předností Děčína je to, že hrají jako jeden tým a drží při sobě.”
 
vloženo: 22.05.2019 12:03 / přečteno: 6141x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.