LAST 16

LAST 16

Skončila základní část Eurocupu a už jsou jasná složení jednotlivých skupin.

V naší skupině I se střetnou týmy: BCM Gravelines a ČEZ Basketball Nymburk jako vítězové skupin A resp. C a VEF Riga a Valencia Basket jako druzí ze skupin B a D.

Před šestým kolem bylo o vítězství Gravelines ve skupině A už skoro jasno. Donětsk by totiž pro vítězství musel v přímém souboji porazit doma Gravelines o více než 25 bodů. Nakonec ukrajinský tým Francouze porazil, ale jen o 11 bodů, což na první místo i při rovnosti bodů nestačilo. Ve skupině B bylo jasné, že na druhém místě skončí VEF Riga bez ohledu na výsledky posledního kola. Nakonec Riga podlehla doma Chimki o přijatelných 11 bodů a s vyrovnanou bilancí 3-3 na zápasy postoupila do skupiny I.

Rozhodně nejdramatičtější skupinou byla poslední čtveřice týmů. Postup měla jistý pouze Valencie, ale nebylo jasné, ze kterého místa. V případě vítězství s posledním týmem, belgickým Ostende, by to znamenalo vítězství ve skupině a LAST 16 odehrát v jedné grupě s Chimki Moskva. Valencia přijela do Belgie v deseti a tři hráči vůbec nenastoupili. Pod vedením hlavního rozhodčího Roberta Vyklického sedm statečných zpočátku plnilo roli papírového favorita a domácí se do vedení dostali až 36 vteřin před koncem prvního poločasu (38:36). Ve třetí čtvrtině byli domácí stále ve vedení, ale v poslední na chvíli převzali iniciativu hosté. Mírně vedli, ale ve 35.minutě bylo srovnáno 74:74. Následující čtyři minuty vyhráli domácí 10:3, upravili ve 39.minutě na 84:77 a utkání dovedli do vítězného konce 87:83. Druhý duel mezi Lukoil Sofia a Asvel Villeurbanne Bylo nesmírně dramatické až do konce a rozhodovalo se až v prodloužení. Pokud chtěl Lukoil postoupit, musel by vyhrát o více než 4 body. Zpočátku to tak vypadalo. V bílém hrající hosté získali nad zelenými „žabičkami“ domácích převahu a první čtvrtinu vyhráli 21:12. Ve druhé domácí Asvel ubral jen dva body a židle se pod nimi začala kymácet. Ovšem ve třetí čtvrtině skvělá obrana Asvelu rozebrala útočné hroty hostů. Obránci pod košem nedovolili vůbec nic, Lukoil se dopouštěl vynucených ztrát a byl nucen střílet z dálky. Po šňůře 13:2 se do vedení 45:44 dostali domácí a hosté pod tlakem stále chybovali. Dvoje kroky jim házely klacky pod nohy, ale ukrajinští kozáci se stále nehodlali vzdát. V polovině poslední části základní hrací doby byl stav 52:55. Lukiol byl bod od postupu, ale nakonec dospěl zápas za stavu 56:56 k prodloužení. V něm byli povětšinou ve vedení domácí, ale v poslední minutě přes ně hosté šli (vývoj skóre: 67:64, 67:66, 67:68). Drama pokračovalo. Necelou vteřinu před koncem prvního prodloužení se stal  hrdinou okamžiku Kim Tilliek, když trefil poslední koš a poslal domácí do vedení 69:68. Časomíra se zastavila na 0:00,3 a bylo jasné, že skóre se už měnit nebude.    

Ronen Ginzburg

Víte už, které týmy v námi půjdou do skupiny LAST 16. Co tomu říkáte?

Všechny týmy jsou pochopitelně silné a věřím, že budou pro diváky také atraktivní: Gravelines je zástupce kvalitního francouzského basketbalu, Valencia zase španělského a VEF Riga letos hraje také ve výborné formě. Pokud budeme chtít, jako že pochopitelně chceme, pokračovat na naší vítězné linii, budeme muset porážet i takto kvalitní týmy jako máme v Last 16.

 
Pavel Pumprla

Už nějakou dobu před tím se rýsovali naši soupeři, ale jistotu máme už teď.

Gravelines: V Eurocupu prohráli až poslední šestý zápas, ve své skupině si počínali dominantně a ani ve francouzské lize se nevedou špatně. To bude ohromě těžký soupeř.

VEF Riga: Od minulého roku, kdy jsme se s nimi setkali, se evidentně zlepšila a proto si myslím, že i s nimi to bude zajímavý zápas.

Valencie: K tomuto týmu netřeba nic dodat. Vloni hráli Euroligu a letos jim těsně o jediný bod uteklo první místo ve skupině. Španělský soupeř vždy zaručuje atraktivitu.

 
Přehled skupin LAST 16
SKUPINA I

BCM Gravelines, ČEZ Basketball Nymburk, VEF Riga, Valencia Basket

SKUPINA J
Chimki Moskva, Asvel Basket, BC Donětsk, Aris Soluň
SKUPINA K

Banvit, Spartak Petrohrad, KRKA Novo Mesto, Budućnost Podgorica

SKUPINA L

Lietuvos Rytas, Alba Berlín, Lokomotiv Kubáň, Benneton Treviso

 
vloženo: 22.12.2011 07:11 / přečteno: 9359x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.