KVALIFIKACE STARTUJE

KVALIFIKACE STARTUJE

Zítra vstoupí Nymburk v litevském Vilniusu do kvalifikace o Euroligu. O jediné volné místo se utká osm týmů a cesta do nejkvalitnější soutěže Evropy má tři překážky.

První čtveřice týmů, která svou soutěž rozehrála už v úterý, je ve složení:  Cimberio Varese (ITA) - EWE Basket Oldenburg (GER) a Lietuvos Rytas (LTU) - VEF Riga (LAT). Ve druhé skupině startují týmy ČEZ Basketball Nymburk – Banvit Bandirma a Telenet Oostende – Chimki Moskva.


Jak asi všichni víte, prvním našim soupeřem je turecký Banvit z města Bandirma, tedy stejný soupeř jako v kvalifikaci před dvěma roky. Od té doby však Banvit udělal v turecké lize další krůček k výšinám. V minulé sezoně totiž skončil v domácí lize na druhém místě, když po základní části byl třetí se stejným bodovým účtem (25-5) jako druhý Efes. Ten Efes, který se v minulé sezoně v Eurolize probojoval až do čtvrtfinále play-off a s Olypiakosem odehrál vyrovnanou bitvu 2:3 na zápasy.


Banvit vloni hrál stejně jako my Eurocup a jeho umístění byla s našimi rovněž téměř identická. V základní skupině skončil na druhém místě s poměrem vítězství 4:2. Ve skupině LAST 16 se umístil na třetím místě ovšem s poměrem zápasů 3:3 a do dalších bojů ho nepustilo jen horší skóre než druhý KK Budućnost z Podgorice.


Podíváme-li se do vzdálenější historie, zjistíme, že v době, kdy Nymburk vstupoval do Mattoni NBL, vyhrál Banvit třetí tureckou ligu. Druhou vyhrál v roce 2004 a od sezony 2004/05 nastupuje v nejvyšší soutěži Turecka. Za 9 sezon v první lize hrál Banvit sedmkrát v play-off. Dvakrát skočil už v prvním kole (2007, 2008) a čtyřikrát v semifinále. Pouze v roce 2005 a 2009, kdy skončil na 11. resp. 12.místě do vyřazovacích bojů nezasáhl.


V evropských soutěžích Banvit odehrál osm sezon, pouze v sezoně 2008/09 neprošel kvalifikací o EuroChallenge. Eurocupu se klub zúčastňuje v posledních třech letech a zatím nejvýše došel na třetí místo ve skupině LAST 16.

Aktuálně vede tým Banvitu řecký trenér Dimitris Itoudis, který strávil 13 let na lavičce Panathinaikosu Athény, s nímž vyhrál čtyřikrát Euroligu (2002, 2007, 2009 a 2011) a v roce 2000 Pohár mistrů evropských zemí.


V letošním roce má Banvit na soupisce mimo jiné Sammyho Meiju (z CSKA Moskva) a nám dobře známého rozehrávače Rowlanda (VEF Riga), který nám v minulé sezoně působil nemalé problémy.


Zápas začíná v 19:30 našeho času.



 
Aktuální výsledky kvalifikace:

V prvním zápase zvítězil Oldenburg nad Varese 74:79. Vítěze zdobila vyšší úspěšnost střelby za dva body a lepší práce na obranném doskoku. Varese, za které nastoupil na 33,5 minuty náš bývalý hráč Aubrey Coleman, nastřílelo o 5 trojek více, ale z čáry trestných hodů jim chybělo 8 bodů. V průběhu prvního poločasu zaznamenaly oba týmy delší bodové šňůry. Těsně před koncem první čtvrtiny vedl po úseku 10:0 Oldenburg 23:14, ale ke konci druhé čtvrtiny po šňůře 12:0 se ujalo vedení Varese v poměru 35:31. Ve druhém poločase už oba týmy tak výraznou šňůru soupeři nepovolily a rozdíl se pohyboval do deseti bodů. Ještě dvě minuty před koncem byl stav 70:70.


Ve druhém zápase před pěti tisícovkami diváků trvalo domácímu favoritu Lietuvos Rytas celou první čtvrtinu než ze sebe sklepal nervozitu. Jednobodovou ztrátu po deseti minutách narovnal ve druhé čtvrtině devítibodovým vítězstvím. Do dvouciferného vedení se domácí dostali hned prvním košem druhého poločasu a pod tuto hranici ve třetí čtvrtině soupeře nepustili. Nesportovní chyba domácího Lydeka umožnila VEF po dlouhé době snížit ztrátu pod deset bodů a minutu před koncem dokonce až na rozdíl 4 bodů (75:71). Omar Cook ale trojkou vedení svého družstva pojistil a po konečném výsledku 80:71 poslal Rytas do dalšího kola.

 
 
vloženo: 01.10.2013 23:29 / přečteno: 9554x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.