JW: NARUŠIT MU OSOBNÍ PROSTOR

JW: NARUŠIT MU OSOBNÍ PROSTOR

O dnešním utkání proti Le Mans jsme si povídali s Jiřím Welschem. Řeč přišla na klíčovou osu soupeře, i na plány, jak ubránit Wooda. 

V dnešním zápase stačí vyhrát o osm a více bodů a postup do další části Eurocupu a tím i první sezónní cíl je v kapse. Žádný hráč před zápasem, i když je to samozřejmě jeho velké přání, o bodovém rozdílu nechce příliš hovořit. Jirka Welsch není výjimkou: „Našim hlavním cílem je vyhrát a podle vývoje zápasu pak můžeme myslet na bodový rozdíl.“ O vítězství ale příliš nepochybuje. „Le Mans je tým, který lze porazit i při našem standardním výkonu. Jsou ale nevyzpytatelní. Stačí se podívat na jejich výsledky v posledním týdnu. V Cantú málem vyhráli a v lize prohráli s Limoges doma o šestadvacet,“ divil se Jiří Welsch.

 

O výsledku některých týmů rozhodují schopnosti jednotlivých hráčů více, u jiných je výsledek závislý více na kolektivním výkonu. Le Mans patří spíše do první kategorie. „Klíčovou osou je trojice Wood – Terry – Batista a tu je třeba zastavit,“ vyjmenoval nymburský křídelník stěžejní hráče kanadsko-francouzského trenéra J.D.Jacksona, který je v Le Mans už od roku 1999. Sedm let jako hráč, dva roky jako asistent a od roku 2008 jako hlavní trenér.

 

Američan Terry se pohybuje v Evropě od roku 2007. Začínal v Arris Soluň a přes Virtus Bologna, Obradorio, Chimik Južnyj, Bamberg se letos dostal do Le Mans. Na palubovce tráví průměrně dvacet čtyři minut a je třetím nejlepším střelcem týmu v Eurocupu i domácí lize.

 

Pod košem je největším tahounem J.P.Batista. „Je to v podstatě jediný pivot, který hraje zády je koši,“ říká o brazilském pivotu Jiří Welsch.

 

Toho nejlepšího jsme si nechali na konec. DaShaun Wood je nejvytěžovanějším hráčem Le Mans v domácí lize i Eurocupu a také nejlepším střelcem. Pravidelně doručuje 15 bodů na zápas, nám však v prvním utkání dal dvakrát tolik. „Dali jsme mu prostor, aby se dostal do herní pohody a pak nám opravdu škodil. Jak takový hráč chytne rytmus, je těžko k zastavení. V Le Mans nás porazilo skoro sám,“ pokyvoval hlavou Welsch a přidal plán na dnešní zápas: „Od začátku na něj sednou, nebránit ho, až když má míč ale snažit se ho odříznout od míče. Ideální stav by byl, aby míč vůbec nedostal, to by pak nemohl skórovat a ani nic udělat pro tým,“ doplnil s nadsázkou Welsch. Na otázku, zda je Wood typ hráče, kterého přílišná pozornost soupeřových obránců ho otráví, odpověděl Jirka Welsch opatrně: „Na každém se velký zájem obrany podepíše. Pokud mu jeho osobní prostor někdo narušuje fyzickou hrou, zanechá to následky na většině hráčů.“  

 

Jak jsme psali na úvod, pokud zápas vyhrajeme o více než osm, postupujeme. Může i taková skutečnost vyvíjet na tým určitý tlak? Naši hráči ale už ukázali, že pod tlakem hrát umí. Výborné výkony ukázali v zápasech proti Oostende nebo Artlandu, kdy měli opravdu nůž na krku. „V tomhle zápase nebudeme pod negativním tlakem jako proti Artlandu. Vnímáme to tak, že vítězství nám přinese splnění dílčího cíle, ale ani prohra není katastrofa, jako by tomu bylo před tím,“ vysvětlil rozdíl Jiří Welsch a dodal: „Myslím, že bez ohledu na postupovou matematiku, vyhrajeme a na konci si užijeme příjemný pocit.“

 
 
 
 
vloženo: 04.12.2013 10:13 / přečteno: 7887x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.