DŮLEŽITÝ ZÁPAS EC UŽ ZÍTRA

DŮLEŽITÝ ZÁPAS EC UŽ ZÍTRA

Do ČEZ Arény Pardubice míří ikona italského basketbalu posledních deseti let, osminásobný mistr země, tým Montepaschi Siena. Zápas vysílá přímým přenosem Česká televize na svém webu. Od 22:35 pak poběží záznam utkání na kanálu ČT Sport.

Klub, který je podporován jednou z nejstarších bank v Evropě, patří také ke klubům s velice dlouhou historií. V letošním roce budou slavit osmdesátku.

Montepaschi Siena má na svém kontě osm titulů mistra Itálie (2004, 2007 až 2013), sedm vítězství v italském Superpoháru a pět vítězství v italském Poháru. Po loňském vítězství v domácí nejvyšší soutěži přepsala Siena dějiny italského basketbalu. Žádný klub v čtyřiašedesátileté historii nezískal sedm titulů v řadě. Siena je také od sezony 2002/03 pravidelným účastníkem Euroligy a kromě dvou let se probojovala vždy do fáze TOP 16 a třikrát ve Final Four vybojovala bronzové medaile.  

 

V letošní sezoně, jakožto držitel licence A Euroligy, startoval tým také v Eurolize.  V ní uchvátil tři vítězství a až do posledního kola živil naději na postup do TOP 16. Dvoubodová prohra s Unicaja Malaga však znamenala konec nadějím na další účast v šestnáctce nejlepších.  V domácí soutěži je  Siena po patnácti kolech, tedy těsně před půlkou základní části, na děleném třetím až pátém místě společně s Armani Milano a Virtus Roma a bod ztrácí na vedoucí dvojblok Brindisi a Cantú. V posledním ligovém kole v neděli prohrála Siena na palubovce Milana pouze o deset bodů 56:66, když domácí mírný favorit rozhodl o svém vítězství ve třetí čtvrtině, kterou vyhrál 22:11. Za Sienu se nejvíce bodově prosadil Hunter a Haynes po 12 bodech a Carter s 10 body. Erick Green, aktuálně nejlepší střelec týmu, skončil zápas na 9 bodech.  

 

Před letošní sezonou musel klub poněkud omezit rozpočet, přesto se to v týmu jen hemží cizinci. Po vypadnutí Sieny z Euroligu opustili tým dva Američané. Citelnou ztrátu utrpěl klub odchodem Daniela Hacketta, který za Montepaschi odehrál v EL v průměru 32,5 minuty, přinášel 12,3 bodů a 3,8 doskoků na zápas. Počtem nastřílených bodů patří Hackettovi místo v první desítce hráčů Euroligy. Jeho novým působištěm se stal konkurenční tým z Milána. Odešel také Taylor Rochestie, který tak vytěžován nebyl, ale přesto nastupoval na téměř 17 minut a v deseti zápasech EL přinesl týmu 65 bodů. Jeho novým zaměstnavatelem je Nižnij Novgorod. 

Úlohu střeleckého lídra v týmu Montepaschi Siena převzal Erick Green, který stejně jako Hackett překročil v deseti odehraných zápasech stovku bodů. Pod košem bude operovat Othello Hunter, který v základní části EL doskočil 67 míčů a připsal si 11 bloků.

 

O pár postřehů před zápasem jsme požádali jednoho z našich nejzkušenějších hráčů Jiřího Welsche.


Jirko, co se Ti vybaví při vyslovení jména Montepaschi Siena?

Klubová evropská špička a v posledních deseti letech tým číslo jedna italského klubového basketbalu.  

I když Siena pro letošní sezonu musela trochu upravit rozpočet, stále je to tým, který je na špici italské ligy a do další fáze TOP 16 Euroligy nepostoupili jen díky dvoubodové prohře s Malagou. 


Jak poznamenají dva hráči, kteří Sieně odešli, kvalitu týmu?

Především odchod Daniela Hacketta, proti kterému jsem v nedávné době hrál s reprezentací ČR, změní jejich hru. Daniel byl tahounem týmu, všestranný hráč, který dokázal hru velice dobře tvořit. Jeho aktivitu přebere někdo jiný nebo skupina hráčů a tím se pro soupeře přeci jen trochu zvýší nečitelnost týmu jako takového.

Jak velkou roli může hrát v konečném účtování i třeba rozdíl ve skóre vzájemných zápasů?

To co zní jako klišé, že každý bod se počítá, jsem zažil na vlastní kůži. S Malagou jsme ve skupině TOP16 Euroligy nepostoupili na skóre o jeden jediný bod ze vzájemných zápasů s Barcelonou do play-off. Ve skupině čtyř týmů, kdy se hraje jen 6 zápasů, mohou vzájemné zápasy opravdu rozhodovat.


Oba týmy první zápasy prohrály. Na koho bude vyvíjen větší tlak uspět v tomto duelu?

V téhle fázi soutěže a skupině čtyř jsou všechny týmy pod určitým tlakem. Když se první zápas prohraje, dá se ještě říct OK, nahradím to v jiných zápasech a zachráním. Ale střed skupiny už bývá zlomový a rozhoduje se o klíčových pozicích. Mít to 0:2 je z pohledu postupu dál hodně velká komplikace a tým se dostává do těžké pozice.


Zápas začíná v 18:30 a autobus s fanoušky odjíždí v 16:45 z náměstí.

 
vloženo: 14.01.2014 08:23 / přečteno: 8705x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.