PĚT ZEMÍ, PĚT SOUPEŘŮ

PĚT ZEMÍ, PĚT SOUPEŘŮ

Nymburk se během cest v podzimní části Eurocupu podívá do pěti různých zemí, do Španělska, Itálie, Belgie, Francie a Německa. Pojďme si jednotlivé soupeře trochu představit.

Ve své více než desetileté historii zápasů v evropských soutěžích se se dvěma týmy ještě v oficiální soutěži nesetkal. Jsou to kluby Virtus Roma a EWE Baskets Oldenburg. Po dvou vzájemných zápasech má Nymburk se SLUC Nancy (2003/04 – FIBA EuroCup) a Baloncestro Sevilla (2010/11 - Eurocup). Tři vzájemné zápasy má Nymburk s belgickým Spirou Charlerio, které všechny odehrál v kvalifikaci o Euroligu.

 

Představme si krátce jednotlivé soupeře

Loňský čtvrtfinalista španělské ligy Baloncestro Sevilla, který je pro mnohé basketbalové příznivce známý jako Cajasol Sevilla (Cajasol již podle webových stránek klubu není titulárním sponzorem), skončil v minulé sezoně na sedmém místě španělské ligy a ve čtvrtfinále prohrál s Valencií. Klub založený v roce 1987 se v nejvyšší soutěži pohybuje od roku 1990. Nejlépe se v základní části umístil na 2.místě v roce 1999, v ostatních letech převládá umístění ve druhé desítce. V posledních deseti letech Sevilla bojovala na evropské scéně dvakrát v Eurocupu a jednou v poháru EuroChallenge.

S Cajasolem Sevilla, tehdy v sestavě s Tomášem Satoranským, Nymburk prohrál domácí zápas 77:93, ale ve Španělsku zvítězil 89:68. Také v letošním roce přijede do Česka s týmem Seville český reprezentant - Ondřej Balvín, který v tomto klubu působí již od roku 2011.

 

Italský klub Virtus Roma od svého založení v roce 1960 poměrně často měnil jména. Osm let v rozmezí 2003 až 2011startoval klub pod nejznámějším jménem Lottomatika Řím. Virtus se stal mistrem Itálie jednou v roce 1983, dvakrát si zahrál finále nejvyšší soutěže SerieA (2003 a 2013) a pětkrát bylo konečnou stanicí semifinále. Nejhůře v tomto byl klub v roce 2012, kdy i vinou finančních problémů skončil na 13.místě. V minulém roce skončil Virtus šestý, ale třetí Cantú ve čtvrtfinále porazil a nestačil pak na Montepaschi Siena v semifinále. V evropských klubových soutěžích hrál Virtus v tomto tisíciletí především Euroligu, v minulé sezoně Eurocup, ale z 5.místa v základní skupině nepostoupil dál.

 

S belgickým desetinásobným mistrem Belgie týmem Spirou Charleroi přijede do Nymburka jeden z loňských hráčů Dylan Page, který se Spirou upsal před touto sezonou. Charleroi byl poprvé mistrem v roce 1996 a na výsluní vydržel až do roku 1999. V letech 2003 a 2004 se stal opět dvakrát po sobě mistrem a druhou nepřerušenou čtveřici titulů si připsal v letech 2008 až 2011, kdy ho na trůnu vystřídalo Oostende.

Spirou je už od roku 1992 pravidelným účastníkem evropských klubových soutěží. Po Koračově a Saportově poháru pak v po roce 2000 osciloval mezi Euroligou a Eurocupem, i když více zkušeností má z Eurocupu. V roce 2011 byl nymburským katem ve třetím kvalifikačním zápase o Euroligu a právě na úkor Nymburka postoupil. Další dvouzápasovou zkušenost má Nymburk s Charleroi z roku 2010, kdy se ještě nehrála kvalifikace jako turnaj. První zápas tehdy Nymburk prohrál a v odvetě doma vyhrál, ale v součtu skóre to nestačilo na postup.

 

Sluc Nancy je klub, který si zahrál pětkrát finále francouzské nejvyšší soutěže a to v letech 2005 až 2008 a pak v roce 2011. Ve dvou případech bylo finále úspěšné a Nancy se stalo dvakrát mistrem Francie. Od posledního titulu byla umístění v ProA jako na horské dráze: 2012 – 5.místo, 2013 – 14.místo, 2014 – 4.místo. V sezoně 2013/14 po čtvrtém místě v základní skupině prošel Nancy přes Paris Levalois ve čtvrtfinále a v semifinále statečně vzdoroval po základní části prvnímu Štrasburgu 2:3 na zápasy.

V posledních patnácti letech si Nancy vyzkoušelo v Evropě všechny tři úrovně soutěží od EuroChallenge až po Euroligu. V minulé sezoně však díky 14.místu rok dříve, nehrálo žádnou evropskou soutěž.

Vzájemné zápasy Nymburka se SLUC Nancy jsou dva a uplynulo od nich už více než deset let. V prvním utkání 28.října 2003 Nymburk ve Francii vyhrál 88:83 a bylo to druhé vítězství v evropských soutěžích přivezené zvenku. V domácí odvetě Nancy prohrálo také, tentokrát v poměru 82:70.

 

S německým týmem EWE Baskets Oldenburg se Nymburk ještě nestřetl. Klub má bohatou historii. První zápas se v Oldenburgu hrál v roce 1954 a do nejvyšší německé ligy postoupil už v roce 1959. V novodobé historii se Oldenburg stal jednou mistrem Německa a to v roce 2009. V roce 2010 vyhrál základní část, ale ve čtvrtfinále překvapivě prohrál s osmým Braunschweigem 1:3 na zápasy. V dalších letech skončil po základní části na pátém, desátém, druhém a čtvrtém místě. Nejdále v pavouku play-off se dostal do finále v roce 2013, kdy podlehl Bambergu 0:3 na zápasy. V minulé sezoně byl vyřazen v semifinále pozdějším vítězem z Mnichova (2:3).

Oldenburg vstoupil do evropských soutěží v roce 2008 v poháru EuroChallenge a následující rok, jakožto vítěz německé ligy, startoval v Eurolize. V těžké soutěži vyhrál jen jeden zápas. O rok později se účastnil Eurocupu a v dalších dvou letech se vrátil do poháru EuroChallenge. V roce 2013 obsadil třetí místo v poháru EuroChallenge. V minulé sezoně zůstal Oldengurg těsně za postupovými bránami základní skupiny Eurocupu s poměrem vítězství a porážek 5:5.

 

Jak vidět z přehledu, čeká Nymburka porce těžkých zápasů se zajímavými soupeři a vy, naši fanoušci, byste u nich neměli chybět. 

 
vloženo: 29.09.2014 17:36 / přečteno: 9586x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.