MARTIN KŘÍŽ: DOUFÁM V DALŠÍ ŠANCI

MARTIN KŘÍŽ: DOUFÁM V DALŠÍ ŠANCI

Při zranění několika hráčů dostal až trochu nečekaně hodně prostoru v posledním zápase Martin Kříž. Na tom by nebylo zase tolik zvláštního, kdyby to nebylo v zápase kvalifikace o Euroligu proti Hapoelu Jeruzalém. Možná nejen Martina samotného překvapilo, že poprvé na takové úrovni dostal od trenéra tolik prostoru, který parádně využil.

Vzhledem k tomu, že zejména Christian Burns i Luboš Bartoň, kteří hrají na jeho pozicích 3 a 4, budou ještě několik týdnů mimo hru, nabízí se tu šance pro možná trochu překvapivého žolíka nejen v zápasech NBL. Martin ukázal, že má potenciál na to se prosazovat i v evropských soutěžích.


Kvůli zranění několika hráčů si dostal překvapivě hodně minut v euroligové kvalifikaci proti Hapoelu. A využil jsi je. Čekal jsi od trenéra Kemzury takovou šanci?


Neříkám, že jsem jí čekal, ale věřil jsem, že nějaký malý prostor dostanu. Rozhodně jsem nečekal, že ten prostor bude v takovém zápase tak velký. Snažil jsem se hrát co nejlépe. Doufám, že se mi to povedlo a že dostanu další šance a budu předvádět tak dobré výkony, jako proti Jeruzalému. Když to řeknu na férovku, byl jsem překvapený, že jsem dostal takhle velkou příležitost v tak důležitém zápase.


Na palubovku jsi šel už v první čtvrtině za Jirku Welsche, což bylo jedno z prvních střídání v zápase. Byl jsi překvapený, že to přišlo takhle brzo? Dosud si v takových zápasech, jestli vůbec, nastupoval na posledních pár minut za rozhodnutého stavu.


V tu chvíli člověk nemůže být moc překvapený, protože jinak by šel na hřiště rozklepaný. Bral jsem to jako fakt a snažil jsem se hrát to, co umím. Tedy doskok a nějakou defenzivní činnost, což se mi jakš takš povedlo. Ale když si to beru zpětně, tak ten fakt, že jsem šel do zápasu už v první čtvrtině a odehrál jsem v něm nakonec přes 20 minut, je pro mě překvapení a jsem za to strašně moc rád. Doufám, že jsem trenéra nezklamal.


Říkáš obrana doskok, ale přidal jsi i devět bodů a to jsi ještě nedal dvě šestky. Slušná nadstavba, co myslíš?


Devět bodů v takovém zápase na té nejvyšší evropské úrovni je super. Ale jak jsem řekl, soustředím se hlavně na obranu a doskok a body jsou pro mě bonusem, určitě velmi příjemným bonusem. Mojí hlavní rolí je ale pomoci na doskoku a přinést čerstvou do obrany. S tím jsem na palubovku šel a to se mi snad splnit povedlo. Týmu jsem doufám pomohl. Nemůžu říct, jestli jsou lepší doskoky nebo body, ale já jsem typ hráče, který je spíš na černou práci. Samozřejmě bez hry na koš to nejde, ale to je až to druhé.


Pochválil tě po tom zápase trenér nebo spoluhráči?


Konkrétně Rado Rančík mi říkal, že takhle bych měl hrát. A i další kluci mi řekli, že jsem podal dobrý výkon. S trenérem jsme se o tom nebavili, ale není to tak, že bych potřeboval slyšet ovace či komplimenty. Dostal jsem prostor, využil jsem ho, jak bych měl, to je všechno.


Byl to tvůj nejlepší zápas v kariéře?


Na této úrovni jsem ještě pořádně nehrál, když nepočítám ty minuty. Tohle byl první evropský zápas, kde jsem odehrál tolik minut. Byla to obrovská zkušenost hrát proti takovým hráčům jako je Donta Smith, kterého jsem bránil. Takže kromě těch minut jsem nasbíral i zkušenosti. Super pocit…


Co je nejtěžší na bránění takových hvězd?


Ti hráči jsou skvěle atleticky i silově vybavení. Většina z nich má všechno – střelu z dálky, hrají výborně v low postu. Nemůžu je nechat odstoupit na trojce a nechat je, aby do mě najížděli, protože oni tu střelu mají. Není to jednoduché bránit takové hráče, ale snažím se, jak nejlépe to jde. Nemůžu říct, co je nejtěžší. Trenér nás vždy u videa upozorní na silné stránky jednotlivých hráčů. To si člověk vybaví, když jde na hřiště, ale v ten moment už je to o hře 1 na 1 a chceš to nějak ubránit.


Jak moc cítíš, že ti stouplo sebevědomí?


Myslím herní, ne lidské.. Asi mi to pomůže, takové zápasy vám dodají právě to herní sebevědomí. Jinak to nebylo nic, co by mi mělo vstoupit do hlavy. Budu rád, když dostanu další prostor a znovu ho využiju a ukážu tím trenérovi, že tu jsem a může se na mě spolehnout.

 
vloženo: 02.10.2014 19:05 / přečteno: 9326x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.