PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘE Z DOMŽALE

PŘEDSTAVENÍ SOUPEŘE Z DOMŽALE

V úterý zakončíme první polovinu základní části Ligy mistrů utkáním proti mistru slovinské ligy týmu Helios Suns Domžale. Pojďme si klub ze Slovinka představit. 

Helios Suns je klub s dlouhou a bohatou historií. Založen byl v roce 1949 a je třetím nejstarším klubem, který aktuálně slovinskou nejvyšší soutěž hraje. Stabilitu klubu ukazuje také skutečnost, že Domžale je společně s Union Olimpija jediným týmem, který figuruje v nejvyšší seniorské basketbalové lize Slovinska od získání samostatnosti v roce 1991. V roce 1999 však mělo Domžale namále. Skončilo v lize poslední, ale díky bankrotu týmu Maribor Lumar se v první lize udrželo. Stabilitě klubu pomáhá i dlouhodobé partnerství s místní firmou chemické výroby Helios, které započalo už v osmdesátých letech minulého století. Kromě týmu mužů funguje v klubu desítka juniorských a žákovských týmů, které bojují v domácích mládežnických soutěžích na čelných místech. I v tom je Helios podobný našemu klubu s Basketbalovou akademií. A ještě jedna podobnost s naším klubem, je velikost města. V Domžale žije necelých 13.000 obyvatel.


V době, kdy Slovinsko bylo součástí Jugoslávie, startovalo Domžale v národní lize, vlastně na úrovni druhé nejvyšší soutěže mužů. Domžale vyhrálo třikrát toto domácí mistrovství, jenž se hrálo bez účasti týmů, které byly součástí jugoslávské federální ligy jako je například Olimpija Ljubljana. Bylo to v letech 1977, 1984 a 1991, je tak posledním vítězem této soutěže.


Po získání samostatnosti Slovinka a ustavení první ligy samostatného státu se pochopitelně Domžale stalo jeho součástí. Tuto ligu Helios Domžale vyhrál dvakrát. V roce 2007 se stal teprve třetím týmem historie, který zvítězil v mistrovství Slovinka a narušil diktát svou týmů Olimpija (do dnešního dne 15 titulů) a Krka Novo Mesto (7 titulů). Druhý titul získalo Domžale v roce 2016, když porazilo ve finále Zlatorog Laško. V ostatních letech se Helios podíval do finále mistrovství Slovinka ještě v letech 2008 a 2009, tedy dva roky po zisku své první trofeje. Období zhruba před deseti lety bylo pro Helios nejúspěšnějším v jeho historii.


V mezinárodních vodách není klub tak ostřílený jako Nymburk. Od roku 2004 do roku 2012 byl součástí nadnárodní soutěže států bývalé Jugoslávie – Adriatické ligy. Pouze v sezoně 2010/11, právě v roce, kdy byl její součásti Nymburk, chyběl. Výraznějších úspěchů v Adriatické lize nedosáhl. Maximem bylo 8.místo v roce 2007. V ostatních letech to bylo 12. až 16.místo.


V posledních dvou letech si Helios našel náhradu Adriatické ligy v podobě Alpe Adria Cupu, ve kterém jsou soustředěny kluby z Rakouska, Slovinska, Chorvatka a Slovenska. Tuto ligu v roce 2016 vyhrál, když finále Alpe Adria Cupu bylo stejné jako finále slovinské ligy. V letošním roce se do poháru přihlásil i Děčín, který je ve tříčlenné skupině D třetí, naopak Domžale je ve skupině B první.


Soupiska soupeře nemá výrazné individuality. V týmu jsou tři Američané. Pro pětadvacetiletého Brandyna Curryho je to třetí evropský klub, po dánském Shoeters Den Bosh a německém Bremerhavenu. Ani další Američan Cory Remekun nemá ve výpisu kariéry žádné známé kluby. Hrál rok ve druhé německé lize, rok ve druhé řecké a v minulé sezoně za Rogašku. Třetí Američan Kyle Casey se pro letošní sezonu do Domžale vrátil, když zde strávil první rok své profesionální kariéry (2014/15).


Z našeho pohledu nejzajímavějším hráčem na soupisce Domžale je Tomáš Kyzlink. Rodák z Vyškova, jenž po třech letech v Moravské Slávii Brno získával zkušenosti v dresu USK Praha, kde se stal trojnásobným vítězem juniorské extraligy (2010,2011,2012). Byl členem mládežnických reprezentací U16,U18,U20 a také byl v širším výběru reprezentace mužů. V roce 2010 přispěl k vítězství na mistrovství Evropy U18 v Tel Avivu Divize B a následnému postupu do Divize A.V posledních letech vsadil na zahraniční angažmá. Od dvaceti let hrál tři roky v italské divizi A2 za Basket Treviglio a před tím prostřídal několik klubů ve Španělsku. 

 
vloženo: 28.11.2016 13:06 / přečteno: 8156x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.