CO NOVÉHO V BCL

CO NOVÉHO V BCL

Nymburk bude i v příští sezoně součásti vloni vzniklé soutěže Basketball Champions League, ve které je aktuálně potvrzeno 26 týmů Evropy.

Vedení našeho klubu podalo přihlášku do BCL, která bude pro příští rok ještě o trochu kvalitnější. „Je to soutěž, která je a bude stále lepší a lepší a my věříme v budoucnost ligy pro další roky,“ řekl Ondřej Šimeček, šéf klubu pro mezinárodní soutěže.

 

Už teď je jasné, že součástí rodiny Champions League bude deset národních mistrů. Držiteli zlatých medailí z domácích mistrovství, kteří již potvrdili účast v ročníku 2017/18, jsou: náš tým, Umana Venezia z Itálie, Cmoki Minsk z Běloruska, Bakken Bears z Dánska, Groningen z Nizozemska, Zielona Gora z Polska, Cluj-Napoka z Rumunska, Keravnos Nicosia z Kypru a Olimpija Ljubljana ze Slovinska. Do počtu deset doplní sestavu mistr Francie. Ve finále totiž dnes bojují Chalon a Strasbourg, kteří oba dva projevili o BCL zájem.

 

Z evropských zemí pravděpodobně právě Francie pošle do boje nejúspěšnější kluby domácí ligy. Do BCL se totiž přihlásili kromě již zmiňovaných finalistů, kteří po základní části obsadili druhé a čtvrté místo, také vítěz základní části AS Monako (ve čtvrtfinále je překvapivě vyřadil Asvel) a třetí Nanterres 92 (ve čtvrtfinále prohrál s Paris-Levallois).

 

Čtyři týmy do BCL vyšle také Turecko. Nejvýše v domácí lize skončil Besiktas, který se stal vicemistrem. Svou účast potvrdil také náš soupeř v základní skupině Banvit Bandirma (v turecké lize pátý, který ve čtvrtfinále prohrál s Darussafakou). Dalším týmem bude Gaziantep (7.) a Pinar Karsiyaka (9.). Čtyři zástupce zapojí do boje také Španělsko. Nejvýše „nasazeným“ bude vítěz premiérového ročníku BCL Iberostar Tenerife, pátý tým španělské ligy, který ve čtvrtfinále prohrál s Unicaja Malaga. Dalšími třemi jsou Murcia (9.) Estudiantes Madrid  (11.) a Joventut Badalona (14.).

 

Se třemi zástupci počítají basketbalové svazy v Itálii a Řecku. Z Apenin kromě mistrovských Benátek budou v BCL startovat Avellino, třetí po základní části (prohra v semifinále s Benátkami) a pátý a nám dobře známý tým Dinamo Sassari, který ve čtvrtfinále podlehl pozdějšímu vicemistrovi Dolomiti Trento. Řecko dodá třetí až pátý tým po dlouhodobé části své ligy. Nejvýše skončil athénský AEK (v semifinále nestačil na Panathinaikos), čtvrtý byl Aris Soluň (v semifinále prohrál s Olympiakosem) a třetí řeckým týmem bude soluňský PAOK, který ve čtvrtfinále nestačil na Aris).

 

V letošním roce bude do hlavní soutěže zařazeno 32 týmů, rozdělených do 4 skupin po osmi. Vloni to bylo čtyřicet, a proto se vytvořila pátá skupina a muselo se odehrát nám osudné předkolo play-off. Do hlavní soutěže bude zařazeno 22 až 24 týmů, o zbývající místa svedou souboj týmy v kvalifikaci, která bude maximálně tříkolová. Podle rozpisu soutěže začíná první kolo kvalifikace 19.září tedy pouhé dva dny po finále ME mužů.

 

První kolo základní části se odehraje 10. a 11.října a čtrnácté kolo 6. a 7.února příštího roku. Hracími dny jsou jako vloni úterý a středa. Soutěž se přeruší kromě Vánoc ještě na konci listopadu, kdy je naplánováno první reprezentační okno a to bude po šesti kolech základní části. Do konce kalendářního roku bude odehráno 9 kol.

 

Ze základní části postupují první čtyři týmy do skupiny ROUND of 16, týmy, který skončí na 5. a 6.místě skupiny se „propadnou“ do FIBA Europe Cupu a týmy na 7. a 8.místě končí.

 

Ve fázi ROUND of 16 se první týmy utkají se čtvrtými, druhé se třetími. Které skupiny proti sobě budou stát, se určí losem a bude platit restrikce, aby se nemohla utkat dvě družstva, která proti sobě bojovala v základní skupině. Systém bude stejný jako vloni, tedy na dva zápasy a rozhodovat bude skóre. Utkání se budou hrát 6./7.března a 13./14.března.

 

Ještě na konci března (27./28.) začne čtvrtfinále. Čtyři týmy, vítězové soubojů 1.-4. z fáze ROUND of 16 se utkají proti vítězům soubojů 2.-3. s tím, že se opět bude hrát na dva zápasy a ve druhém utkání budou domácími ty týmy, které hrály v ROUND of 16 zápasy 1.-4. Druhé zápasy čtvrtfinále jsou na programu 3./4.dubna.

 

Poslední fází je FINAL 4, které se odehraje 4.května (semifinále) a 6.května (souboje o umístění). V této fázi už se bude jednat o přímou eliminaci, tedy jeden zápas.

 

Posledním datem, které by se mohlo hodit, je to nejdřívější. Losování Basketball Champions League se uskuteční v ženevském Domě basketbalu 11.července 2017.  

 
vloženo: 22.06.2017 21:30 / přečteno: 9747x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.