PŘIJEDE ŽLUTO-ČERNÝ ARIS

PŘIJEDE ŽLUTO-ČERNÝ ARIS

V úterý od půl sedmé večer budou naši hráči skládat reparát v Champions League. Do Nymburka přijede soupeř zvučného jména Aris Soluň a přiveze si s sebou hlučné fanoušky.

Aris Soluň je v řeckém basketbalu značka kvality, který se v posledních třech letech pravidelně umisťuje bezprostředně za řeckou hvězdnou athénskou (pireuskou) dvojicí Olympiakos - Panathinaikos. I z tohoto důvodu lze očekávat zajímavé utkání, které přinese bezesporu pěkně akce i kvalitní obranu. V prvním zápase BCL v této sezoně Aris ubránil doma Zielonu Góru na 64 bodech, méně dala jen Utena v Monaku. Pro náš tým má po prohře v minulém kole utkání mimořádný význam. Nikdo se nechce už v prvních dvou kolech BCL dostat pod tlak. Hráči i celý realizační tým věří, že se bude dařit a že si za vaší vydatné podpory připíšeme první letošní vítězství. Mimo jiné se čekají fanoušci žluto-černých a vzpomínka na loňské souboje fandění v hledišti musí lehce nahánět husí kůži. 

 

Aris Soluň nebo-li Aris Thessaloniki má velice dlouhou historii. Basketbalové sekce byla v klubu založena v roce 1922 a o osm let později obsadil Aris poprvé první místo v domácím mistrovství. Na další úspěch čekal Aris 49 let do roku 1979, kdy se stal podruhé mistrem Řecka a nastartoval asi nejslavnější část své historie. V roce 1979 totiž přichází do Soluně Řek Nick Gallis, narozený v USA řeckým emigrantům. Nick pak v klubu působí až do roku 1992. S Arisem nebo možná Aris s ním získal sedm mistrovských titulů v řadě počínaje rokem 1983. V sezonách 1985 až 1988 neprohrál v lize ani jeden zápas, což bylo 80 zápasů v řadě. I sám Nick se stal sběratelem trofejí. Posuďte sami. Osminásobný mistr ligy, sedmkrát vyhrál pohár, pětkrát byl MVP řecké ligy, jedenáctkrát v řadě nejlepší skórer řecké ligy (za dobu svého působení v Arisu neměl průměr na zápas méně než 30 bodů), osmkrát nejlepší střelec Euroligy. Číslo šest, se kterým Gallis v Arisu hrál, už na žádném jiném hráči tohoto klubu nenajdete. V roce 2013 bylo jeho číslo vyřazeno. Maximálně se velká replika vznáší u střechy haly soluňského klubu, která nese jeho jméno. 

 

V letech 1993 až 1996 klub finančně strádal a dozvuky se projevovaly až do roku 2002, kdy se v lize umísťoval spíše ve druhé polovině tabulky. V sezoně 2002/03 vyhrál Aris FIBA EuroCup Challenge. Za dobrou sezonu můžeme považovat ještě 2006-07, když skončil Aris na 2.místě po základní části. V posledních třech letech opět Aris Soluň míří k vyšším hladinám domácího mistrovství. V posledních třech letech bylo jeho konečnou stanicí semifinále.

 

Na evropské scéně dokázal Aris vyhrát tři různé poháry.  V roce 1993 FIBA Saporta Cup, o čtyři roky později FIBA Korać Cup a v sezoně 2002-03 FIBA EuroCup Challenge. Krom toho v roce 2006 skončil na druhém místě v ULEB Cupu, když ve finále prohrál s Dynamem Moskva. V sezonách 2006/07 a 2007/08 startoval v Eurolize a vždy se probojoval do fáze TOP 16. Od roku 2008 do roku 2012 pak byl Aris účastníkem Eurocupu a třikrát se probojoval do fáze TOP16. Do Eurocupu Aris zasáhl i v předminulé sezoně. V základní skupině obsadil 1.místo (7-3), ve druhé fázi však skončil na nepostupovém 3.místě. V minulé sezoně byl Aris v naší skupině BCL a nakonec skončil o příčku pod námi. Jeho pouť ve dalším kole ukončil francouzský Asvel, stejně jako nám Sassari.

 

Letošní soupiska Arisu se od té loňské liší diametrálně. Většina hráčů je nových, i když někteří nám neznámí nejsou, nový je i trenér. Na lavičku Arisu usedl Panagiotis Giannakis [Janakis], bývalý spoluhráč Gallise, sedminásobný mistr, MVP řecké ligy 1987, nejlepší střelec řecké ligy 1980. Jako trenér vedl především řecké týmy včetně Olympiakosu a řecké reprezentace. V posledních letech byl trenérem Limoges a čínské reprezentace. Jako trenér Maroussi v roce 2003 vedl tým také v Česku, když náš tým startoval ve FIBA EuropeCupu.

 

Trenér Janakis si do svého týmu vybral několik zajímavých hráčů. Soupisku Arisu tvoří převážně Řekové a k tomu je ve výběru 5 Američanů. Řečtí hráči mají většinou hodně zkušeností z mládežnických reprezentací. Například Flionis je mistrem Evropy U18 (2015) a U20 (2017), stejně tak jako jeho spoluhráč Christidis. Zkušení řečtí hráči mají často ve svém kariérním listu Olympiakos, například Vasilopoulos, ten tam hrál sedm let, Athinaiou z Olympiakosu před sezonou přišel. Mezi Američany zaujme Brent Petway, který rok strávil v Harlem Globetrotters, Kyle Weawer má zase za sebou 73 zápasů v NBA a potom celou řadu evropských destinací jako Belgie, Německo, Itálie a Polsko. Pamatovat si můžeme i Kwame Vaughna, vloni hráče Frankfurtu, který nám nasázel za německý tým ve dvou zápasech 31 bodů. 

 
vloženo: 16.10.2017 11:30 / přečteno: 7977x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.