MOZIAKA DROBNOSTÍ VYDLÁŽDILA CESTU DO PEKLA

MOZIAKA DROBNOSTÍ VYDLÁŽDILA CESTU DO PEKLA

V našem případě neplatí, že nevstoupíš dvakrát do jedné řeky. Přestože jsme byli 39 minut a 57 sekund ve čtvrtfinále, AEK svou poslední střelou strhl kormidlo dějin druhého ročníku BCL na svou stranu a po vítězství 93:82 zamířil do čtvrtfinále.

Je to až neuvěřitelné, že i v letošním roce nás od postupu do čtvrtfinále dělily dva body a od prodloužení jeden bod a scénář zápasu byl tomu minulému utkání se Sassari velice podobný. Stejně jako vloni jsme naději ztratili až v samotném závěru. Tehdy jsme však museli dohánět dvaadvacetibodovou ztrátu z prvního zápasu, tentokrát stačilo jen neprohrát o více než devět bodů.

 

Ve středu nám velké množství drobných nedostatků vydláždilo cestu do pekla. Už od začátku bylo vidět, že AEK to s cestou k vítězství v Nymburce myslí vážně, přesto jsme dokázali každou snahu, kdy se náskok z prvního zápasu téměř eliminoval, srazit opět do bezpečných vod. Jenže AEK na rozdíl od prvního zápasu podstatně lépe střílel. Hned v první čtvrtině dokázal Larentzakis poslat do našeho koše tři trojky a další osudovou chybou bylo, že jsme nedokázali zastavit Harrise, který si v Nymburce otevřel střelnici. On byl tím stejným hráčem jako Kendrick Ray v Athénách. I kdyby vystřelil poslepu zády ke koši, tak by proměnil. Jeho výkon raketově vystoupal ve třetí čtvrtině. V první měl na svém kontě 2 body, v poločase šest, ale ve třetí byl v podstatě jediným střelcem AEK. Z dvaadvaceti bodů mělo podpis Harrise 17 z nich a dalších 13 přidal v poslední čtvrtině. Celkem 36!  

 

Dalším kamínkem do mozaiky pekelné cesty byly ztráty. Jednak jsme jich měli dohromady patnáct, to bylo dvakrát více než soupeř, ale pět jich přišlo v poslední čtvrtině, z toho čtyři v posledních čtyřech minutách v čase, kdy se lámal chleba. Další zajímavé číslo statistik ukazuje počet útočných doskoků. Soupeř nám dovolil pod košem doskočit 21 míčů!!! (AEK jen pět), přesto to na vítězství nestačilo. Jeden z pěti útočných doskoků AEK vedl minutu a půl před koncem k trojce Vasilopoulose, hráče, který do té doby ani jednou nevystřelil, teď ale upravil na 80:88.   

 

Cesta byla vydlážděna i celkově špatným procentem úspěšnosti z čáry trestných hodů. Zatímco hosté z 15 nařízených trestných hodů proměnili 14, nám šestnáct šestek přineslo bodů devět. O významu dvou neproměněných šestek 16 sekund před koncem je škoda mluvit. Je vidět, že nervozita může ovlivnit jakéhokoliv hráče bez ohledu na jeho zkušenosti.

 

Utkání se od samého počátku nevyvíjelo pro nás špatně, stále jsme mohli žít z náskoku, který jsme si výbornou hrou vybudovali v Athénách. Nicméně se stále ukazovalo, že AEK nepřijelo do Nymburka bez vidiny naděje na postup dál. Byli koncentrovanější než naši hráči, ztratili míč pouze jednou, my pětkrát. Díky tomu dokázali vzít o dvě střely více, ale protože skórovali častěji z perimetru, byli v podstatě po celou první čtvrtinu ve vedení. V jednu chvíli to bylo až o 6 bodů (11:17), ale ještě do konce čtvrtiny jsme dokázali snížit manko na jediný bod.

 
Petr Benda

Jenže hosté nás ve druhé čtvrtině do vedení znovu nepustili. Stále byli aktivnější a stále si udržovali vyšší procento úspěšnosti střelby. Sice jsme si dokázali pomoci deseti útočnými doskoky, ale ty jen mírnili nepřesnou střelbu. Navíc do psychiky týmu, ale i do hry, zasáhlo odstoupení Petra Bendy, který se po jednom vzdušném souboji doslova odplazil z palubovky. Bylo jasné, že to není dobré. Petr už se zraněnou achillovkou do utkání nenastoupil a celý druhý poločas sledoval v civilu. Jak dlouho nám bude náš pivot chybět, záleží nyní na komplexním vyšetření, ale v řádu dnů to nebude. Minutu a půl před koncem prvního poločasu jsme se propadli do největšího manka v zápase. Po Hunterově koši jsme prohrávali o osm bodů 34:42. Ovšem po trojce Kendicka Raye hned z následujícího útoku se nám ulevilo. A když Kendrick z dalšího útoku přidal z levého rohu druhou trojku, zapůsobilo to jako balzám na duši. Hlavně jsme utekli z pásma ohrožení.

 

Trojka Vojty Hrubana s faulem na úvod druhého poločasu nás po dlouhé době dostala do vedení 44:42, ale po patnácti sekundách bylo vyrovnáno, skóroval poprvé (a rozhodně ne naposledy) čarostřelec Harris. Nicméně jsme po většinu času třetí čtvrtiny byli ve vedení my. Ve 25. minutě dokonce o 5 bodů a po chvíli po smeči Vojty Hrubana o sedm (54:47). I nadále jsme si udržovali AEK od těla a po trojce Vojty jsme vedli 64:56. Do konce utkání chybělo 11,5 minuty a náš kumulovaný náskok byl v tom čase 18 bodů. Hosté se ještě do konce třetí čtvrtiny přiblížili na čtyři body (68:64).

 

Začala poslední čtvrtiny a začala dunkem Jamese, na kterého naše obrana zapomněla, a pro mohutného pořízka to byl asi nejsnadnější koš zápasu. Extrémně těžká střela Vojty Hrubana v časové tísni znamenala návrat čtyřbodového vedení. Jenže trojka s faulem Harrise znamenala vyrovnání na 70:70. Vedení nám mohl vrátit Peterka, ale volná trojka se zastavila jen na obroučce a z následného útoku se opět trefil Harris, byť proti obraně se nedalo nic vytknout. Po krátkém festivalu neproměněných akcí, přišla chybná přihrávka Gena a rychlý protiútok Puntera 70:74. Pak přišel faul na trojku střílejícího Kendricka, který všechny šestky proměnil. Po umrněném koši Šakoty, přišla trojka Bočiho a vyrovnání na 76:76. Škoda, že jsme zisk Pavla Pumprly nedokázali využít více než jedním bodem z čáry trestných hodů. Ještě čtyři a půl minuty před konce zápasu bylo vyrovnáno 79:79. Šest bodů Harrise znamenalo vedení AEK o 6 bodů 85:79 a stav nejvyšší nouze. V poslední minutě upravil Green na 80:90 a to znamenalo prodloužení. Naše body dal Ray a do konce zápasu chybělo 34 sekund. Hosté svůj útok neproměnili a přesně 16 sekund před koncem faulovali Pavla Pumprlu. Ten mohl z čáry trestných hodů v podstatě rozhodnout. Jenže ani jednu jeho střelu koš nepřijal. Dvakrát dopadl míč na zadní obroučku. Poslední útok vedl Green, najížděl do koše, a pokud by proměnil, šlo by se do prodloužení. Jenže on v první okamžik nepochopitelně hodin míč dozadu na Puntera a ten trojkou rozjásal hlouček fanoušků AEK. Do konce zápasu zbývalo 2,87 sekundy. Navždy nezodpovězenou otázkou zůstává, proč jsme nepřerušili poslední útok AEK faulem, když jsme měli jen tři týmové. Poslední akci po time outu hosté ubránili bez použití faulu a těžká střela Kendricka se sice opřela o obroučku, ale do koše nepadla. Konec…, smutek…, vyřazení,…

 

Body: Ray 18, Hruban 15, Bohačík 13, Lawrence 11, Peterka, Davis a Kříž po 6, Pumprla 5, Vyoral 2 - Harris 36, Šakota a Lazentzakis 11, Punter 9, Hunter 8, James 6, Mavroeidis 4, Vasilopoulos a Xanthopoulos 3, Green 2, střelba za 2 body: 42/20:42/23, trojky: 34/11:27/11, TH: 16/9:15/14, doskoky: 51:30 (útočné 21:5), asistence: 16:16, ztráty: 15:7, zisky: 5:8, fauly: 18:20, čtvrtiny: 21:22, 19:20, 28:22, 14:29

    
 
 
 
vloženo: 14.03.2018 08:52 / přečteno: 8315x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.