LIETKABELIS, NÁŠ DALŠÍ SOUPEŘ

LIETKABELIS, NÁŠ DALŠÍ SOUPEŘ

Zítra v úterý od půl sedmé nastoupíme v Nymburce k dalšímu utkání Basketball Champions League. Soupeřem bude litevský Lietkabelis Panevežys s Robertasem Kuncaitisem jako asistentem trenéra.

V 10.kole BCL nás čeká utkání, které je potřeba bezpodmínečně vyhrát, pokud si chceme udržet ještě alespoň teoretickou naději na postup do play-off. Tam už bohužel mají náš osud ve svých rukách i ostatní týmy. Ve hře je ale stále účast ve vyřazovacích bojích FIBA Europe Cupu. Postupová místa do této části jsou jen jednu výhru před námi. „Už od návratu po vánočních svátcích se na tento zápas připravujeme. Připravili jsme nějaké nové akce, které jsme během zápasů proti Ústí a Hradci vyzkoušeli. Uvidíme, kolik jich zařadíme do zápasu proti Lietkabelisu,“ řekl před zápasem kapitán Pavel Pumprla. Už utkání v Athénách před Vánoci ukázalo, že naše obrana dokáže být velice účinná a pro obranu po celém hřišti máme dostatečný fyzický potenciál.

 

Proti Lietkabelisu máme v tabulce vzájemných zápasů jen ten z aktuální sezony. Ani v něm jsme vůbec nebyli bez šancí. Ve třetím kole bojovaly oba týmy o svoje první vítězství a v prvních 17. minutách jsme k němu měli blíž my. Vedli jsme až o 12 bodů, ale ještě do konce prvního poločasu domácí sedm bodů ubrali. Obrana domácích po změně stran přidala na intenzitě, nedokázali jsme ubránit zkušeného Jasaitise, který nám sázel jednu trojku za druhou. Po jedné z nich vedl Lietkabelis už o 14 bodů a dvouciferné vedení si také nenechal vzít.

 

Abychom byli v případné tabulce týmů na pátém až osmém místě v plusu, je potřeba zvítězit co největším rozdílem. Podle aktuálního vývoj ve druhé polovině tabulky, kde jsou všechny čtyři týmy v rozmezí jedné výhry, bude pravděpodobně skóre hrát velice důležitou roli. S Dijonem máme bohužel negativní bilanci 22 bodů, po dvou prohrách o 11 bodů. Jedenáct bodů v mínusu jsme i s Lietkabelisem. „Nejdříve musíme myslet na výhru, pak na bodový rozdíl,“ ví Pavel Pumprla.

 

Litevský tým v domácí lize bojuje aktuálně na 4.místě se ztrátou šesti vítězství na vedoucí Žalgiris. Sedm proher v domácí lize znamená tříbodovou ztrátu i na třetí Lietuvos Rytas. V posledních třech kolech domácí soutěže Lietkabelis prohrál. Těsně před Vánoci s Rytasem, ale mezi svátky i s týmem Dzukija a v sobotu doma s Prienu. Poslední dva soupeři jsou v litevské lize na sedmém resp. osmém místě. Svědčí to o poklesu formy?

 

Soupiska týmu Lietkabelis Panavežys je ryze evropská. Jediným hráčem narozeným mimo Evropu je Jamar Wilson, ten však získal finské občanství a dokonce reprezentuje Zemi tisíce jezer v kvalifikaci o světový pohár v Číně. Další mimolitevští hráči se rekrutují především ze států bývalé Jugoslávie. Ikonou týmu hostů je Simas Jasaitis, v šestatřiceti to je nejstarší hráč soupeře. Není bez zajímavosti, že je přesně o jeden den mladší než naše ikona Petr Benda. Oba se narodili na jaře roku 1982, Petr pětadvacátého a Simas šestadvacátého. Jasaitis je také neužitečnějším hráčem Lietkabelisu, který doručuje téměř deset bodů na zápas a k tomu má 4,7 doskoků na utkání. Téměř vůbec neztrácí míče. Jeho průměr ve ztrátách je 0.6, nejméně ze všech. Nejvíce se o body stará Kulvietis (11,0) a nově příchozí Kariniauskas (10,3 ve třech zápasech). Čtvrtým nejlepším střelcem je další Litevec Valinskas (9,7).

 

 

Litevský klub, který za své jméno vděčí místnímu výrobci kabelů, byl založen v roce 1964. V letech 1978 až 1986 startoval klub ve druhé lize SSSR. V roce 1993 byl jedním z osmi zakládajících členů litevské ligy. V roce 1996, po třech dekádách podpory firmy Liet kabelis měnil klub svoje jméno, až se zase firma Liet kabelis vrátila zpátky v lednu 2012.

 

Za Lietkabelis nastupovalo i několik známých hráčů jako Kazlauskas, Kurtinaitis, Kestutis Kemzura, kteří se pak stali známými trenéry. V kádru byli Gintaras Einikis nebo bratři Lavrinovičové.

 

V samostatné litevské lize se klub pohyboval spíše ve druhé části tabulky, z čehož vybočila jen sezona 2006/07, kdy skončili pátí. Největšího úspěchu dosáhl Lietkabelis v předminulé sezoně, když skončil na druhém místě. V tomto roce si také klub zahrál Eurocup, ve kterém postoupil ze základní skupiny do dalšího kola. Tam už jeho cesta skončila. O rok později, tedy v minulé sezoně, se Lietkabelis umístil v lize na čtvrtém místě, rovněž startoval v Eurocupu, ale tentokrát obsadil páté, první nepostupové, místo. Mezinárodní zkušenosti, pokud klub nestartoval v Eurocupu, sbírali v Baltické lize, kde největšího úspěchu dosáhli v sezoně 2015/16 ziskem bronzových medailí.

 
vloženo: 07.01.2019 08:40 / přečteno: 6048x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.