POSTUPOVÁ MATEMATIKA

POSTUPOVÁ MATEMATIKA

Čas, kdy už se blíží rozhodnutí o postupujících týmech ze základní skupiny, se počítá, jaká je postupové šance týmů. Zbývají odehrát dvě kola. Tým Ventspilsu je v už mimo postupové šance, protože zatím nevyhrál ani v jednom zápase a dva týmy před ním Bamberg a Biella mají tři vítězství, a proto je bodově už nemůže dostihnout. 

Pokud vše dopadne v posledních dvou kolech podle papírových předpokladů a našich přání – tedy my vyhrajeme nad Biellou, Bamberg doma nad Ventspilsem a v posledním kole Biella porazí doma Bamberg a my venku Ventspils, budou mít týmy na prvním a třetím místě shodný počet šesti bodů. Potom bude rozhodovat celkové skóre ze zápasů těchto tří týmů (viz následující tabulka)

tabulka odehraných zápasů 

Za předpokladu našeho vítězství v Lotyšsku nám stačí k jistotě postupu devítibodové vítězství nad Biellou. Proč? V případě vítězství o 9 bodů budeme mít na svém kontě rozdílu ve skóre +1 bod a Biella –10 bodů. Tedy budeme na druhém postupovém místě protože Bamberg bude mít +9 a jeho utkání 5.ledna proti Ventspilsu na tom nic nezmění. V posledním kole bude mít Biella šanci poprat se o postup. Nejbližším soupeřem, kterého bude muset předstihnout v rozdílu ve skóre bude náš tým (Biella –10, Nymburk +1), ale protože hraje s Bambergem (+9), budou se body Bielly odečítat od náskoku Bambergu a „přibližování“ obou týmů bude dvakrát rychlejší. Proto pro postup musí Biella vyhrát nejméně o 10 bodů. V tomto případě se nám sice v rozdílu ve skóre nevyrovná (Nymburk +1, Biella 0), ale Bamberg bude mít v rozdílu ve skóre už –1 a tím pádem je ze hry o postup venku.

Pokud bychom nad Biellou vyhráli o větší bodový rozdíl než devět, navyšuje se jen pro postup Bielly výše jejího vítězství nad Bambergem v posledním kole, pro nás už to v podstatě nic neřeší.

Pokud bychom porazili Biellu nižším bodovým rozdílem než devět, budou mít náš eventuální postup v rukou Biella a Bamberg. Například při našem vítězství nad Biellou o 7 bodů a vítězství Bielly o 9 bodů, bude mít Nymburk v rozdílu –1, Bamberg 0 a Biella +1 a postupují oba naši soupeři. Ovšem pokud by Biella vyhrála o 11, srazí do nepostupových vod Bamberg (rozdíl ve skóre: Nymburk –1, Biella +3, Bamberg –2). V případě vítězství Bielly pouze o 6, bude mít Nymburk v rozdílu –1, Bamberg +6 a Biella –2 a postupuje Nymburk a Bamberg. Takto lze kombinovat dál a dál.

Nejkurióznější situace by nastala, pokud bychom my vyhráli o 8 bodů a Biella doma o 9 bodů. Tím by všechny týmy kromě rovnosti bodů měli také stejný bodový rozdíl nula. Potom by se uplatnilo další kritérium postupu a to je bodový rozdíl ze všech zápasů, které všechny tři týmy v základní skupině ve všech zápasech získaly.

Protože možností a kombinací je moc a moc, bude ideální vyhrát nad Biellou o devět, porazit Ventspils a těšit se na další soupeře. 

Pokud jste opravdovými fanoušky basketbalu a chcete v České republice vidět ještě další tři zápasy s kvalitními evropskými týmy, přijdete nás v úterý 5.ledna od 18:00 hodin do pardubické Arény povzbudit.



Obrázek


 
vloženo: 27.12.2009 10:17 / aktualizováno: 27.12.2009 13:17 / přečteno: 14680x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.