SLÁVA ŠÍP - LEGENDÁRNÍ ROZEHRÁVAČ

SLÁVA ŠÍP - LEGENDÁRNÍ ROZEHRÁVAČ

Jaroslav Šíp stopatnáctinásobný reprezentant Československa a pětinásobný mistr Československa je dalším pozvaným hráčem patřícím k legendám Orbisu Praha i reprezentace. Jeho rozehrávačské schopnosti a střelba byly známé i za hranicemi. Jak vedl svůj tým na hřišti, tak ho často vedl i na střídačce.  

 
šípCo zůstává ve vzpomínkách na slavné období Orbisu?

Byli jsme výborná parta. Šest z nás dvanácti bylo v reprezentaci. O tom, že jsme byli velcí přátelé svědčí i to, že se po 50 letech dokážeme sejít. Na Orbisu se hrál dobrý basket, měli jsme svoje publikum a atmosféra zápasů byla opravdu příjemná.

Byli jste mistři, hráli jste evropský pohár. Jaké byly podmínky v podstatě ve špičkovém klubu československé ligy?

Podmínky byly podobné ve všech týmech – práce a basket. Já si vzpomínám na zápasy na Slovensku. V té době jsem učil na vysoké škole ekonomické a v sobotu jsme hráli ve Svitu, v neděli v Košicích a cestovali jsem vlaky. Vrátili jsme se v 6 ráno a od půl osmé jsem učil. Učil jsem do jedné a odpoledne byl takový „přátelský“ trénink. Pokud jsme odjížděli na evropské poháry, znamenalo to, že se za mě muselo od úterý do pátku suplovat. To si teď nikdo ani nepředstaví.

Proč jste se rozhodl pro Orbis?

Když jsme odcházeli z ÚDY, na Orbisu pracoval Bohouš Rylich. Svatopluk Mrázek, tehdejší úspěšný trenér žen, byl šéf katedry a znal se se mnou. On byl také prvním našim trenérem a získali jsme pod jeho vedením titul.

Co vás hnalo k výborným výsledkům?šíp karikatura

Hnací sílou bylo to, že se o nás hodně povídalo a nadstavbou to byla možnost jako klub vyjet do zahraničí. Zahraniční kluby nás braly, vyhrávali jsme turnaje ve Francii, Itálii, Belgii. Jako klub jsme byli silní. Český basket té doby byl na vynikající úrovni.

Proč se v letech slávy Orbisu měnil kádr všech ligových týmů tak málo?

Nebylo proč přestupovat. Že by někdo za stejných podmínek, tedy zas nic, šel hrát z Orbisu do Sparty?! nic takového. Mančafty se držely pohromadě. 



 
vloženo: 01.01.2010 22:33 / přečteno: 14722x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.