MULI KATZURIN: STÁLE JE CO ZLEPŠOVAT

MULI KATZURIN: STÁLE JE CO ZLEPŠOVAT

Na Nový rok se objevilo na serveru Probasketu hodnocení našeho klubu ústy generálního manažéra Šimečka, hlavního trenéra Katzurina, kapitána týmu Sokolovského a člena FanClubu Šmída. Níže se můžete článek přečíst i na našem webu.   

shrnutí po 19. kole MNBL názory a postoje k dosavadnímu vývoji soutěže a budoucnosti z celku našeho ligového suveréna a šestinásobného mistra republiky jsme získali od generálního manažera Rudolfa Šimečka, trenéra Muliho Katzurina a zeptali jsme se i kapitána Ladislava Sokolovského a jednoho z členů fanklubu. 

Nymburk tak jako v předchozích sezónách suverénně kraluje naší nejvyšší soutěži. To platí i přes porážku ve 20. kole na palubovce Prostějova, která je mimo rámec tohoto hodnocení, neboť všechny rozhovory byly uskutečněny před zmiňovaným utkáním. Za devatenáct kol Nymburk neokusil hořkost porážky a v některých zápasech přehrával své soupeře rozdílem několika tříd.

V průběhu podzimu odehráli hráči nymburského celku řadu zápasů, ve kterých obtížně hledali motivaci k plnému nasazení. V úvodu sezóny je potkala neočekávaná situace, když s Kolínem zvítězili o pouhé dva body ve druhém prodloužení. Svěřenci někdejšího trenéra Nymburka, Predraga Benáčka, byli svým lodivodem výborně připraveni a zaskočili Katzurinův soubor precizní zónovou obranou, na kterou se těžko hledal recept k překonání, zvláště když se přidala nepříliš úspěšná střelba z větší vzdálenosti.
Velmi pěkné, vyrovnané střetnutí, odehrál Nymburk v první čtvrtině soutěže také s Prostějovem. Další favorit soutěže, Nový Jičín, na palubovce nymburského Sportovního centra příliš neuspěl. V dosud odehraných odvetách byl proti suverénu soutěže "nejúspěšnější" tým ze sousedního města, Poděbrad, který mistra i přes úzký kádr dokázal na své specifické palubovce potrápit. V ostatních utkáních ligy náš jediný zástupce v Eurocupu kráčel vždy více či méně suverénně k vítězství, kterých již dokázal v průběhu podzimu nashromáždit rovnou stovku, pokud jde o domácí zápasy, v nepřetržité řadě.
V již zmiňovaném Eurocupu si Nymburští nevedou také špatně, a pokud vyhrají obě zbývající utkání (doma s Lauretana Biella a venku s BK Ventspils), neměl by jim postup do další fáze soutěže uniknout. Kromě obou vítězství je vzhledem k situaci a předpokládanému vývoji v tabulce třeba, aby Lauretana odjela s minimálně devítibodou porážkou. To zajistí v případě vítězství ve Ventspils Nymburku postup bez ohledu na výsledek utkání Biella - Bamberg.
 
V rámci hodnocení jsme, jak uvádíme v úvodu, požádali o rozhovor čtyři osoby spojené s nymburským celkem.
 
Jako prvního jsme oslovili generálního manažera Rudolfa Šimečka.
ProBasket: Jak hodnotíte dosavadní výsledky v probíhající sezoně a jak jste spokojeni s postavením týmu?
J.Š.: "Tak pokud se týká MNBL, je naše pozice jasná, myslím, že můžeme být spokojeni jak s umístěním tak s výsledky. Zatím jsme se vyvarovali slabších chvilek, snad kromě zápasu v Kolíně. Přivítali bychom, kdyby nás naši soupeři trochu více "proháněli". V Eurocupu si zatím držíme relativně slušnou výchozí pozici pro postup mezi TOP16 díky 2 domácím výhrám. Bude to ale v tak vyrovnané skupině, jako je naše, velmi těžké. Zcela upřímně říkáme, že pokud bychom nepostoupili po třetí za sebou, bylo by to pro nás zklamání."

ProBasket: Co Vás z pohledu Vašeho týmu překvapilo pozitivně a co negativně?

R.Š.: "Naštěstí těch pozitiv je více než negativ. Možná nám trochu chybí nějaký vůdce týmu, který by tým dokázal zdravě vyhecovat a v kritických chvílích na sebe brát zodpovědnost, vyvažuje to ale zase velká vyrovnanost hráčů a tím horší čitelnost našeho týmu pro soupeře. Příjemným překvapením bylo, že jsme byli schopni konkurovat v přípravě euroligovým týmům, i když výsledky v přípravě je třeba brát s rezervou. Vyloženě negativního nebylo nic, jen se spíše potvrdily některé obavy jako třeba  v porovnání s našimi soupeři trochu menší konkurenceschopnost v podkošové sestavě v rámci Eurocupu."

ProBasket: Jaký je Váš názor na kvalitu nejvyšší soutěže, je lepší než v předchozích letech, je konkurenceschopná v Evropě?

R.Š.: "Musím bohužel konstatovat, že úroveň domácí soutěže je pro mne osobně zklamáním, úroveň se spíše vyrovnala ve špičce a ve středu tabulky, ale některé týmy jsou doslova propadák. Je to ale všechno z valné většiny způsobeno finanční situací, která obecně ve sportu není dobrá a bohužel mám i pocit, že některým našim ligovým trenérům tzv. ujíždí vlak. K tomu ještě fakt, že počet kvalitních domácích i zahraničních hráčů stagnuje nebo má spíše klesající tendenci. Z těchto pohledů se mi zdá, že nůžky úrovně mezi naší ligou a evropskými soutěžemi se rozevírají."

ProBasket: Myslíte, s ohledem na finanční možnosti a kvalitu hráčů dostupných na trhu, že je reálné soutěž rozšířit na 14 účastníků tak, aby to bylo smysluplné? Nebude to znamenat jen další utkání podobná těm s Vyšehradem?

R.Š.: "Já tu možnost rozšíření vítám. Samozřejmě se může opakovat situace jako s Vyšehradem, ale na druhé straně si myslím, že některé týmy v 1.lize mají dobře našlápnuto do budoucna (Plzeň, Jindř.Hradec, Chomutov) a že by jejich případná účast v MNBL nemusela nutně znamenat další pokles úrovně soutěže. Samozřejmě rozšíření musí být spojeno se změnou hracího systému MNBL ale nutně i 1.ligy. Bude to také kromě jiného příležitost pro řadu mladých perspektivních hráčů najít uplatnění v nejvyšší soutěži. V neposlední řadě je třeba mít na paměti marketingový zájem partnerů soutěže o co nejširší "zásah" zejména v regionech, kde zatím MNBL není. A také geograficko-politickou situaci z pohledu krajů-hejtmanství. Ale to už je spíše otázka na vedení naší federace, kde si myslím má zejména pan předseda tuto věc velmi dobře promyšlenou a s detaily a celkovou strategií přijde předpokládám na jaře 2010. Z těchto pohledů vidím rozšíření ligy positivně i když do budoucna bude třeba provést ještě řadu úprav. Tak abychom se přiblížili ekonomicky, organizačně i sportovní úrovní vyspělé basketbalové Evropě. Faktem pro mne je, že pokud se věci nezmění a nepohnou a budeme setrvávat jen v zaběhlých posicích, tak se od té Evropy budeme jenom vzdalovat."
ProBasket: Jak hodnotíte ligové návštěvy doma i na venkovních zápasech, lze něco udělat pro vyšší návštěvnost?

R.Š.: "Slabá návštěvnost zejména na domácích utkáních nás samozřejmě trápí dlouhodobě a nejsme s ní smířeni. Vyzkoušeli jsme, bohužel s malým účinkem, už kdeco, ale zásadní změnu to nepřineslo. Zakopaný pes je v tom, že za prvé je Nymburk malé město a na basketbal chodí stále ti stejní lidé, ale zejména v tom, že kromě pár jednotlivých utkání (PlayOff) se toho při našich utkáních příliš neděje, výsledky jsou dané předem, otázkou vždy jen zůstává jaký bodový příděl si náš soupeř odveze. A to lidi moc nezajímá. Chtějí drama, napětí, nečekané věci. A to jim bohužel nejsme schopni sami nabídnout. Záleží to hodně na úrovni našich soupeřů. Pak by ještě přišly na řadu další faktory jako úroveň domácí haly, zázemí pro diváky atd. Ale až ve 2.řadě. Proto tak usilujeme o účast v Adriatické lize, protože jsme přesvědčeni, že kromě jiného by nám tato soutěž vrátila diváky do ochozů a to nejen ty přímo z Nymburka. Ono už s námi moc nebaví hrát ani naše soupeře, zejména ty z 2.poloviny tabulky, a to se třeba odráží i na sestavách těchto týmů, v jakých přijíždějí svá utkání v Nymburce doslova jen z povinnosti odehrát a raději šetřit své opory."

 
Dále jsme se zeptali trenéra Muliho Katzurina.

ProBasket: Jak hodnotíte výkony Vašeho týmu v dosavadním průběhu ligy?

M.K.: "Myslím, že vcelku hrajeme basketbal dobré úrovně, v mnoha zápasech hrajeme dobrou obranu, hráči předvádí odhodlání a vysokou motivaci, takže samozřejmě doposud mohu být spokojený s našimi výsledky."

ProBasket: Jste spokojen s postavením v tabulce, odpovídají výsledky kvalitě kádru?

M.K.: "Nemůže to být lepší než být první, zatím jsme neztratili ani jediný zápas. Pro mě to ale není jen o prvním místě, je to také o kvalitě zápasů, takže pochopitelně jsem spokojený."

ProBasket: Kdo z hráčů Vás překvapil pozitivně a kdo negativně?

M.K.: "Nechci mluvit o negativních věcech, protože chci zůstat pozitivní. Takže z těch pozitivních je to nově příchozí Pumprla. Pro mě to bylo velmi dobré a pozitivní překvapení, Pavel se dostal na dobrou úroveň mnohem rychleji, než jsem předpokládal."

ProBasket: Jak se díváte na výsledky soupeřů a kvalitu ligy, překvapil Vás někdo?

M.K.: " Myslím si, že rozdíl mezi horními čtyřmi týmy tabulky a zbytkem je větší, než byl v loňském roce, takže v tuto chvíli jsou čtyři celky, které dominují tabulce, možná že Pardubice do toho ještě vstoupí, zbytek ligy je více či méně otevřená záležitost, otevřená situace."

ProBasket: Myslíte, s ohledem na finanční možnosti a kvalitu hráčů dostupných na trhu, že je reálné soutěž rozšířit na 14 účastníků tak, aby to bylo smysluplné? Nebude to znamenat jen další utkání podobná těm s Vyšehradem?

M.K.: " Myslím si, že to je jen o finanční situaci těch dvou týmů, které by přišly do ligy, pokud ty týmy budou na stejné finanční úrovni jako Vyšehrad, tak to vůbec nemá smysl. Pokud ty dva týmy budou mít nějaký rozumný rozpočet, neznamená to nutně vysoký, ale rozumný, tak si myslím, že by to byla vítaná záležitost, protože by se otevřela nová místa pro nové české hráče. Rád bych k tomu podotkl to, že pokud v lize hraje tým jako je Vyšehrad, tak tím liga hodně ztrácí na své reputaci. Nesmíme se na ligu dívat jen z našeho uzavřeného pohledu České republiky, musíme se dívat i zvenku, protože česká liga je sledovaná ze zahraničí, hrají tady cizí hráči, američtí hráči, kteří o lize vypráví svým přátelům, podávají reference na českou ligu a z takovýchto utkání, která hrajeme s Vyšehradem, si neudělají dobrý obrázek. Myslím si, že je na zvážení vedení ligy, jestli takovéto zápasy mají přínos právě pro reputaci naší soutěže ve světě."

ProBasket: Co chybí Vašemu týmu, co je třeba zlepšit?

M.K.: "Vždycky je co zlepšovat, samozřejmě začnu u obrany, tam je vždycky co vylepšovat, rádi bychom taky zlepšili hru hráčů bez míče, chceme také zlepšovat přechod do útoku. Více či méně, z pohledu ligových zápasů je pro nás důležité vytvořit hráčům takovou atmosféru, aby byli dostatečně agresivní a chtěli opravdu hrát každý zápas a každý zápas vyhrávat a ukázat tak svou dominanci v lize."

 

Ke slovu se dostal i kapitán týmu Ladislav Sokolovský.

ProBasket: Jak jsi spokojen s postavením týmu a předváděnou hrou?

L.S.: "S postavením družstva to asi lepší v lize být nemůže a hra má samozřejmě někdy mezery, ale po váhavem začátku je to myslím chvalitebné. Uvidíme, jak to bude vypadat po svátcích..."
ProBasket: Je něco, co by bylo třeba zlepšit z pohledu týmu a z pohledu jednotlivců?

L.S.: "Vždy je co zlepšovat. Ale to je spise otázka pro trenéry."

ProBasket: Kdo Tě v dosavadním průběhu ligy překvapil z hlediska výkonnosti, ať už pozitivně či negativně?

L.S.: "Myslím, že jediné takové spíše negativní překvapení byly výkony Ostravy, ale s postupem času se začínají prosazovat a myslím, že ještě mají celkem slušnou šanci se propracovat do play-off."

ProBasket: Myslíš, s ohledem na finanční možnosti a kvalitu hráčů dostupných na trhu, že je reálné soutěž rozšířit na 14 účastníků tak, aby to bylo smysluplné? Nebude to znamenat jen další utkání podobná těm s Vyšehradem?

L.S.: "Myslím si, že Vyšehrad je trošku výjimka. Rozhodli se jít cestou dát šanci mladým hráčům. Třeba by sehnali daleko více peněz než mají teď, ale prostě chtějí dát šanci svým odchovancům. Myslím, že v 1.lize je několik adeptů, kteří by na ligu sehnali minimálně stejně peněz jako třeba Poděbrady. Jindřichův Hradec, BK Chomutov, Plzeň jsou celky, které by se v lize určitě neztratily."

ProBasket: Co říkáš na diváckou kulisu v lize na Vašich domácích zápasech a venku?

L.S.: "Určitě hrajeme radši před domácí diváckou kulisou, ale samozřejmě i zápasy venku mají své kouzlo. Někdy je úsměvné poslouchat na lavičce některé diváky, kteří samozřejmě stojí za domácím družstvem (úsměv), ale dovede to celkem někdy i pořádně nabudit. Jinak si celkově myslím, že se návštěvnost zvětšuje, což je pro basketbal jenom dobře."

 

Na závěr jsme oslovili Petra Šmída, dlouholetého aktivního člena fanklubu.

ProBasket: Jak jsi spokojen s postavením Tvého týmu v tabulce ligy?

P.Š.: "S postavením v tabulce musím být spokojen, kdybych nebyl, tak si o mně myslíš že jsem blázen (úsměv)."

ProBasket: Co myslíš, že by se mělo vylepšit z hlediska hry?

P.Š.: "Vylepšil bych styl směrem dopředu pro větší atraktivitu hry pro diváky. Obrana je sice účelná, ale není tak zábavná jako útok a střelba..."

ProBasket: Myslíš, s ohledem na finanční možnosti a kvalitu hráčů dostupných na trhu, že je reálné soutěž rozšířit na 14 účastníků tak, aby to bylo smysluplné? Nebude to znamenat jen další utkání podobná těm s Vyšehradem?

P.Š.: "Ligu bych nerozšiřoval, ba naopak zúžil. Co nám dávají zápasy jako s Vyšehradem? Nic. Uvítal bych více zápasů s Novým Jičínem, Prostějovem a Děčínem nebo Pardubicemi.. Několikrát za sezónu."

ProBasket: Který tým Tě v této sezoně svou hrou překvapil?

P.Š.: "Překvapil mě tým Prostějova, a to hlavně svým týmovým pojetím, které v minulých sezonách bylo hodně slabé."

ProBasket: Co říkáš na diváckou kulisu a návštěvnost v domácích a venkovních zápasech?

P.Š.: "Divácká kulisa? Slabé, co chtějí lidé víc? V hale je teplo, zábava, tak proč sedí doma u televize a slaboduchých seriálů? Ale zase se vrátím k zúžení ligy, podívej se na návštěvu zápasů týmů v popředí tabulky, bývá vyprodáno (nemyslím u nás v Nymburce), tak proč nehrát s těmito soupeři častěji?"

Zdroj: www.probasket.cz
 
 
vloženo: 02.01.2010 15:01 / přečteno: 13369x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.