POSTUP NENÍ NEREÁLNÝ

POSTUP NENÍ NEREÁLNÝ

říká bývalý kouč Nymburka Michal Ježdík, kterého jsme před zápasem se španělským týmem v Bilbaa oslovili několika otázkami. Michal Ježdík spatřuje naše šance především ve formátu soutěže, která podle jeho slov nahrává spíše týmům, které nejsou v sérii favorizovány. Michal Ježdík sleduje španělskou ligu velice podrobně, zúčastnil se stáže v této nejkvalitnější evropské lize, a tak může hovořit z vlastní zkušenosti. Pro zajímavost. Michal Ježdík se se současným trenérem Bilbaa střetl jako trenér. To když Katsikaris trénoval petrohradský tým v FIBACUPu.    

Mohl byste představit španělský tým z Bilbaa?

Předně je to tým ACB ligy, která je nejlepší ligou v Evropě. Bilbao nemělo dobrý vstup do sezony. Byl to pro klub tvrdý dopad po euforii posledních tří let, kdy hrál tým velice stabilně. Během sezony odešel trenér Vidoretta, který stál za obrovským úspěchem tohoto klubu v posledních letech. S příchodem nového trenéra, který už měl zkušenosti z trénování španělské ACB ligy, a ihned došlo k velkému posílení kádru (Hervelle, Conley). Tým se radikálně změnil a radikálně zlepšil.

jezdik

Čím je tým Bilbaa charakteristický?

Stejně jako všechny týmy ACB ligy i tým Bilbaa se snaží hrát celoplošnou obranu. Je to obrovský tlak na hráče s míčem a má vynikající přechod na útočnou polovinu.

Tedy podobný styl jako máme my?

Ano, v podstatě ano, ale na rozdíl od nymburského týmu hrají více přes podkošové hráče. Daleko častěji dostávají míč hráči zády ke koši. A tým Bilbaa má ještě jednu velkou výhodu, že nehraje těžké zápasy jen několikrát za sezonu v Eurocupu, ale ve všech zápasech domácí soutěže.

Co na takové hráče platí?

Důležité je, aby je Nymburk dostal pod tlak a nedovolil jim běhat ve stejných koridorech, jako jsou zvyklí. Je nutné je rozhodit, aby nemohli hrát své naučené systémy. Jejich každý útok, pokud to není rychlý protiútok, je velice precizně organizován.

Bude tedy hrát důležitou roli předzápasový skauting?

Bezesporu, i když to je nutné u všech týmů Eurocupu, protože jejich hra je daleko organizovanější než v naší lize.

Jak se vy osobně budete na zápas těšit?

Budu se těšit hodně, protože to je další možnost porovnání českého špičkového týmu s týmem s nejlepší ligové soutěže Evropy. Jedno srovnání tu už bylo a to s Gran Canarii a dopadlo pro český tým velice pozitivně.

Jaká je šance Nymburka, aby i proti tomuto soupeři uspěl?

Myslím si, že i proti Bilbau šance na úspěch je reálná. Nymburku nahrává systém soutěže, že se hraje jen na dva zápasy. To je výhodnější pro týmu, který není favoritem. Pokud se hraje na více zápasů, tak se rozdíl ve výkonnosti týmů projeví. Pokud se vydaří první zápas, hraje se už jen jeden a to je vždy pro tým, který „má povinnost“ vyhrát velice těžké a musí pak odolávat daleko většímu tlaku.

Na koho se nejvíce těšíte v týmu Bilbaa?

Na atletismus Hervelleho, to je výjimečný pohybový talent v podkošovém prostoru. Obrovský dovednostní talent je Banič, to je velice komplexní hráč, i když není tak vysoký. Zkušený Mumbru – veterán a matador španělského družstva.

Komu z českých hráčů bude styl Bilbaa vyhovovat?

Nymburk má v Eurocupu vynikající sezonu. Mě bude zajímat, jak se porovná Nymburk jako tým se svým soupeřem. To bude velice důležité. Pokud Nymburk chce pomýšlet na postup, a není to nereálné, tak všichni hráči budou musel zahrát na hranici svého maxima. Klíčové bude, jak se podaří vybackupovat Leeho. Arthur je hlavou týmu.

Teoreticky. Je Lee schopen podat výkon po celých 40 minut, aby stačil na rozehrávače Bilbaa?

Právě proto o tom mluvím. Myslím si, že by to bylo pro Arthura příliš těžké. Čím více odpočinku mu jeho spoluhráči dopřejí, tím pro Nymburk lépe.   

Bude tedy Arthur klíčový hráč Nymburka?

Ne, Nymburk není postaven na výkonu jednoho hráče, ale na týmové spolupráci, ovšem role jejich středního rozehrávače na velice podstatná.

Věříte, že může být prostředí v hale pozitivním prvkem hry domácích?

Jednoznačně byla ve všech doposud odehraných zápasech. Diváci budou šestým hráčem. Trenér Katzurin na to neustále upozorňuje a má stoprocentní pravdu. Uvědomme si, že teď už Nymburk nehraje jen sám za sebe, ale za mimořádný úspěch celého českého mužského klubového basketbalu. Myslím si, že by si to lidé, kteří mají vztah k basketbalu, neměli nechat ujít. Je to obrovský svátek, že Nymburk dokáže přivést svými výkony do naší země pro naše oči významné soupeře.

Komentujete zápasy Euroligy ze studia a Eurocupu live. Co má pro vás větší náboj?

Mě zajímá basketbal jako sport a rád pochopitelně sleduji basketbal v televizi. Ale pokud mohu sedět u postranní čáry a být přímo vtažen do zápasu, je to úplně něco jiného. Tam je vidět ta obrovská dynamika současného pojetí basketbalu. Všem přeji, aby viděli basketbal z místa, co nejblíže k palubovce. Odtud je vidět, jak je basketbal rychlý sport, jak hráči nemají čas na dlouhé rozhodování.

Vidíte nějaké negativum úterního zápasu?
Nymburk se dostal do nepříjemné situace. Necelých 72 hodin po utkáních Českého poháru, bude hrát klíčový zápas pohárové sezony. Proto bude velice důležité, jak se podaří týmu zrelaxovat po zápasech Final 8 Českého poháru. Osm dní – pět zápasů. Toto je na hraně zvládnutelnosti. 

 
vloženo: 21.03.2010 21:57 / přečteno: 11333x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.