PODRUHÉ NA BALKÁN

PODRUHÉ NA BALKÁN

Naši basketbalisté budou chtít navázat na doposud úspěšné vystoupení v Adriatické lize, ale utkání to bude těžší než všechna doposud odehrané.

Tým Zadaru patří mezi týmy z dlouho tradicí. Založen byl už v roce 1945. Svou kvalitu dokazoval už v dobách Jugoslávie, kdy získal sedmkrát titul mistra Jugoslávie (1965, -67, -68, -74, -75, -85, -86). V letech 1987 až 1991 poněkud ustoupil z čelných pozic, jen v roce 1990 skončil druhý, jinak na čtvrtém nebo horším místě. Po vzniku chorvatské ligy patří stále do špičky domácí soutěže. Od roku 1998 je převážně korunním princem domácí ligy. První místo vybojoval v letech 2005 a 2008, kdy také vyhrál základní část ligy.

V Adriatické lize si tým udržuje pozici kolem středu tabulky. Jednou Adriatickou ligu vyhrál. Bylo to v roce 2003, i když v tom roce postoupil do vyřazovacích bojů až ze čtvrtého místa. V následujících letech se do závěrečných soubojů posledních týmů probojoval ještě v roce 2008, kdy skončil na druhém místě. Oba dva úspěchy si připsal na palubovce v Ljublani.

Klub ze Zadaru je ostříleným týmem i v evropských pohárech. Do roku 2000 hrál pravidelně Koračův nebo Saportův pohár, přičemž v roce 1989 dospěl až do semifinále Koračova poháru. V poháru ULEB si Zadar zahrál poprvé v sezoně 2000-01 a skončil na 6.místě ve skupině A s dvěma výhrami. Přesto se v dalším roce podíval do Euroligy. Také v této soutěži vyhrál v základní skupině pouze dva zápasy a skončil na 8.místě skupiny C. Následující sezona, kdy Zadar vyhrál Adriatickou ligu, byla úspěšná i v poháru ULEB, když prohrál ve čtvrtfinále s Pamesou Valencia. Od roku 2003 až do minulé sezony hrál Zadar převáženě soutěž organizovanou ULEBem, jen v sezoně 2005/06 hrál FIBA Cup a v sezoně 2006/07 nenastoupil v žádné evropské soutěži. V minulé sezoně se Zadar se třemi výhrami nekvalifikoval v Eurocupu do dalších bojů už ze základní skupiny, ale v letech před tím byl úspěšnější. V roce 2008 prohrál v semifinále s Hemofarmem, v roce 2009 ve čtvrtfinále s Bilbaem.

 

Co řekli před zápasem v Zadaru někteří naši hráči.

 
Radek Nečas

Čeká nás soupeř s basketbalovou tradicí, horliví fanoušci a moderní hala. Doufám, že přijde hodně lidí. Zadar to je na Balkáně pojem. Zadar má v posledních sezonách dobré výsledky a ze tří zápasů to bude asi nejtěžší soupeř.

Petr Benda

Zadar hrál všechna utkání proti silným týmům, a tak to vypadá, že není silný. Podle videa bude patřit do horní poloviny tabulky, protože mají dobře složený mančaft. Pro nás bude každé venkovní vítězství důležité a zároveň těžké. V Kragujevaci jsme si vyzkoušeli, že lze vyhrát i venku před bouřlivými diváky.

Pavel Pumprla

Sledovali jsme video z části utkání proti Olimpiji Ljubljana. Viděli jsme, že ani proti takovému favoritovi se nebojí. V týmu mají od každého něco, jsou slušní střelci z perimetru, mají i slušné podkošové hráče. Už teď můžeme říct, že to nebude jednoduché, i když Zadar všechny tři zápasy prohrál. Všechno to byly těsné porážky a všechny se silnými soupeři. Určitě budou chtít získat první výhru, my ale budeme chtít uhájit šňůru vítězných zápasů co nejdéle.

Ladislav Sokolovský
Zadar má vyšší sestavu a nehrají nějak extrémně rychle. Jejich tři prohry byly těšné a s týmy jako Olimpija a Cedevita a to jsou týmy, které pokukují po Final Four. My do zápasu jdeme s cílem prodloužit neporazitelnost, ale rozhodně to bude těžší zápas než předcházející tři. Myslím, že by mohla být i hala plnější, že se diváci přijdou podívat a budou zvědaví, kdo se jim to cpe do jejich jugoslávské ligy. Můžeme být větším lákadlem než jiné zápasy Adriatické ligy. 
 
vloženo: 22.10.2010 07:37 / přečteno: 12629x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.