BASKET A HOKEJ PARTIZANU

BASKET A HOKEJ PARTIZANU

Co má basketbal a lední hokej v nymburském týmu společné? Možná více než si myslíte.

To první spojení odhalí každý, kdo se trochu zajímá o náš klub a zápasy Eurocupu v posledních třech letech. Několikrát do roka se pokryje kvůli nymburskému basketbalu led v pardubické ČEZ Aréně speciální fólií a poté palubovkou, aby se na ní mohly odehrát zápasy Nymburka v Eurocupu a v této sezoně rovněž i některé zápasy v Adriatické NLB lize. 

Další spojení nymburského basketbalu a ledního hokeje hledejme u jednoho z našich hlavních sponzorů. Na reklamních plochách si můžete přečíst, že nymburský tým sponzoruje Advokátní kancelář Jansta – Kostka. Kdo by z nymburských fanoušků neznal JUDr. Miroslava Janstu, člověka, který vypiplal nymburský basketbal od třetí ligy do evropských pohárů. Prezident našeho klubu je také předsedou České basketbalové federace. Druhé jméno není pro většinu basketbalových fanoušků tak známé. Ale ti, kdo sledují lední hokej, toto jméno znají. Vladimír Kostka mladší (syn uznávaného hokejového teoretika, didaktika a trenéra reprezentace Vladimíra Kostky) působil dvanáct ligových sezon v pražské Spartě Praha nebo Dukle Jihlava.

Je to však ještě jedna skutečnost, která prolíná náš sobotní zápas Adriatické ligy proti Partizanu Bělehrad, tedy basketbal a Vladimíra Kostku, tedy lední hokej. Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, co je tím společným jmenovatelem. Vladimír Kostka jun. v sezoně 1985/86 hrál za Partizan Bělehrad lední hokej. Mohutný obránce při své balkánské misi nastřílel 18 gólů. Vladimír Kostka, společně s druhým českým hráčem Vladimírem Bednářem, nejen hrál, ale v této sezoně také pomohl vyhrát pro klub v černo-bílých barvách mistrovský titul Jugoslávie.


V předvečer našeho zápasu s Partizanem jsme se pana Vladimíra Kostky zeptali na pár otázek.

 
Co Vám dal rok strávený v Bělehradě?

Našel jsem spoustu kamarádů s vřelým charakterem, poznal jsem mnoho zajímavých Srbů s velkým srdcem.

Byl jste na Balkáně před válkou. Jak na Vás zapůsobily záběry z bojů při balkánské krizi?

Válka mě šokovala. Klubu byli Srbové, Slovinci. I když jsem vnímal určité napějí mezi Srby a Slovinci, ale když jsem sledoval, jak dochází k vraždění mezi národy Jugoslávie na územích, kde jsme hráli hokej, to mě nesmírně šokovalo. Když jsem tam hrál hokej, neuměl jsem si představit, že by se něco takového mohlo stát.

Co Vám z této body utkvělo nejvíce v paměti?

Reportáže ze Sarajeva. V sezoně, kdy jsem v Jugoslávii hrál, startoval také klub ze Sarajeva. V tomto městě se hrálo rok, dva po olympiádě v krásném olympijském stadionu. Sarajevo bylo nádherné, zajímavé město, proto byly reportáže ze Sarajeva pro někoho, kdo má vzpomínky v tom nejlepším smyslu, zcela nepochopitelné.

Vraťme se raději k hokeji Jaká byla návštěvnost na hokeji v zemích, kde prim hrál fotbal a basketball?

Největší návštěvy byly, když se hrálo derby mezi Partizanem a Crvenou Zvezdou. Zvláštní atmosféra takových zápasů se prolíná všemi sporty, ve kterých se tyto dva týmy potkají. Bělehradská sportovní veřejnost, je beze zbytku rozdělena na Partizanáše a Zvezdáše. Myslím, že je to daleko více polarizované než v Praze, kde je Slavia a Sparta, protože v Praze jsou ještě nějaké další týmy. V Bělehradě je to vypadalo, že město bylo rozděleno fanouškovsky půl na půl.

Fanoušci Partizánu jsou hodně bouřliví. Bylo to i na hokeji?

Byla to vždy bouřlivá atmosféra. Oni Srbové ani jinak fandit neumí. Ovšem v ochozech nebyly žádné projevy násilí. 

Byla vidět větší podpora nebo nějaká nadřazenost basketbalu a fotbalu nad hokejem?

Podle toho, co já jsme měl možnost poznat, tak basketbal byl sport nejmasovější, s největším příjmem od sponzorů. Tedy společně s fotbalem. Konkrétně v našem Partizanu byl fotbal a basketbal nejbohatšími sporty, ostatní odvětví byla o třídu níže. Ať už to byla síla, zájem diváka nebo ekonomické podmínky. Ovšem mezi jednotlivými oddíly nedocházelo k žádným interakcím.

Byl jste se někdy podívat na basket v Bělehradě?

Ne. V té době jsem nevěděl, že budu mít kancelář s dr. Janstou, takže jsem se o basket nezajímal. S basketem jsem v kontaktu až teď, protože ho sponzorujeme a sleduji ho mnohem více než dřív.

Má basketbalový a hokejový tým něco společného?

Je tu řada podobností. Používání čistého času, rozdělení zápasu do pevně stanovaných období. Nebo střídání hráčů, které dává oběma sportům větší dynamiku než třeba fotbalu, kdy musí hráči svoje síly rozdělit, protože možnost střídání téměř neexistuje.

V Pardubicích se hraje „na ledě“. Je to pro Vás zajímavé spojení?

Tuto skutečnost nepovažuji za nic, co by bylo zvláštní. Protože i v hale Sparty se v průběhu sezony dávala palubovka a probíhaly zde různé jiné akce než byl hokej. Když jsme působil v orgánech klubu, to bylo v letech 1998 – 2002, měl v klubu padesátiprocentní účast pan Anschutz – majitel Los Angeles Lakers a Los Angeles Kings. V této době se dokončovala Anschutz Properties halu v Los Angeles, známou Staples center a my jsme měli možnost se podívat do USA na dokončování haly. Místní funkcionáři nám vysvětlovali plánovaný provoz, včetně soužití basketbalu a hokeje. Byla to zajímavá instruktáž, jak organizovat soužití basketbalu a hokeje na té nejprofesionálnější úrovni.

Předpokládám, že budete zítra fandit Nymburku, i když máte titul s Partizanem. Kdo vyhraje?

Já věřím, že Nymburk.

Obrázek
Společná fotografie na začátku sezony 1985/86
Vladimír Kostka je v prostřední řadě pátý zleva
Partizan 1986
Radost po posledním zápase play-off 1986 proti Olimpiji

kartička Kostka
Sběratelská kartička Vladimíra Kostky
 
vloženo: 12.11.2010 23:33 / přečteno: 17354x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.