ZÍTRA S VRŠACEM

ZÍTRA S VRŠACEM

V sobotním zápase na srbské půdě změříme potřetí síly s Hemofarmem Vršac. 

Hemofarm Vršac je klubem, který je po letech mravenčí práce schopen konkurovat špičce v evropských pohárech. Basketbalový klub byl ve Vršaci založen v roce 1946. O téměř 50 let později do klubu vstoupil velmi silný partner a sponzor – firma Hemofarm a to byl počátek velkého národního úspěchu. V roce 1998 vyhrál Hemofarm Vrsac druhou jugoslávskou ligu a vybojoval si tím postup do ligy první. Během pár let si Hemofarm zajistil vysokou pozici v Koračově poháru, v roce 2001 to dotáhl až do finále, kde prohrál se španělskou Unicajou. V novém tisíciletí se Hemofarm pravidelně dostával do čtvrtfinálových a semifinálových ligových bojů, v roce 2005 skončil na druhém místě, v roce 2007 dokonce srbskou ligu vyhrál. Pravděpodobně nejúspěšnější sezónou byla pro Hemofarm sezóna 2004 – 2005. V Adriatické lize se probojoval až do finále, kde zvítězil nad silným Partizanem Bělehrad 89:76, v ULEB Cupu se probojoval taktéž do finále, které hrál řeckým Makedonikos. V tomto finále měl také nakročeno k vítězství, ale zcela nepochopitelně promarnil třiadvacetibodový náskok, který měl k dobru v poločase a musel se tak spokojit „jen“ s ULEB Cupovým stříbrem. Od té doby je Hemofarm pravidelným účastníkem play off jak v ULEB Cupu tak i v těžké Adriatické lize. V sezoně 2007/08 skončil klub z Vršace v Adriatické lize na druhém místě (po porážce s Partizanem 51:69, který mu tak „vrátil“ zmíněnou sezónu 04-05), v ULEB Cupu ukončila účinkování Hemofarmu Girona s Mauricem Whitfieldem v osmifinále soutěže (Hemofarm prohrál proti Gironě oba dva osmifinálové zápasy). V předminulé sezoně se Hemofarm probojoval v Eurocupu ze základní skupiny vítězstvím v posledním zápase nad námi o dva body. Byl to zápas, při kterém nám stačila jakákoliv výhra a dokonce jsme měli zápas solidně rozehraný. Chybu deset vteřin před koncem potrestal šťastnou střelou Mačvan. Nakonec Hemofarm postoupil i ze skupiny TOP 16, ale v semifinále prohrál s týmem Lietuvos Rytas a v Adriatické lize zastavila postup v semifinále Cibona Záhřeb. V minulé sezoně skončil klub v Adriatické lize také v semifinále prohrou s Partizanem, ale v Eurocupu se týmu dařilo mnohem méně, v základní skupině prohrál kromě jednoho všechny zápasy a skončil na 4.místě.

V této sezoně je Hemofarm na děleném prvním až třetím místě Adriatické ligy s pěti výhrami a dvěma porážkami, tedy stejně jako náš tým a Olimpija Ljubljana. Vršac prohrál ve druhém kole s Partizanem a možná trochu překvapivě v Záhřebu s místním Zagreb CO. Na kontě vítězných zápasů má cenné skalpy jako Olimpija (o 10), Cedevita (o 8) nebo Cibona (o 6). A předně má za sebou i úspěšnou premiéru v Eurocupu, když na turecké půdě porazil i Besiktas s hvězdou Allenem Iversonem.

Mezi ústřední postavy patří Milan Mačvan, který je aktuálně nejužitečnější hráč Adriatické ligy s průměrnou valorizací 27,5 bodů!! Mačvan totiž figuruje na čelných místech jak ve střelbě tak na doskoku. Pro Hemofarm je to klíčový hráč a má obrovskou důvěru trenéra. Na palubovce se pohybuje v průměru 34,5 minuty. Vzhledem že Mačvan hraje na pozici 4, bude to nelehký úkol pro Radka Nečase, Adama Kocha nebo Láďu Sokolovského. Uvidíme, zda zvítězí mládí (Mačvan 21 let) nebo zkušenost (Nečas i Sokol 30 let).

 
Evropské poháry:
2000-2001: Koračův pohár
2001-2002: Koračův pohár
2002-2003: FIBA Champions Cup
2003-2004: FIBA Europe League

2004-2005: ULEB Cup, Adriatická liga

2005-2006: ULEB Cup, Adriatická liga

2006-2007: ULEB Cup, Adriatická liga

2007-2008: ULEB Cup, Adriatická liga

2008-2009: Eurocup, Adriatická liga

2009-2010: Eurocup, Adriatická liga

 
vloženo: 19.11.2010 13:33 / přečteno: 10579x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.