ZKLAMÁNÍ NENÍ NA MÍSTĚ

ZKLAMÁNÍ NENÍ NA MÍSTĚ

Na sklonku minulého roku jsme se zeptali na hodnocení naší účasti v Adriatické lize také sportovního manažera Vratislava Šístka. Co soudí o o uplynulých třech měsících čtěte dále.  

Adriatická liga je pro nás úplně nová soutěž, do které jsem vstupovali plni očekávání. Věděli jsme, že chceme hrát kvalitní ligu a to se nám zatím plní.

Odpovídá umístění v tabulce našim možnostem?

Myslím si, že výkonnostně patříme k týmům kolem středu tabulky. Díky tomu, že jsme více zápasů hráli na venkovní palubovce, mělo by se naše umístění srovnat do očekávané pozice.

Tedy zklamání zatím není na místě?

V žádném případě. Podle mě je pro růst hráče lepší prohrát o deset s kvalitním týmem, než vyhrát o šedesát v české lize se slabším soupeřem.

V minulých letech byla v týmu pohoda, protože jsme téměř všechny zápasy s přehledem vyhrávali. Teď přišly prohry. Promítlo se to nějak na náladě v týmu?

Když družstvo vyhrává, je vždy lepší pohoda, ale u nás se žádné problémy nevyskytují. Naši hráči jsou zkušení a vědí, že tato soutěž je kvalitativně vysoko. V minulých letech jim stačilo zabrat na pár minut a o výsledku bylo rozhodnuto. Teď musíme o každé vítězství tvrdě bojovat.

Kalkulovali jste o tom, kolik budeme mít v polovině vítězství a kolik porážek?

Nijak jsme nepřemýšleli, zda to bude 5:8 nebo 7:6. Ovšem po slibném začátku se aktuální poměr nejeví tak dobře. Uvědomme si, že to byly většinou porážky na venkovní palubovce, tak věřím, že doma budeme silnější. Myslím, že bychom mohli ve druhé polovině otočit poměr vítězství a porážek.

To by znamenalo mít na konci 13:13. Kam bude v tabulce stačit?
Podle mě to bude horní polovina.

V posledních zápasech bojujeme s kvalitou obrany. Je to dáno kvalitou soupeřů nebo změnou herního stylu?

Myslím, že je to kombinace obojího. Kvalitní soupeři mají také kvalitní útok. Navíc trenéři před sezonou proklamovali, že se změní obraz hry našeho týmu. To neznamená, že bychom obranu vypouštěli, ale chceme, aby byla hra více vyvážená na obou stranách hřiště.

Lze porovnat NLB a NBL?

Obsahují stejná písmena (smích)…... Jen těžko obě soutěže porovnat. Z týmů, které hrají naši ligu, by se aktuálně neztratili jen hráči Prostějova. Kromě kvality bychom mohli porovnat počet mladých hráčů, kteří v soutěži hraji. Tam je obrovský rozdíl. Česká liga se zaměřila spíše na cizince a nákup levných hráčů z Ameriky. Což je úplný opak Adriatické ligy. V NLB lize nastupují především perspektivní mladíci. Cílem každého hráče je prosadit se v národním výběru nebo v zahraničí, a proto odvádí v trénincích i zápasech stoprocentní výkony. Kdežto cizinci do Čech chodí především za výdělkem a jejich výkony nejsou vždy stoprocentní. 

Je pro nás hodně nepříjemné, že věkový průměr soupeře je o hodně nižší než náš?

Pochopitelně. Naši třicetiletí hráči nemohou v rychlosti stačit devatenácti, dvacetiletým mladíkům. Navíc únava u starších hráčů přibývá rychleji než u mladších.

Cestování byl jeden z neznámých faktorů naší výkonnosti. Jak moc nás unavuje?

Především ke konci bylo znát, že se únava zvyšuje. Také díky zranění hlavně Petra Bendy a díky tomu, že nás někteří hráči opustili a hned za ně nebyla náhrada, se do rotace dostalo méně hráčů. Nebylo to jen samotné cestování, které nám také ubíralo spoustu sil. Chybí nám i možnost kvalitního tréninku nebo regenerace. Uvidíme, jak na tom budeme, až vstoupíme do Mattoni NBL.

Setkali jste se na Balkáně s nějakými nepříjemnostmi?

Kromě drobností, jako je teplá voda nebo topení na hotelu, si nemohu stěžovat. Ty drobné nedostatky nebyly způsobeny tím, že přijel Nymburk, ale byly to problémy z vyšší moci. Proto jsme celkově spokojeni. Je vidět je basketbal je ve státech bývalé Jugoslávie na vysoké úrovni a že umí připravit odpovídající podmínky pro své i hostující hráče.

Jaký je výhled do zápasů druhé poloviny soutěže?
Hned na úvod nás nečeká nic snadného. Red Star teď hraje úplně jinak než na začátku sezony, my budeme po přestávce, cizinci byli doma….. Buďme realisty. Je to jen jedno ze třinácti utkání,… další hrajeme doma a tím bychom měli odstartovat návrat na pořadí, kde bychom chtěli být.
 
vloženo: 03.01.2011 10:52 / přečteno: 14477x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.