ČEKÁ NÁS DALŠÍ VYROVNANÝ SOUPEŘ

ČEKÁ NÁS DALŠÍ VYROVNANÝ SOUPEŘ

V sobotu budete mít možnost sledovat další zápas Adriatické ligy. Hostit budeme 12.tým tabulky Široki TT Kabeli, se kterým jsme v minulém zápase prohráli.   

Široki Brijeg je nejúspěšnějším týmem v lize Bosny a Hercegoviny. V posledních dvou letech nejvyšší soutěž vyhrál a od roku 2003 ještě třikrát. Tedy mistrem v posledních osmi letech nebyl jen v letech 2005, 2006 a 2008. V Adriatické lize už tak úspěšný nebyl. Ve své první sezoně v roce 2002 skončil na 5.místě, o rok později na devátém a pak v následujících letech nebyl lepší než desátý. Od roku 2002 si Široki nezahrál AL jen v sezoně 2008/09, protože v domácí soutěži neskončil na prvních dvou místech (byl 4.), aby mohl zaplnit kvótu Bosensko - Hercegovinských týmů v Adriatické lize.   

Na evropské scéně není klub tak ostřílený jako náš. Kromě Koračova poháru odehrál Široki dvě sezony v pohárech pořádaných organizací FIBA. V sezoně 2002/03 to bylo FIBA Champions Cup a tým skončil na 5.místě ve skupině Jižní konference. O rok později obsadil Široki rovněž páté místo v soutěži FIBA Europe League. Naposledy se klub pokusit proniknout do poháru EuroChallenge v sezoně 2008/09, ale prohrál v kvalifikaci.

V letošním ročníku Adriatické ligy má Široki bilanci 9 výher a 12 porážek, tedy na chlup stejný poměr jako my ovšem s výrazně záporným bodovým rozdílem ve skóre -135 bodů. To je dokonce o 8 bodů horší rozdíl než má aktuálně poslední Crvena Zvezda. Za více než třetinu bodové ztráty může absolutně nepovedený zápas proti Partizanu, který Široki prohrál o padesát. Byl to zápas 16.kola a konečný výsledek byl 93:43. V prvním vzájemném měření sil však mnohem zkušenější tým z Bělehradu doma porazil (86:79) a vítězně skončilo i utkání proti dalšímu euroligovému týmu Olimpiji (86:85). Podle dosavadních výsledků je tým z Širokého Brijegu mnohem úspěšnější doma, venku vyhrál jen jednou proti Zadaru o šest bodů a průměrná výše prohry je 17 bodů na zápas. Nejlepší zápas odehrál Široki proti našemu týmu, který, jak si jistě pamatujete, dorazil do Brijegu po devatenáctihodinové cestě. I díky tomu nám nastřílel 94 bodů, měl 16 získaných míčů a valorizaci 127 bodů. 

Soupiska klubu je národnostně bipolární. V týmu jsou pouze Chorvaté nebo Bosňané. Nejlepším hráčem je Vedran Morović (183 cm), který je osmým nejužitečnějším hráčem Adriatické ligy a 10.nejlepším střelcem s průměrem 15,05 bodů na zápas. Viditelná je také podkošová sestava Širokého. Dominuje v ní 217 cm vysoký Mario Novak, ale mnohem prospěšnější jsou týmu další dva velikáni Ivan Grgat (210 cm) a Darko Planinić (211 cm). Především prvně jmenovaný má zkušenosti a vysokou úspěšnost střelby za dva body (66,7% - při 105 střelách). Ovšem na doskoku je největším machrem Šime Špralja, 206 cm vysoký Chorvat ze Zadaru, který je ve Brijegu od sezony 2006/07. V jedenadvaceti zápasech doskočil 92 míčů, z toho 32 v útoku. 
 
vloženo: 25.02.2011 14:35 / přečteno: 13718x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.