OHLÉDNUTÍ ZA ADRIATIKOU

OHLÉDNUTÍ ZA ADRIATIKOU

Dnes je to přesně týden, co jsme odehráli poslední zápas v Adriatické lize. Jaká byla naše účast? 

Nymburk sice nedokázal přesně vyplnit předsezónní očekávání a skončil na osmém místě s konečnou bilancí 12 výher a 14 proher, ale přesto dokázal být konkurenceschopným týmem všem účastníkům Adriatické ligy. Od účasti ve Final Four nás dělily pouhé tři výhry.

Sílu a kvalitu soutěže dokazuje celkový průběh ligy, kdy ještě v tři kola do konce bylo ve hře o poslední místo ve Final Four pět týmů (Nymburk, Olimpija Ljubljana, KK Zagreb CO, Budoucnost Podgorica, Cedevita Zagreb).

V lize jsme dokázali porazit Euroligové celky jako Partizan Bělehrad či Cibonu Záhřeb, či silné a ambiciózní týmy jako Cedevita Záhřeb, KK Záhřeb CO a Široki Brijeg. A ani další týmy nás rozhodně nemohly podcenit. Ve většině zápasů jsme bojovali celých čtyřicet minut a byť prohrané zápasy jsme udělali v závěru hodně dramatické. 


Závěrečná tabulka základní části:

tabulka AL ZČ

Přehled Euroligových a Eurocupových týmů/naše bilance s nimi:

Partizan Belgrade (Euroliga) – 1 výhra (doma), 1 prohra (venku)

Union Olimpija (Euroliga) – 2 prohry

Buducnost Podgorica (Eurocup) – 2 prohry

Hemofarm Vršac (Eurocup) – 2 prohry

KK Cedevita (Eurocup) – 1 prohra (venku), 1 výhra (doma)

Cibona Zagreb (Euroliga) – 2 výhry

 
Statistiky:

V ligových statistikách týmu i jednotlivců jsme nehráli druhé housle a dokázali jsme se v mnohých ukazatelích zviditelnit. Mezi deseti nejlepšími hráči v různých činnostech se jména našich hráčů vyskytla celkem dvanáctkrát. A nyní konkrétně:

Stali jsme se sedmým nejužitečnějším týmem. 

V útoku jsme skončili na šestém místě (77,85 nastřílených bodů na zápas). Do individuálních statistik se zapsali Pavel Pumprla (7. nejúspěšnější střelec ligy za dva body – 67,79%), Tre Simmons (5. nejúspěšnější střelec ligy za tři body – 44,3%) a Pavel Slezák (10. nejúspěšnější střelec za tři body – 42,86%). V úspěšnosti střelby trojek jsme se jako tým umístili na druhém místě (36,4%) a pevné nervy a zkušenosti jsme ukázali i na čáře trestných hodů, kdy jsme skončili na čtvrtém místě (75,56%). Z individualit v tom vynikli především Tre Simmons a Afik Nissim (páté, resp. sedmé místo!!!).

Nezaostali jsme ani v doskocích, umístili jsme se na pátém místě (30,73 doskoků na zápas), našim nejlepším doskakovačem byl Radek Nečas, který byl v této činnosti dokonce třetí v lize (společně s bývalým hráčem NBA a chorvatskou legendou Mario Kasunem – oba 6,43 doskoku na zápas)!

O týmovosti našeho herního projevu mluví asistence – umístili jsme se čtvrtí (14,15 asistence na zápas) a Afik Nissim byl devátým nejlepším nahrávačem celé ligy (3,44 asistence na zápas).

Naši obranou činnost dobře ilustruje třetí pozice v blocích (2,35 na zápas a celkem 61) a především první místo v získaných míčích. Nejvíce o míče obíral Pavel Pumprla, v této činnosti zaujal 5.místo s celkem 37 získanými balóny (1,85 na zápas).

Dalším z ukazatelů zkušeností našich individualit je 8.místo Afika Nissima v žebříčku nejvíce faulovaných hráčů (což se velmi dobře doplňuje s jeho již výše zmíněnou statistikou střelby trestných hodů – sedmé místo, 86.52%).

 
Zápasy:

Je naší dobrou vizitkou, že jsme na domácí palubovce dokázali udržet aktivní skóre 1016:979 a prohrát jen čtyřikrát (Olimpija, Buducnost, Krka a Hemofarm). O velké vyrovnanosti týmů a celé ligy (a tedy i o její náročnosti) hovoří fakt, že celkem 12 našich zápasů z 26 skončilo rozdílem menším než deset bodů, tři zápasy se dohrály s rozdílem jedenáct bodů. Zajímavostí je, že jsme byli nejméně faulovaným týmem, což vysvětluje naše občasné výtky směrem k arbitrům utkání.

 
Cestování:

Nymburk byl nejvíce cestujícím týmem v lize, na všechna venkovní utkání jsme museli létat, přičemž do nejbližší destinace to bylo 269 mil (cca 500km). Za celou základní část Adriatické ligy nacestoval Nymburk ve vzduchu 10 500 mil, což je přibližně 19 000 kilometrů, další stovky kilometrů autobusem (ne všechny týmy mají ve svém městě letiště). V kombinaci s eurocupovým cestováním se tak řadíme k nejvíce cestujícím týmům v Evropě (např. od poloviny listopadu do poloviny prosince nacestoval tým v Adriatické lize a Eurocupu 18 500km).

Z dvaadvaceti týdnů, ve kterých se Nymburk účastnil Adriatické ligy a Eurocupu strávil téměř deset týdnů mimo republiku, tedy v letadlech, hotelích, autobusech a letištích! Za tuto dobu jsme sehráli celkem 38 utkání. V některých případech jsme jeden večer přiletěli ze zápasu jedné soutěže a druhý den ráno odlétali na zápas druhé soutěže. Před utkáním v Jeruzalému jsme se v Česku zdrželi jen dvě hodiny na letišti.

 

Nymburk v médiích:

Nymburk se každý týden objevoval dvakrát ve všech hlavních denících na Balkáně. Za zmínku stojí i televizní dosah – zápasy byly přenášeny Českou Televizí, TV Šport (Slovinsko), TV Crna Gora (Černá Hora) a hlavně satelitní Arena Sport, která má dosah po celém Balkáně (kromě ex-jugoslávkých zemí také Bulharsko, Rumunsko, Řecko…) a mělo jej šanci pravidelně vídat 80 miliónů obyvatel. Neexistuje jiný český sportovní klub, který by se prezentoval na tak obrovském televizním trhu.

 

Nymburk na internetu:

Za období naší účasti v Adriatické ligy zaznamenal náš web necelých 150 tisíc návštěv z 89 oblastí světa. Kromě převažující České republiky, přišlo hodně návštěvníků z Chorvatska, Srbska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny i Černé Hory. Procento nových návštěv z těchto destinací bylo vysoké – kolem 70%. Mezi hodně exotické patří návštěvy ze Súdánu, Nigerie, Keni, Ugandy nebo Peru, Kolumbie, Filipín, Indonésie či vzdáleného Nového Zélandu a Argentiny.

web-návštěvnost 

 
 
 
vloženo: 22.03.2011 12:12 / přečteno: 15220x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.