DNES TO BUDE BITVA

DNES TO BUDE BITVA

Dnes od šesti večer svedeme bitvu s doposud nejlepším týmem skupiny B VTB ligy Spartakem Petrohrad, který má na svém kontě skalp i CSKA Moskva.  

Sezonu 2011/12 začal Spartak ve VTB velice dobře, když v prvním kole zaskočil CSKA Moskva a domácí zápas vyhrál. V loňském roce ani jednou tým neprohrál. Dlouhou dobu vedl tabulku bez prohry až do letošního 3.ledna, kdy nestačil na palubovce Lietuvosu Rytas. Stín první VTB porážky se promítl i do dalšího zápasu ruské ligy, kdy SPB prohrál v Kazani s UNICSem 71:59. Právě v ruské lize zatím má Petrohrad nejvíce prohraných zápasů (porovnáme-li ligy, ve kterých SPB hraje). V úvodních dvou kolech Spartak smolně prohrál: na Chimki v prodloužení 87:81 a na Kubáni s Lokomotivem o bod 75:74.

S větší grácií si Spartak počínal v Eurocupu, do kterého se kvalifikoval z předkola. V základní skupině G nenašel přemožitele, přičemž každý zápas vyhrál v průměru o více než 12 bodů. Ve skupině „K“ LAST16 bude o postup do čtvrtfinále bojovat s Banvitem, KRKA Novo Mesto (nyní už s Afikem Nissimem) a Budućností z Podgorici.

Vizitku týmu najdete zde  

Jure Zdovc
 

Trenérem Spartaku je nám z loňska známý Jure Zdovc. Jako hráč získal dvakrát titul mistra Evropy (1989 a 1991), v roce 1990 se stal mistrem světa a v roce 1988 stříbrným na olympijských hrách. Kariéra hráče, skončená v roce 2003, přešla plynule do trenérské roviny. Začínal jako asistent trenéra v KRKA N.Mesto a potom jako hlavní trenér většinou v týmech, kde jako hráč působil, Split, Iraklis, Bosna Sarajevo a Olimpia Ljubljana, odkud do Ruska letos přišel.

 

Soupiska Spartaku je nabitá mnoha kvalitními hráči. Jednoznačným lídrem je jediný Američan v týmu Patrick Beverley. Podívejte se na jeho letošní čísla z různých soutěží: 

Mike Lenzly brání Patricka Beverleyho
EC  = 8 zápasů | 31,5 min | 12,5 bodů

PBL = 7 zápasů | 33,1 min | 17,0 bodů (ruská liga)

VTB = 8 zápasů | 30,0 min | 14,8 bodů

Evropskou štaci začínal Beverley na Ukrajině v Dněpropetrovsku. Byl třetím nejlepším na doskoku, druhý v počtu získaných míčů a nastřílel průměrně 16,7 bodů na zápas. Před další sezonou byl draftován ve druhém kole týmem Los Angeles Lakers, ale sezonu odehrál v Olympiakosu Pireus a díky tomu získával ostruhy v Eurolize. I před další sezonou se pokoušel ztéci NBA, ale opět neúspěšně, a proto v lednu 2011 odešel do Petrohradu. „Explozivní střelec, skvělý obránce a velice atletický hráč, který vždy přináší do týmu velkou energii. Už v Olympiakosu hrál společně s Halperinem a jejich spolupráce je ukázková,“ říká o Beverlym Oren Amiel. „Chcete vidět americkou motorku??? Tak přijďte v pondělí na basket,“ glosuje v lehkém duchu Láďa Sokolovský.

 

Izraelský sedmadvacetiletý rozehrávač a reprezentant Yotam Halperin je dalším špičkovým hráčem Petrohradu. Jako hráč Maccabi, Olimpie Ljubljana nebo Olympiakosu má obrovské zkušenosti s euroligovými zápasy s týmy na čelných místech EL. „Chytrý hráč s vysokým basketbalovým IQ, možná nejdůležitější hráč týmu. Vynikající v pick and roll, má výbornou střelu za tři body i excelentní přihrávky,“ sypal slova chvály Oren. „Z minulého utkání si nejvíce pamatuji na Halperina, který je komplexním hráčem využívající hlavně pick and roll a díky tomu dostává do hry i své spoluhráče. Rozhodně nebude snadné ho bránit,“ doplňuje Sokol.

 

Za povšimnutí stojí ještě jeden hráč Spartaku a to řecký podkošový hráč Loukas Mavrokefalides rodák z Jeseníku. „Je to klíčový hráč soupeře v podkošovém prostoru, který zvládá hru blízko a dál od koše. Vždy odevzdává sto procent a patří k nejvyšší úrovni řecký hráčů,“ chválí Oren Amiel. Loukas prošel řeckými týmy PAOK Soluň, Maroussi, Olympiakos, italským Virtus Roma nebo španělskou Valencií. 

 

Hlasy před utkáním:

Oren Amiel: Spartak je vynikající tým s hráči na vysoké úrovni. Halperin a Beverley, oba euroligoví hráči, kontrolují ofenzivní hru. Jejich útok je založený na cloně na hráče s míčem. Pokud ale máte tak kreativního rozehrávače a celé družstvo je schopno a ochotno respektovat jeho vedoucí roli, pak víte, že jste dostatečně silní porazit daný večer kohokoliv. Ovšem kvalita našich hráčů a jejich schopnost plnit pokyny je rovněž vysoká, proto si myslím, že utkání přinese vynikající úroveň, plnou pěkných akcí i taktickou bitvu trenérů.     

Ladislav Sokolovský: Hrát se Spartakem je výzva pro nás i pro diváky. V prvním utkání jsme s nimi hráli vyrovnaný zápas, kromě poslední čtvrtiny. Pro nás je možná trochu nevýhodou, že poslední dva zápasy prohráli, protože budou ve střehu a budou chtít dva nezdary u nás nahradit.
 
vloženo: 09.01.2012 00:44 / přečteno: 9631x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.