NOVÍ TRENÉŘI V KLUBECH VTB LIGY

NOVÍ TRENÉŘI V KLUBECH VTB LIGY

V týmech VTB ligy došlo na trenérských postech k mnoha změnám. Podívejte se s námi, které nové trenéry v čele svých týmů uvidíme v Česku.

Z deseti týmů, které budou hrát v naší skupině B, změnila hlavního trenéra hned polovina z nich. Nový trenér bude v CSKA Moskva, Lokomotiv Kubáň, Žalgiris Kaunas, Jenisej Krasnojarsk a Neptunas Klajpeda.

 
Messina

Tím asi nejslavnějším bude nový trenér CSKA Moskva Ettore MESSINA. Rodák z Catanie (ITA), v den zahájení soutěží čerstvě třiapadesátiletý kouč, se vrací do ruského velkoklubu po třech letech. V CSKA Moskva totiž působil od roku 2005 do roku 2009. Za čtyři roky dovedl svůj tým dvakrát k titulu nejlepšího družstva Euroligy a čtyřikrát zvítězil v ruské lize. Právě snaha vedení klubu přivedla Messinu jako nejlepší náplast na loňskou prohru ve finále Euroligy. Ettore v minulé sezoně působil v NBA na lavičce Los Angeles Lakers jako asistent trenéra Mika Browna a před nastávající sezonou odolal vábení tureckých klubů Fenerbahce i Efes. Pravděpodobnost, že v moskevském klubu, který má rozpočet 44 miliónů dolarů na sezonu 2012/13, nějaké drobné zbydou i na trenéra CSKA, je velká. Trenér Messina dosáhl kromě dvou euroligových titulů s CSKA ještě dvou vítězství v Eurolize s italským Virtus Kinder Bologna (1998, 2001) a v roce 2008 byl uveden do síně slávy italského basketbalu. Třikrát byl Messina zvolen v Itálii trenérem roku a to v letech 1998, 2001 a 2005. Kromě již zmiňovaných klubů působil jako trenér v Benettonu Treviso nebo Realu Madrid. Tedy v jeho kariéře posledních patnácti let jsou jen týmy pohybující se na vrcholu evropského basketbalu. V letech 1993 až 1997 také vedl italskou reprezentaci a v roce 1997 ji dovedl na stříbrnou příčku při mistrovství Evropy.

    
pašutin

Také v klubu Lokomotiv Kubáň došlo ke změně na postu hlavního trenéra. Odešel Božidar Malkovič a jeho místo zaujal Jevgenij PAŠUTIN. Třiačtyřicetiletý rodák ze Soči zatím trénoval pouze ruské týmy, ale v letech 2005 až 2008 mohl čerpat zkušenosti od Ettora Messiny, protože byl jeho asistentem v CSKA Moskva. Pašutin se v ruském klubu CSKA angažoval hned po ukončení hráčské kariéry v roce 2003. Rok byl hlavním trenérem juniorského týmu CSKA a po roce byl asistentem trenéra ve stejném klubu. Na „vlastní nohy“ se postavil v sezoně 2008/09, kdy se stal poprvé hlavním trenérem. Po roce v Petrohradu se na rok stal hlavním trenérem CSKA, kde střídal Messinu. Ve dvou sezonách 2010 až 2012 byl hlavním trenérem dalšího špičkového klubu ruské ligy UNICS Kazaň. S ním dokázal vyhrát v Eurocupu, což znamenalo postup do Euroligy pro sezonu 2011/12. Ani v této soutěži se klub z Kazaně neztratil. Postupem ze základní skupiny i skupiny TOP 16 narazil jako nováček až ve čtvrtfinále na FCB Barcelonu. Ve VTB lize skončil jeho UNICS na druhém místě!

 
plaza

Ve výměně trenéra nezahálel ani Žalgiris Kaunas. Na jeho lavičku usedne premiérově Juan PLAZA. Španělského kouče, kterému v příštím roce v prosinci cinkne pátý křížek, známe důvěrněji z jeho působení v Cajasolu Sevilla. Vedl totiž Cajasol v utkání Eurocupu proti našemu týmu a byl také trenérem našeho reprezentačního rozehrávače Tomáše Satoranského. Plaza začínal s basketbalem jako trenér v basketbalové škole, kterou založil spolu se svými bratry. Krom toho působil jako trenér ženského týmu Santísima Trinitat a také malého mužského klubu CB Sant Adriá. V roce 1995 se stal trenérem mládeže v Joventut Badalona. Od roku 2000 působil souběžně také jako asistent trenéra u mužského A-týmu. V roce 2005 se stal asistentem trenéra Božidara Malkoviče v Realu Madrid, kterého hned v následující sezoně, po Malkovičových neúspěších, vystřídal na postu hlavního trenéra. Hned v sezoně 2006/07 se uvedl výborně, když zvítězil ve třinácti po sobě jdoucích zápasech. Takový výsledek se žádnému začínajícímu trenérovi ve španělské lize nepovedl. V této sezoně také vyhrál s Realem ULEB Cup. Po neúspěších v sezoně 2008/09 byl Plaza z Realu Madrid odvolán a nahradil ho Ettore Messina. Plaza odešel do Cajasolu Sevilla, kde zůstal až do konce minulé sezony. Největších úspěchů dosáhl v sezoně 2000/01, když s týmem Joventutu do 20 let zvítězil ve španělské nejvyšší soutěži juniorů a v roce 2007, kdy byl ve Španělsku vyhlášen trenérem roku a zvítězil v ULEB Cupu.

 
Konovalov

Nový trenér bude sedět na lavičce také u týmu Jenisej Krasnojarsk. Milana Kotarace vystřídá Vladislav KONOVALOV. Tento trenér prožil většinu své hráčské i trenérské kariéry v Samaře. Jako hráč vstoupil do basketbalu v roce 1991 jako sedmnáctiletý v kazašském SKA Alma-Ata, ale od roku 1994 do 2006 působil jako hráč především v Samaře. Ve stejném klubu CSK VVS Samara pak tři roky zastával funkci asistenta trenéra. Hlavním trenérem byl zatím pouze jednu sezonu u kazašského Tobol Kostanay (2009/10), se kterým vybojoval druhé místo v domácí lize. Po této roční zkušenosti se vrátil do Samary (v té době už Krasnie Krilya) a byl zde po dva roky asistentem trenéra. Post hlavního trenéra v Jeniseji bude pro něho zkouškou ohněm.

 
Maksvytis

Hlavního trenéra mění také nováček VTB ligy Neptunas Klajpeda. Nově usedne do horkého křesla mladík (35 let – jen o měsíc a půl starší než Láďa Sokolovský) Kazys MAKSVYTIS. Tento kouč vešel ve známost především jako trenér litevských mládežnických výběrů do 16, 18 a 20 let. S týmem do 16 let měl v roce 2008 na mistrovství Evropy divize A bilanci 8:0, s týmem do 18 let o dva roky později měl bilanci vyhraných a prohraných zápasů 9:0 a na posledním mistrovství Evropy v roce 2012, tentokrát už U20, měl sice poměr vítězství a porážek 6:3, ale přesto se dokázal se svým týmem stát mistrem Evropy. Kazys byl také trenérem litevského výběru do 19 let na mistrovství světa v roce 2011 a povedlo se mu přivézt domů také zlatou medaili. V jeho výběru sbíral mezinárodní zkušenosti mimo jiné také Jonas Valanciunas.

 O trenérské kariéře mezi dospělými se nám  podařilo zjistit pouze to, že v minulé sezoně trénoval Sakalai Vilnius, se kterým dokázal obsadit 10.místo s bilancí 5/17. Spolupráci s týmem Sakalai Kazys ukončil mimo jiné i proto, že finanční situace klubu nebyla růžová. „Pro Neptunas jsem se rozhodl proto, že klub má velmi ambiciózní cíle a výsledky posledních let ukazují, že je na správné cestě se zařadit mezi top týmy litevské ligy,“ řekl Maksvytis po podpisu smlouvy s Neptunas. 

 
vloženo: 16.08.2012 01:31 / přečteno: 9181x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.