TRADIČNÍ SOUPEŘ

TRADIČNÍ SOUPEŘ

Lokomotiv Kubáň z Krasnodaru je tradičním soupeřem nymburských Lvů. Ještě ani jednou jeho jméno nechybělo na seznamu soupeřů ve VTB lize.

Tým z Krasnodaru pro letošní sezonu změnil trenéra. Po dvou veleúspěšných letech, kdy dovedl tým k vítězství v Eurocupu, ke stříbru ve VTB lize a k účasti ve fázi TOP 16 Euroligy, skončil v klubu trenér Jevgenij Pašutin, aktuálně trenér ruské reprezentace. Na jeho místo nastoupil Sergej Bazarevič, který tři roky před tím vedl Rudá křídla v Samaře. Také on má se svým bývalým klubem jedno vítězství v evropském poháru. V roce 2013, s Tre Simmonsem v sestavě, vyhrál FIBA EuroChallenge. S kariérou trenéra začínal v letech 2001 až 2003 jako hrající trenér v Dynamu Moskva. Po čtyřech letech, kdy vedl juniorku CSKA a týmy v Samaře, se do Dynama na čtyři roky vrátil. V roce 2011 se opět stěhoval do Samary, aby vedl Rudá křídla.    

 
Malcom Delaney

Na hráčském trhu ulovilo vedení Lokomotivu Američana Malcolma Delaney (25 let – 191 cm, na obrázku vpravo), který po ukončení studií v Americe v roce 2011 zamířil do Evropy a ve všech třech týmech (Chalon, Budivelnik a Bayern Mnichov) získal mistrovský titul příslušné země. Právě s Budivelnikem se Malcom představil i v Čechách. O člena All Star Eurocupu 2012/13, MVP německé ligy měly zájem i kluby Olympiakosu nebo Fenerbahce, upěl však klub z Ruska. Společníkem mu bude další nováček, nikoliv však ve VTB lize, Aaron Miles (31 let – 186 cm). Aaron přišel stejně jako trenér ze Samary a je velice zkušeným rozehrávačem. Novými ruskými akvizicemi budou Jevgenij Voronov (28 let – 194 cm), který přišel z Triumphu a Nikita Kurbanov (28 let – 202 cm), bývalý hráč UNICSu. Opačným směrem do Kazaně zamířili Sergej Bykov a Valerij Lichoděj.     

 

Představení soupeře

Družstvo dnešního soupeře ve VTB lize od založení klubu v roce 1946 prošlo třemi městy: Miněralnyje Vody, Rostov na Donu a Krasnodar.

 

Klub v ruské lize dosáhl na první medaili v sezoně 2011/12. Po čtvrtém místě v základní části ho zastavil v semifinále play-off tým CSKA Moskva a v souboji o třetí místo, dominoval Lokomotiv nad Triumphem Lyubertsy přesvědčivě 91:79. V předminulé sezoně, kdy se nehrálo play-off, zopakoval Lokomotiv čtvrté místo po základní skupině, ale vynahradil si to stříbrem ve VTB lize. V minulém roce byl Lokomotiv jen čtyři body od senzace první velikosti. V semifinále VTB ligy, která se hrála zároveň jako mistrovství Ruska, vedl 2:0 na zápasy nad CSKA Moskva, když vyhrál oba venkovní zápasy. Ve třetím duelu prohrál o 3 body, když marně dotahoval mírné vedení Moskvanů. V zápase číslo 4 vedl Lokomotiv v poločase o šest, ale neustál třetí čtvrtinu (12:28). Nicméně půl minuty před koncem byl stav 75:78 a nakonec k vítězství chyběl bod.

   

Od roku 2004 se klub pravidelně zúčastňuje evropského FIBA EuroCupu či později EuroChallenge. V obou těchto pohárech se jednou probojoval až do finále. V poháru FIBA to bylo v roce 2005, v poháru EuroChallenge v roce 2011. V předminulé sezoně už tým Lokomotivu bojoval v poháru Eurocup a opět si vedl více než dobře. V cestě na Olymp ho zastavil další ruský tým Chimki Moskva až ve čtvrtfinále. Získané zkušenosti Lokomotiv zúročil hned v sezoně 2012/13. Eurocupem prošel jako nůž máslem a žádný tým jej nedokázal v cestě na vrchol zastavit. Po vítězství v základní skupině i nadstavbě se Lokomotiv pavoukem vyřazovacích zápasů dostal až do finále, kde zvítězil nad Bilbaem 75:64 a eurocupovým absolutoriem si vysloužil i účast v Eurolize. Kromě týmového úspěchu se stal Nick Galathes MVP Eurocupu a Brown byl zvolen do druhé pětky Eurocupu.

 

Jako nováček euroligového kolotoče dokázal porazit mimo jiné i Panathinaikos nebo Vitorii. Ve skupině TOP 16 si Lokomotiv připsal také několik výborných výsledků, když porazil Maccabi Tel Aviv, Galatasaray nebo Žalgiris. Tým z Kubaně byl mistrem vyrovnaných koncovek, sedm zápasů ze čtrnácti skončilo rozdílem do pěti bodů. Velice blízko byl Lokomotiv od postupu do vyřazovacích. Při rovnosti bodů i skóre (62:63 a 67:66) ze vzájemných zápasů s Galatasarayem ho na páté místo ve skupině TOP 16 odsoudilo až další kritérium pro stanovení pořadí.   

 

Pro Lokomotiv je účast v VTB lize čtvrtá v pořadí. V prvním ročníku skončil na čtvrtém místě ve skupině B. Ve čtvrtfinále přešel přes Žalgiris Kaunas 72:44 a 80:71. Další dvě vítězství si připsal nad Spartakem Petrohrad, ale v cestě do finále však stál UNICS Kazaň, se kterým Lokomotiv prohrál o jediný bod 86:87 a do finále nepostoupil. V souboji o bronz podlehl Lokomotiv týmu Lietuvos Rytas  83:91. V předminulé sezoně si Lokomotiv ve VTB lize polepšil o jedno místo a v play-off postupně přešel přes Doněck, UNICS i Žalgiris až do finále proti CSKA Moskva. V něm dokázal jednou ruský velkoklub porazit, ale armádní celek si místo na slunci VTB ligy nenechal vzít. O minulé sezoně jsme psali již výše.

 
 
 
vloženo: 29.07.2014 11:42 / přečteno: 7859x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.