NOVGORODSKÝ BOLID

NOVGORODSKÝ BOLID

V průběhu minulé sezony by při výkonech Chimki nebo UNICSu určitě nikdo nečekal, že finálovým soupeřem CSKA bude právě Nižnij Novgorod, o kterém vám v dnešním pokračování seriálu o Lvích soupeřích ve VTB lize přinášíme pár informací.

Klub se poprvé do nejvyšší ruské soutěže dostal v roce 2010. Do té doby se proplétal systémem nižších soutěží od tzv. Vyšší ligy.  V první sezoně v PBL (2010/11) skončil klub na sedmém místě, v další sezoně obsadil devátou příčku a poté osmou. Za další úspěch v domácích soutěžích lze považovat zisk stříbrné medaile v ruském poháru (2011) už při svém prvním startu v této soutěži. To všechno jednoznačně přebila minulá sezona. V ní, kdy se o pořadí v mistrovství Ruska rozhodovalo ve VTB lize, skončil Novgorod na 4.místě skupiny A. Jeho spanilou jízdu vyřazovacími boji zastavilo až ve finále CSKA Moskva. V osmifinále vyřídil Novgorod Astanu, ve čtvrtfinále šokoval Chmiki, které podlehlo 0:3 a v semifinále dokázal Lietuvos Rytas rozjetému soupeři sebrat pouze jeden zápas.    

 

Na mezinárodní scéně se Novgorod objevil poprvé v sezoně 2010/11, když v kvalifikaci o pohár EuroChallenge porazil Jenisej. V hlavní soutěži ale skončil hned v základní části. O rok později ve stejném poháru se Novgorod posunul o úroveň výše do druhé etapy. V ní přijel dokonce i jednou do Čech, aby sehrál zápas proti Pardubicím. V předminulé sezoně 2012/13 se Novgorod žádné evropské soutěže nezúčastnil. V minulé ale dostal šanci bojovat v Eurocupu a vedl si více než dobře. Vyhrál základní skupinu i skupinu LAST 32. V osmifinále porazil na skóre 166:159 Besiktas Istanbul, ve čtvrtfinále stejným způsobem (166:153) Hapoel Jeruzalém a možná trochu překvapivě hladce prohrál s Valencií v semifinále (128:166). Celkový účet Eurocupu se ustálil na 15 vítězstvích a 7 porážkách.

 

Ve VTB lize odehrál Nižnij Novgorod tři sezony. Ve své premiéře skončil ve skupině A na čtvrtém místě s poměrem zápasů 8:8 (stejně jako Nymburk). V osmifinále nestačil na Lietuvos Rytas a skončil po prohře 0:2 na zápasy. O rok později byla z účasti ve VTB lize také účast ve vyřazovacích bojích. Tentokrát šel Novgorod z pátého místa s deseti výhrami. V osmifinále je nezastavil Spartak Petrohrad (2:1), stopku vystavil až ve čtvrtfinále Žalgirs tři ku jedné na zápasy. O loňském úspěchu jsme psali už v prvním odstavci. Druhé místo v mistrovství Ruska přineslo Novgorodu premiérovou účast v Eurolize pro sezonu 2014/15.

 
Zoran Lukič

Za obrovským úspěchem stojí kromě ekonomických podmínek také osobnost trenéra Zorana Lukiče (na obrázku vlevo). Impulsivního Srba, který se věnoval práci s týmem dlouhých šest let a dokázal ho z druhé ruské ligy dostat až do nejvyššího patra evropských pohárů. Byť měl Lukič smlouvu na další rok, na konci června jí i přes naléhání vedení klubu vypověděl. Jen o několik dní později se Zoran Lukič stal trenérem tureckého Banvitu Bandirma.

 
Bagatskis

Nástupcem Zorana bude pro letošní sezonu sedmačtyřicetiletý Lotyš Ainars Bagatskis (na snímku vpravo). I s rukopisem tohoto trenéra se mohl Nymburk seznámit. Před dvěma roky byl trenérem Budivelniku Kyjev, se kterým Lvi měřili své síly v rámci Eurocupu. Jednadvacet let dlouho hráčskou kariéru startoval Bagatskis v roce 1985 v klubu VEF Riga a v roce 2006 ukončil v Barons Riga. V mezidobí hrál kromě rodného Lotyšska v Polsku, Norsku, Rusku, Litvě nebo Francii. Jako trenér začínal v Barons Riga, trénoval krátce Žalgiris, dále pak ruský Jenisej Krasnojarsk, gruzínské Suchumi a ukrajinské Kryvbasket a Budivelnik.

 

Vedení klubu pochopitelně pomalu skládá i nový tým pro euroligovou sezonu. Tým pravděpodobně opustí opory Primož Brezec či Taylor Rochestie nebo Vadim Panin. Z loňského týmu prodloužil zatím smlouvu Baburin (průměr 4,2 bodů/zápas a 2 doskoky/zápas), Ivlev  (2,4 bodů a 2,3 doskoků). Pokračovat bude také Dmitrij Chvostov (5,5 bodů, 1,5 doskoků a 3,7 asistencí na zápas), který včera v zápase české a ruské reprezentace na turnaji zatížil české konto 16 body a pomohl Rusku také 5 zisky a 3 asistencemi. Nováčkem je Maksim Krivošejev (25 let – 202 cm), který přišel z Vladivostoku a před tím hrál za Jenisej. Pod košem bude operovat další nováček Bělorus Artsiom Parakhouski (26 let – 211 cm), který v minulé sezoně hrál za Hapoel Jeruzalém. Z Petrohradu přichází velký ruský talent Ilja Popov (19 let – 208 cm).  

 
vloženo: 25.07.2014 09:00 / přečteno: 7942x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.