PREMIÉRA S RUDÝMI KŘÍDLY

PREMIÉRA S RUDÝMI KŘÍDLY

Nymburští hráči, i když budou hrát ve středu svůj třetí letošní zápas VTB ligy, zažijí jednu premiéru. S týmem Rudých Křídel totiž ještě nikdy nehráli. Zápas vysílá v přímém přenosu stanice Sport 5.

Klub Krasnije Krilja (chcete-li Red Wings nebo Rudá Křídla) byl založen v roce 2009 a ve stejném roce začal hrát nejvyšší ruskou soutěž, když nahradil svého regionálního předchůdce CSK VVS Samara, který zbankrotoval. Původní klub CSK obsadil v ruské nejvyšší soutěži dvakrát třetí místo (1997 a 1998) a jednou vyhrál FIBA EuroCup (2007). V roce 2007 za ně hrál například Omar Cook nebo Nikita Šabalkin.

 

Za dobu svého působení v ruské lize PBL si Rudá Křídla nepřipsala žádné výraznější úspěchy. Skončila jednou na dvanáctém místě, třikrát na osmém a jednou na sedmém místě. Ve VTB lize, kterou hraje od sezony 2011/12, se umístění zlepšilo. V roce 2012 skončil klub na 6 místě ve skupině, o rok později na třetím místě a zahrál si play-off. V osmifinále přehrál Triumph Ljurebcy a vypadl podle očekávání ve čtvrtfinále proti CSKA Moskva. Přesto dokázal velkému favoritu sebrat jeden zápas. V minulé sezoně obsadila Rudá Křídla čtvrté místo ve skupině a opět se jejich konečnou stanicí stalo čtvrtfinále, tentokrát byl přemožitelem UNICS Kazaň (0:3).

 

Na evropském poli dokázal být klub úspěšný především v poháru EuroChallenge. Hned v prvním roce 2009/10 se dostal až do finále, kde prohrál s Göttingenem. O rok později startoval bez výraznějšího úspěchu v EuroCupu. Zato v sezoně 2012/13 v EucoChallenge neprohráli ani jeden zápas a to včetně finále a Tre Simmonsem v sestavě se stali vítězi celého klání. Tre Simmons si odnesl z turnaje Final Four ocenění MVP. V minulé sezoně se Rudá Křídla probojovala do čtvrtfinále poháru EuroChallenge, kde je přehrál italský klub Reggio Emilia.

 

V sestavě trenéra Sokolovského najdeme dvě velice zajímavá jména. Jedním z nich je náš bývalý hráč Scottie Reynolds. Introvertní rozehrávač strávil v Nymburce několik týdnů, ale na začátku listopadu se klub s hráčem dohodl na ukončení angažmá. Scottie stihl ve VTB lize nastřílet ve 4 zápasech 41 bodů, nejvíce proti Jeniseji 23. Právě po utkání v Krasnojarsku odešel. Sezonu dohrál v Hapoelu Holon.

 

Druhým zajímavým jménem je David Jelínek, syn bývalého nymburského hráče Josefa Jelínka, absolutního rekordmana v počtu nastřílených bodů v české lize. David odešel ve svých 17 letech do španělského klubu Joventut Badalona, ale první tři roky strávil na farmě Badalony v klubu B.C. Prat. Po roční zkušenosti v tureckém Olin Edirne (2012-13) se vrátil opět na rok do Španělska do klubu Laboral Kuxta a odtud už odešel do Rudých Křídel.

 

Zápas začíná v Samaře v 17:00 středoevropského (ještě) letního času.   

 
vloženo: 07.10.2014 14:00 / přečteno: 8104x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.