DŮLEŽITÁ VÝHRA NAD ASTANOU

DŮLEŽITÁ VÝHRA NAD ASTANOU

Basketbalový tým Nymburka si ve čtvrtém zápase VTB ligy konečně připsal první vítězství, když doma ve Sportovním centru porazil kazašskou Astanu 86:67. Hned sedm hráčů domácích mělo po zápase na kontě dvouciferný počet bodů.

Nymburk začal proti Astaně tak, jak si kouč Kestutis Kemzura představoval. Tedy s o poznání vyšší energií, než v předchozích zápasech a také s přesnější střelbou. O tu se v úvodních minutách staral především Darius Washington, který během svého prvního střídání stihl za prvních pět minut 10 bodů. Za stejnou dobu se Petru Bendovi podařilo ubránit pod košem Rašida Mahalbašiče, který poprvé odešel na lavičku bez bodu.


Do problémů se ale velmi brzy dostal nymburský centr Garrett Stutz, který po svém příchodu na palubovku právě za Petra Bendu nasbíral rychle tři fauly a tato dvojice se tak zase protočila. Rychle se vrátil na hřiště také Darius Washington, který stihl do konce první čtvrtiny ještě 4 body a Nymburk tak vedl po 10 minutách 26:17.


Ještě lépe vypadala světelná tabule po trojce Dareka Raivia, který se trefil z volné pozice z rohu. Byl to už pátý úspěšný tříbodový pokus Nymburka ze sedmi střel. O další bodové příděly se starali ve druhé čtvrtině také Pavel Houška, Jiří Welsch nebo Rado Rančík. Často s velkou lehkostí.


Zásadní věc se ale odehrávala na obranné polovině. Byla jí vysoce intenzivní domácí obrana, která dobře vytlačovala podkošové hráče z vymezeného území. A soupeřovým střelám z perimetru chyběla přesnost.


Nymburk se ale s přibývajícím časem stále více potýkal s doskokem, což bylo zejména pod vlastním košem nepříjemné. Tam se prosazovali dvě věže Andrič a Ponomarev. Několik využitých druhých i třetích šancí Astany na útok znamenalo, že kazašský tým opět srazil rozdíl ve skóre na jednociferný. Poslední slovo první půle měl ale Jiří Welsch, jehož jump shot znamenal nymburské vedení 47:36.


Třetí část otevřel Nymburk osmibodovou šňůrou a najednou z toho bylo 19 bodové vedení domácích. Obrana pracovala nadále velmi agresivně s velmi rychlým pohybem, podařilo se otupit i tlak Astany na útočném doskoku. Domácí využívali toho, že se Astaně stále nedařila střelba za tři body a proto raději v obraně volili přihrávku na perimetr a dobře bránili své vymezené území a prostor kolem něj.


Astana se ale přesto znovu bodově přiblížila, protože i Nymburk začal mít problémy se zvýšenou agresivitou její obrany. Naštěstí v pravou chvíli padla první trojka Pavla Houšky v zápase a fauly na Tre Simmonse a Dereka Raivia oba hráči šestkami stoprocentně potrestali. Do konce této části se ujala ještě dlouhá dvojka výborně hrajícího Petra Bendy. Po třetí čtvrtině vedl Nymburk 64:45.


Devatenáctibodový náskok do poslední desetiminutovky dával už velkou naději na první vítězství ve VTB lize v této sezoně. Podpořil ji ještě Rado Rančík úspěšnou trojkou, pro které vedl Nymburk poprvé v zápase o více než 20 bodů. Pak ale přišly dva velmi snadné koše Mahalbašiče a Andriče, po kterých kouč Kestutis Kemzura neotálel s time outem. Jeho náplň byla jasná – upozornit na počínající nesoustředěnost v obraně.


Po oddechovém čase Nymburk ubránil a další body přidali ze střední vzdálenosti střelecky produktivní Washington a Bendou. Už to bylo zase o dvacet. Ve zbylé pětiminutovce by už Nymburk musel předvést velký kolaps, aby o takový náskok přišel. Takovému zvratu ale nic nenasvědčovalo. Přišly sice jednoduché ztráty, jako když si v rychlém protiútoku nerozuměli Washington s Martinem Křížem, ale to byly spíš výjimečné situace.


Domácí tým si tak proti Astaně vybojoval první vítězství sezony, když především v obraně, jak si předsevzal, předvedl výrazné zlepšení oproti prvním třem zápasům.


Body: Washington 18, Houška 13, Welsch, Simmons a Rančík 11, Benda a Raivio 10, Stutz 2 - Andrič 20, Johnson 17, Mahalbašič 13.

 
vloženo: 12.10.2014 18:21 / přečteno: 8156x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.