BISONS: SKOKAN ROKU 2012

BISONS: SKOKAN ROKU 2012

V dalším pokračování VTB lize čekají na Lvi finští Bizoni. Představme si tým ze Země tisíce jezer, kde basketbal v posledních letech zažívá velký boom mimo jiné i díky úspěchům reprezentace na ME. V Česku zatím velká povědomost o finském basketbalu není.  

Ashante a Antti

Kontaktů s finským basketbalem Nymburk má jen velice málo. Od roku 2000 se Nymburk, jako samostatný tým, ještě ani jednou neutkal s finským klubem. V sezoně 2001/02 se proti finskému Pyrbasket Tampere postavil kombinovaný tým Nymburka a Sparty Praha, který hrál pod názvem ECM Praha, v Severské lize NEBL. Pro připomenutí, právě z týmu Pyrbasket Tampere přišel do Nymburka Ashante Johnson. 

Další stopu ze Země tisíce jezer přinesl do Nymburka pivot Antti Nikillä, který v Nymburce hrál v sezoně 2006/07. I on je spjat s klubem z Tampere, ve kterém svou kariéru jako rodák začínal a od roku 2010 zde také hraje.

 
mapa Loimaa

Nymburský soupeř ve VTB lize Bisons Loimaa je klub z malého městečka asi 150 km od Helsinek, které získalo statut města až v roce 1969. Počet obyvatel města je 16 tisíc a s tímto počtem obyvatel je na 69.místě mezi finskými městy. Basketbalový klub byl založen v roce 1964 a v roce 2008 vyhrál druhou divizi finského basketbalu a postoupil do první divize. Tehdy hrál pod názvem Koro-Konkarit Loimaa. V roce 2009 skončil po základní části na pátém místě, ale postoupil až do semifinále. V roce 2010 skončil na 7.místě a o rok později (sezona 2010/11) na 3.místě. Avšak ze třetího místa postoupil do finále a ve čtvrtém zápase porazil po základní části čtvrtý tým Lapua. Jako vítěz postoupil do nejvyšší soutěže Korisliiga.

 

Do první sezony (2011/12) vstoupil klub pod novým názvem Nilan Bisons Loamaa a povedl se mu husarský kousek. S klidem by se mohl finský tým nazvat skokanem roku. Jako nováček ligy se umístil na druhém místě s bilancí 28-12, ale tím ještě překvapení nekončila. Ve finále totiž Bizoni ve čtyřech zápasech porazili vítěze základní části tým Kataja a stali se mistry Finska. O rok později Bisons základní část opanoval, když je táhl střelecky Američan Martin Zeno (22,4 bodů na zápas – nejlepší střelec finské ligy). Ve finále, kam se Bisons dostali společně s třetím po základní části, se rozhodovalo až v pátém zápase. Bisons nakonec v posledním mači porazil soupeře vysoko 85:67 a stal se podruhé mistrem. V minulé sezoně skončil klub v Loimaa na druhém místě s bilancí 37-7, ale v semifinále nestačil na třetí Kataju a pátém rozhodujícím zápase prohrál v prodloužení 83:88.

 

Evropskou premiéru zažil klub v minulé sezoně, když jako mistr Finska dostal možnost startovat v Eurocupu. Nevedl si špatně a s bilancí 5-5 nakonec skončil na čtvrtém místě ve skupině a tentokrát by klidně mohl být nazván smolařem roku. S třetím týmem Radnicki Kragujevac měl shodný počet bodů a o nepostupu rozhodlo vzájemné skóre obou týmů. Bisons v Kragujavaci prohrál 89:92 a doma vyhrál 75:73. Jediný koš tedy znamenal vyřazení.

 

Finská stopa ve VTB lize není zatím výrazná. V sezoně 2010/11, tedy rok před vstupem Nymburka na tuto scénu, hrál ve VTB lize tým Honka Espoo. Ve skupině A se mu nepodařilo urvat ani jedno vítězství a skončil poslední. O rok později o vstup do ligy usiloval tým ToPo Helsinki, ale v kvalifikaci neuspěl, když v kvalifikační skupině nevyhrál ani jednou. Teprve třetímu týmu a to Bisons Loimaa se letos povedlo poprvé dotáhnout zápas ve VTB lize do vítězného konce. Ve čtvrtém kole 19.10.2014 porazil Cmoki Minsk 102:79.

 kluby ve VTB lize

V letošní sezoně jsou Bizoni zatím na 5.místě v domácí lize s bilancí 4-4. Největší krizi, kdy prohráli čtyři zápasy v řadě, měli ve druhé polovině října. Minulé utkání doma už vyhráli 87:71. Ve VTB lize z pěti zápasů uspěli jednou proti Minsku ve svém prvním domácím zápase. Ve druhém domácím podlehli Kalevu 79:83, když poslední čtvrtinu ztratili v poměru 12:25. V prvních třech kolech hrál Bisons venku a prohrál s CSKA 70:99, v Kazani pouze 80:85 a v Krasnojarsku 79:99. V tabulce patří týmu 14.místo.

 
Gibson

Soupiska Bisons je složena ze sedmi Finů, čtyř Američanů a jednoho Estonce, trenérem je Američan Greg Gibson (na snímku vpravo).  Trenér Gibson se narodil v Severní Karolině, ale od roku 1999 spolupracuje s finským basketbalem. Od roku 2003 byl trenérem týmu Karhu Kauhajoen a od roku 2010 je trenérem v Loimaa.

Nelson

Střeleckým lídrem týmu Bisons je ve finské lize Travis Nelson (na snímku vlevo), Američan bílé pleti, který v sezoně 2012/13 působil v Pardubicích. Jeho průměr v lize je 14,7 bodů na zápas a k tomu má 6,6 doskoků na zápas. Na doskoku vládne další Američan Ian Hummer s průměrem 7,2 doskoků na zápas a je také v této disciplíně nejlepším v týmu Bizonů ve VTB lize (8,0). Ian je též nejlepším střelcem Loimy ve VTB ligy s průměrem 14,4 bodů na zápas. Travis zaostává jen 0,2 bodů na zápas. Ve VTB lize má Bisons ještě další čtyři dvouciferné střelce v pořadí Nuutinen (12,0), Harris (11,8), Ahonen (11,2), Johnson (10,8). Ve VTB lize ještě bodují Nikarinen a Makalainen. Kromě posledně jmenovaného mají ostatní hráči odehráno 29 až 23 minut na zápas, podle toho lze usuzovat, že tým nemá vyloženého lídra, ale že se na hře podílí sedm až osm hráčů.

V týmu jsou také dva finští reprezentanti, kteří se umístili na posledním ME v Chorvatsku na 9.místě, a to Roope Ahonen a Tuukka Kotti. 

 
vloženo: 08.11.2014 13:28 / přečteno: 9523x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.