NYMBURK PROTI EUROLIGISTOVI

NYMBURK PROTI EUROLIGISTOVI

Po úspěšném vstupu do VTB ligy čeká na nymburské Lvy ve středu od půl sedmé soupeř těžšího kalibru. Do železničářského Nymburka přijede euroligový tým Lokomotiv Kubáň Krasnodar s několika bývalými hráči NBA.

Lokomotiv bychom mohli nazvat tradičním soupeřem nymburského týmu. Není totiž v čase jejich působení ve VTB lize sezona, ve které by s tímto klubem nezkřížili zbraně a to i v letech, kdy byly týmy rozděleny do dvou skupin. Krom osmi zápasů ve VTB lize se Nymburk utkal s Lokomotivem ještě v roce 2011 během přípravného kempu ve Slovinsku. Z devíti zápasů byl Nymburk úspěšný pouze dvakrát.

 

Ronen Ginzburg: "Není potřeba tolik mluvit o soupeři. Všichni víme, jak silný je to tým. Vždyť bude hrát Euroligu. Lokomotiv je celek se spoustou skvělých hráčů s opravdu velkým rozpočtem. Ale já vždycky věřím. Bez dvou zraněných podkošových hráčů to sice budeme mít ještě těžší, ale vím, že i bez nich uděláme pro dobrý výsledek maximum. Pokud bychom vyhráli, asi bychom trochu šokovali Evropu, ale před třemi lety se nám to podařilo, tak proč by nemohlo teď." 


Kromě výhry v přípravě Nymburk  zvítězil před svými fanoušky ještě 14.října 2012. Vítězství se zrodilo ve třetí čtvrtině, kterou domácí vyhráli 31:13 a velkým dílem přispěl AJ Abrams (6 trojek), Drew Naymick (12 bodů, 12 doskoků) a Petr Benda (12 bodů, 9 doskoků).  První dva prohrané zápasy v první sezoně ve VTB lize byly těsné - 63:72 a 65:71. Rozdíl v posledních pěti zápasech, vyjma posledního, byl dvojciferný - 54:75, 72:85, 74:86, 67:82. V dubnu tohoto roku se v Krasnodaru málem zrodilo překvapení a konečná prohra 95:99 byla nejtěsnějším rozdílem mez oběma týmy v historii vzájemných zápasů.

 

Tým, který dnes reprezentuje město Krasnodar, má svoje kořeny v podkavkazském městě Miněralnyje Vody. Založen byl již v roce 1946 a v roce 2003 se přestěhoval do Rostova na Donu. V prvním svém působišti získal klubu dvě bronzové medaile, ve druhém se nejvýše dostal na 5.místo v ruské lize. V roce 2009 se klub zatím naposledy stěhoval a to do Krasnodaru. Za poslední roky klub posbíral celou řadu výborných umístění. V roce 2012 získal svou třetí bronzovou medaili z ruského šampionátu a největších úspěchů klub dosáhl v sezoně 2012/13, kdy se stal stříbrným ve VTB lize (která se v té době již hrála jako mistrovství Ruska) a hlavně zvítězil v Eurocupu, když porazil ve finále Bilbao 75:64. Vítězství v Eurocupu znamenalo mimo jiné i zisk licence C pro Euroligu sezony 2013/14.

 

V předminulé sezoně hrál Lokomotiv kromě VTB ligy již zmiňovanou Euroligu a nevedl si vůbec špatně. V základní skupině obsadil 3.místo s vyšším počtem vítězství než porážek (6-4) a také ve skupině TOP 16 se sedmkrát museli soupeři před jeho uměním sklonit, například i  Panathinaikos Athény nebo Maccabi Tel Aviv. Od postupu do play-off Euroligy ho dělil jen pověstný vlásek. Při rovnosti bodů se čtvrtým Galatasarayem a rovnosti vzájemného skóre rozhodlo o postupu Turků až třetí kritérium a to celkové skóre.

 

Ve VTB lize (sezona 2013/14) obsadil Lokomotiv třetí místo ve skupině A a v osmifinále hladce přešel přes Rudý říjen Volgograd. Stopku vystavilo ve čtvrtfinále CSKA Moskva. Mohlo by se říct, že podle předpokladů, jenže průběh série byl nesmírně vyrovnaný. Lokomotiv totiž využil nervózní atmosféry v klubu mnohonásobných mistrů SSSR i Ruska a v prvních dvou zápasech v Moskvě vyhrál (87:83 a 81:66!!). V třetím utkání Lokomotiv prohrál jen těsně 73:76 a ve čtvrtém ještě těsněji 78:79. Teprve poslední zápas skončil výrazným vítězstvím CSKA 84:65.

 

V minulé sezoně Lokomotiv skončil na třetím místě základní skupiny VTB ligy a prohrál v semifinále s Chimki Moskva těsně 2:3 na zápasy. Vzhledem k tomu, že Lokomotiv vypadl již ve čtvrtfinále VTB ligy sezony 2013/14, musel se pro minulou sezonu spokojit „jen“ s Eurocupem. V něm si však nevedl špatně. Základní skupinu vyhrál bez porážky, stejně postupoval i ve skupině LAST 32. Také zápasy číslo 17 a 18 v osmifinále skončily vítězstvím Kubáně. Ve čtvrtfinále vyhrál Lokomotiv v Kazani o 9, ale doma prohrál o 21 a z vyřazovacích bojů byl vyřazen.

 

Pro letošní sezonu si Lokomotiv svým bronzovým místem ve VTB lize vybojoval účast v Eurolize a jeho soupiska je opět prošpikována kvalitními hráči. Čtyřčlennou americkou enklávu tvoří Malcolm Delaney, Dontaye Draper  (hráč mimo jiné Realu Madrid a Efesu),   Chris Singleton (3 roky NBA za Washington), Anthony Randolph (6 let v NBA). Na soupisce je Španěl Victor Claver, pravidelný reprezentant Španělska na závěrečných turnajích ME 2009 až 2015, který po šesti sezonách ve Valencii odehrál 80 zápasů v NBA. Své místo na soupisce Lokomotivu má další účastník závěrečného turnaje ME 2015 Kyrylo Fesenko z Ukrajiny a také on si odkroutil 145 zápasů v NBA. Rovněž ruští hráči patří ke známým postavám evropského basketu. Dres Krasnodaru obléká Sergej Bykov, Alexej Zozulin nebo Jevgenij Voronov.

 
 
vloženo: 05.10.2015 22:22 / aktualizováno: 06.10.2015 20:19 / přečteno: 7950x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.